Quantcast
Channel: WaarMaarRaar.nl - RSS-feed van alle WMR blogs
Browsing All 18691 Browse Latest View Live
Mark channel Not-Safe-For-Work? cancel confirm NSFW Votes: (0 votes)
Are you the publisher? Claim or contact us about this channel.
0

Muziek 9.0

0
0
Three Days Grace - Gone Forever

Dag 136, 18 oktober 2012

0
0
Winderig maar een lekker zonnetje. Windje op de kop lijkt altijd een stuk meer dan in de kont. De zeewatertemperatuur is gezakt tot 11 graden. Nodigt niet uit om te gaan zwemmen.
Bootsman loopt nog steeds te mopperen dat hij z'n kranen niet af kan maken. Maar dat is onverstandig. Bovenin waai je vierkant uit de lijken. De top van de kraan is toch een goede 25 meter boven het zeeoppervlak.
In plaats daarvan heb ik twee man één van de ventilatiekanalen van de airco ingejaagd. We hadden een aardfout op de elektromotor, en de machinist wilde bij een wat lagere buitentemperatuur kijken of hij daar wat aan kon doen. Bleek dat de halve elektromotor vol condens stond. Gevolg van een domme constructie. Ze hadden de verdamper van de airco voor de elektromotor gezet. Gevolg is dat de condens, die zich op de verdamper altijd afzet, meegenomen wordt door de luchtstroom, direct tegen de motor aan.
Maar de hele motor moest eruit, schoon en droog gemaakt en weer teruggeplaatst. Job van twee dagen. Als de machinisten toch bezig zijn met de airco, dan kan gelijk dat ventilatiekanaal aangepakt worden. Dat stond al een tijdje op de verlanglijst. Maar bij temperaturen van +30° zet je niet even voor drie dagen de airco af. Gevolg is wel dat de hele accommodatie naar verf stinkt.
Ondanks het windje op de kop buizen we niet. Dus de rest van de jongens zijn druk doende om het hoofdluik een beurt te geven. Daarna zijn de dekken van de brugvleugels en de kerstboom aan de beurt. Daar zitten ook al weer plekjes op. Als dat niet gaat, of ik heb volk over, dan mogen ze een kijkje in de ventilatie schachten van de ruimen nemen. De tweede stuurman heeft op mijn verzoek de proppen losgemaakt. En uit een paar daarvan kwam wat water stromen. Op zich niet zo'n probleem, daarvoor zitten die proppen er, en water dat door de roosters naar binnen komt wordt opgevangen door het labyrint. Maar je wilt niet dat over een jaar of tien de boel van binnenuit gaat doorroesten.
Het labyrint is in dit geval een systeem van schotjes dat er voor zorgt dat je, als de ruimventilatie bijstaat, er geen water naar binnen gezogen wordt waardoor de lading nat en/of zout zou kunnen worden. Bij sommige ladingen moet je blijven ventileren, vaak om condens, of het zweten van het schip of de lading, te voorkomen. Maar je wilt vooral geen buiswater op je lading hebben. Bij een lading staal, platen of buizen, mag er absoluut geen zout in het ruim komen. Als een surveyor dat merkt, dat testen ze met zilvernitraat, heb je binnen de kortste keren een claim van hier tot gunter aan de broek hangen.
De brugvleugels zijn de open gedeeltes aan weerszijden van de commandobrug. vaak zijn die vrij, waardoor ze inderdaad wel wat op vleugels lijken. Sommige schepen tegenwoordig hebben een geheel dichte brug, waarbij ook de vleugels overdekt zijn. Dat is comfortabeler tijdens manoeuvreren. Ook is het beter voor de apparatuur. Tegenwoordig is er nogal wat elektronica te vinden, en vaak kan dat spul slecht tegen buitenlucht. Op schepen heb je te maken met sterk wisselende temperaturen, soms ga je in een maand tijd van -30 naar +35, regen, stuifwater met veel zout erin, rookgassen van de schoorsteen, ed.
De meeste schepen hebben open brugvleugels. Je kunt beter uitkijken, het glas van de ramen kan beslaan of dichtregenen, waarnemingen zijn beter te doen (weer, astronomie), probeer mar eens een sterretje te schieten met een dak boven je hoofd, en je krijgt een beter gevoel voor weer en omstandigheden. Als je altijd binnen zit heb je op een gegeven moment geen idee meer van de omstandigheden buiten. Je ziet het wel maar je beseft het niet.
De kerstboom heet zo omdat er gekleurde lampjes inzitten. De officiële naam is de sein- of signaal mast. Dat is de mast die bovenop de brug staat. Daarin zitten voornamelijk de signaal lichten en de antennes. We hebben tegenwoordig een vracht antennes aan boord waar je niet goed van wordt. Omdat daardoor de mast fysiek gewoon te klein is, je kunt antennes ook weer niet te dicht op elkaar zetten anders storen ze elkaar, worden er al een heleboel antennes op het schavotje gezet.
De signaal lichten hebben een extra seinfunctie in sommige havens of kanalen. De basiskleuren zijn groen wit en rood, en daarmee kun je een bepaalde kleurcombinatie maken en zo aangeven wat de status of de bedoeling is van het schip. Is een beetje ouderwets, tegenwoordig gaat bijna alles over de radio. Maar wetgevers hollen wel eens vaker achter de feiten aan. Zoals een loods in het Suezkanaal me eens zei: het is makkelijker om een piramide te verplaatsen dan om een regeltje te veranderen.

Top 5 van: 21-10-2012

Dag 137, 19 oktober 2012

0
0
We slingeren weer als een aap, dankzij onze hoge stabiliteit. Daar heb ik het op dag 107 al eens over gehad. Door de versnellingen gaat van alles aan de haal, en omdat we er ook nog eens bij stampen gaat de boel daarnaast ook nog naar voren. Zelfs als je denkt dat je de boel behoorlijk hebt vastgezet weet het zich weer los te werken. Je kunt er dan weer als een haas achteraan gaan vangen. beetje lastig, want door het geslinger heb je ook al moeite om op je benen te blijven staan.
Slapen doe je ternauwernood. je wordt in je kooi van de ene kant naar de andere geslingerd. Één van de truc's die toe te passen zijn is een reddingsvest onder de matras te leggen. je ligt dan in een kuil waar het moeilijk uit rollen is. Ook dat gebeurt nog wel eens. Zo lig je te pitten, nou ja, pitten, het schip maakt een haaltje, en zo lig je er naast. De kooien zijn dan ook vaak uitgerust met slingerlatten. Maar ja, die moet je wel optuigen natuurlijk.
Het kan gevaarlijk zijn ook. Eerder deze termijn las ik in een van de blaadjes die we aan boord krijgen over een containerschip dat halfgeladen wegens een storm de haven van Hong Kong uit moet. Vooral met tyfoons is dat een niet ongebruikelijke procedure. Omdat vooral de onderste containers er al in zaten had het schip een hogere stabiliteit dan gebruikelijk. In de tyfoon slingerde het schip zeer zwaar, De derde stuurman, die samen met de kapitein op de brug stond, verloor z'n evenwicht, gleed een paar keer op en neer op het zeetje, kwam ongelukkig tegen een stutje aan en brak z'n nek. Dood. En dan te bedenken dat er juist om die reden behoorlijk wat punten zijn aangebracht waar je jezelf aan kan vastgrijpen. Natuurlijk ken ik da t schip niet, maar de schepen waar ik tot nog toe gevaren heb hadden het allemaal.
De kapitein kon niets doen, want die was veel te druk bezig zichzelf vast te houden. Goede leer is dan, en daarom krijgen we dat soort verslagen, jezelf in slecht weer stabiel op te stellen, altijd zorgen dat je ergens bij kunt, en geen losse matjes hebben slingeren. Als een schip goed slingert en je gaat onderuit, dan ben je zo één twee drie nog op de been.
We moeten het zeker nog een dag, en misschien wel twee, volhouden. Uiteraard in het weekend, hoewel, werken kun je toch niet met dit weer, dus kan het arbeidstechnisch maar beter op zaterdag en zondag slecht weer zijn. Stomtoevallig had ik da matrozen een extra vrije dag gegeven. Dat omdat ze in Owendo de hele zondag in de kranen gespeeld hebben. Min of meer gebruikelijk is dan om ze daarvoor een dag compensatie te geven als het wat minder druk is.

Time

0
0

Duurde maar een jaartje of 8
Maar eindelijk kwam ie dan uit op 19 oktober

Muziek 10.0

0
0
Avril Lavigne - Innocence

Grappig toch

0
0
Toch wel grappig elke keer dat ik gebeld wordt door de ESSENT. Ze proberen me steeds aan te praten dat ik beter bij het NUON kan vertrekken. Omdat ik bij hen veel voordeliger uit zou zijn. Alles op een rekening minder stroomkosten(maar lieft 0,6 cent of zo)En een korting van 30 euro en een eenmalige tegemoetkoming van 50 euro. En ik maar vertellen dat ik gas en electra gescheiden wil houden: Maar waarom dan mevrouw het is toch uw beurs. ja maar om nou zo,n gedoe voor nog geen 27 euro per maand . Ineens zijn ze dan niet meer geintrseerd en wordt er een einde aan het gesprek gemaakt. Gek hè, hoe zou dat nu toch komen?

allee belgische leden (vraagje)

0
0
wie van jullie woont er in de buurt van Mechelen/kapelle op den bos??

en weet daar een leuk winkeltje??

Goed nieuws/Slecht nieuws

0
0
wat willen jullie het eerst horen???
het goede nieuws?
ok dan
Bobo gaat een paar dagen naar Belgie.
leuk he

Dan nu het slechte nieuws,
ga allemaal maar even zitten.
pak de tissue's bij de hand.
zitten jullie???
Vandaag geen bouwertje,
Echt jammer he
Maar bobo moet nog veel regelen voor zijn trip naar belgie.
Dus helaas moeten jullie het doen zonder bouwertje.
Maar niet getreurd.
Deze week komen er 2 bouwertjes die online worden gezet door 1 van de redactie leden.
Jullie denken toch niet dat jullie Bobo dit allemaal zelf doet

Mijn blog is gister 1 keer bezocht

0
0
Ga zo door jongens! straks komen we bij de 10

Dag 138, 20 oktober 2012

0
0
Afgelopen nacht ging het wel erg te keer. Er gingen dingen aan de wandel waar je eigenlijk van dacht dat op de plaats zouden moeten blijven. Bovendien gaan door die gekke bewegingen allerlei vreemde alarmen af. Soms is dat alleen maar een elektrische fout omdat er een verbinding los komt te zitten. Vooral de verlichting aan dek heeft te lijden omdat we constant water over krijgen, en de machinisten zijn de hele tijd met brandstoffilters in de weer. Door het geslinger klotst de olie heen en weer en wordt allerlei vuiligheid dat onderin de tanks bezonken is, weer in circulatie gebracht. Dat komt dan weer in de brandstoffilters. De tanks worden er wel schoner van, maar voorlopig hebben de jongens daar geen boodschap aan.
Dat is overigens wel een truc die met ballasttanks nog wel eens wordt toegepast. Gedeeltelijk vullen, lekker laten klotsen en dan weer uitpompen. Je hebt dan een gerede kans dat modder die je op een rivier hebt meegenomen loskomt en met de pomp verwijderd kan worden. Dat kan tonnen schelen in de constante, het dode gewicht dat een schip meesleept zonder dat je goed weet waar het vandaan komt. Bijkomend voordeel is dat eventuele beestjes in je ballastwater ook gelijk loskomen en foetsie zijn. Tegenwoordig zijn een boel landen panisch van "vreemde organismen". Je moet dus heel regelmatig je ballast wisselen om er voor te zorgen dat er geen planten of dieren in zitten.
Op het moment is er een hele industrie aan het ontstaan om op de meest vreemde manieren het ballastwater zoveel mogelijk steriel te houden. Uiteindelijk zal het resultaat wel zijn dat je één of ander gecertificeerd apparaat aan boord krijgt. En dan maar op papier aantonen dat je het voor de ballast gebruikt hebt. Iemand die wil zwendelen zet daar zo een bypass overheen en de controlerende ambtenaren maar met de neus in de papieren zitten en zichzelf feliciteren dat ze de boel goed voor elkaar hebben.
Dat gebeurt nu al. Je moet voor aankomst een hele vracht papieren invullen (ik heb het er al even over gehad op dag 96), die worden dan door zeer gewichtige (soms letterlijk) dames of heren op hun merites gecontroleerd. Wee je gebeente als je een komma'tje fout hebt staan. Het hele ecosysteem staat op het spel. Voorbeeld: kapitein had een tank niet ingevuld omdat hij toch leeg bleef. Via de e-mail zijn ze in Canada drie dagen bezig voordat het formulier, voor aankomst, naar genoegen was ingevuld. Daadwerkelijke controles zijn schaars. Vaak kan dat niet eens. Hoe wil je water uit een ballasttank controleren, en waarop?
Je moet een monster hebben, en je moet zeker weten dat het uit die tank komt. Vanaf dek is de enige praktische mogelijkheid de peilpijp. Monsterbekertje laten zakken en vol weer terug halen. Moet je wel zeker weten dat het bekertje niet onderweg blijft hangen. Andere mogelijkheid is de tank over te pompen en het water op te vangen. Dan moet je wel zo lang pompen tot de hele pijp vervangen is door zuiver ballast water. We hebben in totaal 32 ballasttanks. je bent dus wel even bezig.
En wat te denken van de tanks die niet helemaal vol zijn, of waar een residu in zit.
Met andere woorden: pampiertjens kijken is wel zo schoon. Stel je voor dat je nog moet werken ook. Het idee is helemaal niet slecht, daar niet van. Maar de handhaving, ho maar. Uiteindelijk komt het er op neer dat wij op ons woord geloofd worden. Onder dat formuliertje staat tenslotte de handtekening van de kapitein.
Het mooie van de introductie van vreemde soorten is dat in een heleboel gevallen die introductie willens en wetens gedaan wordt. Vaak door ecologen met de beste bedoelingen. Klein voor voorbeeld: de konijnen in Australië. De kolonisten daar lustten wel een konijntje, en voor de jacht, beestjes schieten, leuke hobby. De konijnen werden dus geïntroduceerd en gedroegen zich als bij de konijnen af. Daarom niet getreurd. Wat houdt het konijn in Europa onder controle? Vossen bijvoorbeeld. Gevolg: de vossen vraten de inheemse beestjes op die véél makkelijker te vangen waren die lastige konijnen.
Voorzover mij bekend zijn de ergste ecologische rampen gebeurd door introductie van soorten die speciaal uitgezet werden. Neemt niet weg dat ongewilde introductie ook schade kan geven, en uiteraard is voorkomen beter.
Op het moment is dat voor ons echter van geen belang. De ballast is leeg, en in China trekken ze zich van ecologisch vreemde soorten geen bal van aan.

Pien an de kop

0
0
Al dagen lang, gek wordt je er van.

Eerste dag Engeland

0
0
Hellow,

Een laat bericht uit Engeland! (Yeey ik heb internet!)
Het gastgezin is echt heel leuk! Echt aardige mensen. 
Vandaag hebben we vrije tijd gehad, en ben ik dus met mensjes gaan winkelen
Morgen gaan we bowlen en naar de bios.
We zijn met de boot naar Engeland gegaan, maar jammer genoeg was het heel mistig... Toch hebben we de prachtige kalkrotsen kunnen zien!
Dat was het even voor vandaag,
Doei

Top 5 van: 22-10-2012

wil je god zien?

0
0
no, i cannot show you god, because god is not an object.
he is the subject, the seeër
find out who the seeër is..
~~ Ramana Maharishi

nee, ik kan je god niet laten zien, want god is geen object.
hij is het onderwerp, degene die ziet
ontdek, wie ziet ..

================

idd "god is niet een object"

net zoals zonlicht geen object is, je kunt het niet zien...
maar dankzij het zonlicht, zie je alles

---


.. iemand zei gisteren dat problemen voor de mensheid begonnen zijn, toen ze objectief probeerden te zijn..

Dag 139, 21 oktober 2012

0
0
Pfoei, als het goed is, dan is het ergste over. We zijn voorbij Kaap Agulhas, op twintig graden oost. Dat is de zuidelijkste punt van Afrika. We moeten nog wel eventjes tegen de Agulhas stroom inbaggeren, die giert van oost naar west onder Afrika langs. De truc is daarbij zo kort mogelijk onder de kust te kruipen, dan heb je kans op een tegenstroom. Het verschil kan oplopen tot een knoop of vier, het verschil tussen drie knopen tegen of één knoop mee. Over anderhalve dag gerekend levert dat 144 mijl op (36 × 4). Bij een economisch verbruik van 25 ton per dag is dat zo'n 37 ton brandstof.
We zijn alleen dankzij het weer teveel om de zuid geraakt. Min of meer net als een zeilschip moesten we eerst een slag om de zuid maken voordat we zuidelijk Afrika konden bezeilen. Het verschil is dat zeilschepen niet tegen de wind in kunnen varen, en wij hebben nogal wat last van dwars inkomende deining. De winst die we op die manier hoopten te maken is opgesoupeerd door een stormveldje. Het gaat niet altijd volgens plan. Daarom maak je trouwens plannen. Zodat je ze kunt veranderen.
Leerling is druk bezig de ETA voor Singapore te berekenen. Hij begon dus met de GPS af te lezen. Fout! Punt één: de oude route staat er nog in, dus de afstanden kloppen niet. Punt twee: We zitten min of meer in het midden van de stroom, waardoor het behoud een stuk lager is dan we over de hele reis verwachten te maken. En de GPS rekent met de huidige snelheid, en niet die van over drie dagen. Je moet dus uitgaan van het gemiddelde. Die zuigen we in de praktijk uit de dikke duim. Oké, beetje gebaseerd op ervaring.
Nog twee dagen slingeren, en dan beginnen we aan de oversteek naar de zuidpunt van Madagaskar.

aparte verjaardag

0
0
Gister (22-10-12) was ik jarig en niet zo maar jarig maar eindelijk compleet volwassen (21)
Dit werd 1 dag van te voren al leuk gevierd want mn ouders hadden me een brief gestuurd dat ik om 14:10 ergens verwacht werd met als hint dat er op dat plein een huisnummer was met een 1 erin. na wat zoeken bleek dat ze de hele familie en vrienden in een pannenkoekenrestaurant hadden verstopt Die dag allemaal leuke kado`s gehad en met iedereen even bijgepraat.
toen terug naar mn studentenkamer waar de stress begon. Ik had namelijk op mijn verjaardag een zware toets die ik moest halen (update volgt) en ik was vergeten dat de deadline van mn stageverslag die dag was. Ik heb dus eigenlijk mn verjaardag te vroeg gehad en op mn verjaardag zelf vooral stress. Gelukkig was er aan het einde van een lange dag school nog mn vriendin die op mn kamer op me wachtte
Veel te klagen heb ik dus niet

O, slimpie

0
0
Vanmiddag moest ik naar het ziekenhuis in Harlingen om een injectie tegen de pijn in mijn pols te halen. Het was redelijk goed weer, dus op de electrische fiets. Nou die injectie was zo gepiept. Maar toen. Mijn fiets met geen mogelijkheid van slot te krijgen. De fietsmaker gebeld maar die had vakantie en kon mij dus niet helpen. Even nadenken hoe los ik dit op. Hum, misschien helpt een beetje olie. Vlakbij het ziekenhuis is een winkelcentrum waar een winkel is waar ze olie verkopen. Dus daar maar naar toe. En ja hoor na een beetje olie schiet ineens mijn fietsslot open. Gelukkig hij doet het weer. Hup op de fiets en nog even wat stoofvlees halen in dat zelfde winkelcentum. Want ik heb zin in haché. Kom ik de winkel uit doet dat kreng het weer niet. Een paar mensen bieden aan om het ook even voor mij te proberen maar niemand krijgt dat ding van slot. Dan bieden een paar mensen aan om even voor mij naar een fietsmaker in de buurt te fietsen om te vragen of die de fiets in elk geval op kan halen. Erg lief van ze om dat aan te bieden. Met een electrische fiet sjouw je niet zo ver, die zijn loodzwaar. Terwijl ik sta te wachten zit ik met de sleutels in mijn zak te spelen en haal alees er even uit. Je moet toch wat als je niks te doen hebt. Hè twee paar fietssleutels? Hoe kan dat nou? En ze lijken sprekend op elkaar behalve de sleutels van het reserveslot, die verschillen. Even proberen en ja hoor het slot schiet open. Bleek ik ook de sleutels van mijn dagelijkse fiets in mijn zak te hebben en had ik dus geprobeert mijn electrische fiets met de verkeerde sleutels van slot te krijgen. Schijnbaar heb ik dat ook bij het ziekenhuis gedaan en de laatse keer toen ik de olie had gebruikt, de goede sleutels gepakt. SLIMPIE!!!! De volgende keer maar even controleren of ik wel de juiste sleutels in mijn handen heb. Ben nog wel even naar die fietsmaker in Harlingen gereden om te zeggen dat de boel van slot was. Maar die was gesloten.

bejaardentehuis

0
0
Arie zit in het bejaardentehuis wordt 80 jaar. De verpleegsters willen hem iets bijzonders geven en vragen aan hem wat hij graag wil hebben. Hij zegt: "Ik heb het nog nooit gedaan, dat zou ik wel eens mee willen maken."
De verpleegsters halen geld op en regelen een gigolo. Deze komt op zijn verjaardag naar het bejaardentehuis, kamer 12 op de eerste etage. Na een uur komt hij naar beneden, wordt betaald en gaat weg. De verpeegsters vliegen naar boven en vragen: "En, hoe was het?"
"Nou geweldig," zegt Arie, "dat ik dat nooit eerder heb gedaan en die man vond het ook heel leuk, hij deed het volgens mij ook voor de eerste keer."
"Hoezo?" vraagt een van de verpleegsters.
"Nou," antwoordt Arie, "die van hem zat nog helemaal in plastic!"

mijn blog is gister 1035 keer bezocht

0
0
zoals iemand al zei,het gaat niet om de cijfers,maar om de gezelligheid hier..dus laten we het gezellig maken
Browsing All 18691 Browse Latest View Live