Quantcast
Channel: WaarMaarRaar.nl - RSS-feed van alle WMR blogs
Viewing all 18691 articles
Browse latest View live

11.0

0
0
Avenged Sevenfold - Nightmare


stressen

0
0
Deze week wordt een stressweek.
Vorige week zat ik al in de spanning over een goede vriend, maar deze week is het echt stressen.
Mijn schoonzus moet geopereerd worden morgen.
Tijd terug had ze een hersenbloeding gehad en nu is er besloten om te opereren.
Het schijnt dat dat soort operaties niet vaak gebeuren.Vrijdag kunnen ze pas zeggen of het allemaal geslaagd is, als er geen bloedingen en/of complicaties komen.
Ik vind het doodeng.

Beloftes

0
0
Beloftes?
Beloftes maken is niet zo moeilijk, maar ze houden daar ben ik zelf niet zo goed in
Maar ja, dat wisten jullie denk ik al, als je wat van mijn andere blogs hebt gelezen.
Ik ga hem nu in ieder geval weer waar proberen te maken, maar bind me er niet op vast, want met mij weet je het nooit

Dag 140, 22 oktober 2012

0
0
We dachten dat we het ergste gehad hadden. Hoe was dat spreekwoord ook weer? Over hoogmoed of zoiets? Hoewel, het ergste misschien wel, maar voorbij is het nog niet. Op het moment van schrijven zitten we ten zuiden van Port Elizabeth. We maken slagen, net als de zeilschepen van weleer. Vanaf de Kaap zijn we nu bezig met onze derde. De eerste zijn we afgezakt tot 38 graden zuid. Vandaar probeerden we in één keer Port Elizabeth te bezeilen. Dat mislukte, en we kwamen ten zuiden van Cape Blaize uit. Weer een slag gemaakt maar niet voldoende doorgezet. We kwamen wel uit in de buurt van Port Elizabeth, maar door een combinatie van de zeegang en meerdere deiningsystemen konden we vanaf daar niet de kust volgen. We slingerden gewoon te hard. Nu zijn we dus met onze derde slag bezig. Vanaf Port Elizabeth naar het zuidoosten, en dan voldoende doorgaan tot we de kust kunnen volgen naar het noorden.
Hoe verder we om de oost gaan hoe meer de kust naar het noorden loopt, en hoe gemakkelijker het halen kunnen. Trouwens, volgens de weersverwachting kunnen we over drie dagen ten zuiden van Madagaskar wéér een vuiltje verwachten.
De albatrossen snappen er ook niks meer van. Normaal varen schepen van west naar oost of andersom. Als albatros zijnde kun je dan oostgaand met het windje mee lekker achter zo'n schip aanzeilen. Ze maken dan gebruik van de luchtwervelingen achter het schip. Als er geen schip in de buurt is dan maken ze gebruik van de golftoppen.
Achter het schip vliegen ze normaal in vierkantjes. Dwars achter het schip oversteken, stukje meevliegen en dan een metertje of twintig, dertig erachter weer oversteken. Als mijnheer of mevrouw albatros, het verschil is niet te zien, sneller is dan het schip dan wil ze ook nog weleens weer een stukje terugvliegen en opnieuw meegaan. Je ziet ze maar zelden op het water zitten, zoals meeuwen doen.
Wij gaan voor de albatrossen steeds de verkeerde kant op, dus nu vliegen ze niet mee. Een vorige reis gingen we vanaf de Kaap naar Zuid Australië. Toen zaten ze constant achter ons. We zaten toen ook een stuk verder naar het zuiden, tussen de 40 en 45 graden.
Het weer is net als in Nederland. Drie keer per dag anders. Zonnetje, buien, laaghangende bewolking, alles door elkaar. Zeewatertemperatuur giert ook van 13 naar 19 en weer terug. Dat ligt aan de Agulhasstroom. Die komt met warm water uit het noorden. Zit je in de stroom, dan heb je warm water, erbuiten is het koud. Omdat we die slagen maken komen we net in de stroom als we draaien. We proberen er ook een beetje vandaan te blijven. In de stroom gaan we twee à drie knopen de verkeerde kant op. En dat is niet de bedoeling.
Leerling probeert informatie te vergaren over de zogeheten "abnormal waves", vroeger ook wel "freak waves", of op z'n Nederlands "monstergolven" genoemd. Dat zijn golven die vooral in dit gebied kunnen optreden. Op dag 111 heb ik het er ook al over gehad.
Ze ontstaan als een hoge deining vanuit het zuidwesten komt. De Agulhasstroom loopt daar dan recht tegenin. Als er dan ook nog eens een dikke depressie in de Indische Oceaan zit, dan krijg je verschillende golfsystemen die door elkaar heen lopen.
Als je meerdere golven op elkaar gaat stapelen, interferentie heet dat met een moeilijk woord, houden ze dezelfde lengte, maar worden wel hoger. Simpele rekenkunde gaat niet helemaal op, tenslotte is het een dynamisch systeem en geen statisch, maar als je het simpel wilt houden krijg je 3 × 8 meter wordt 24 meter.
Zeegang wordt, in tegenstelling tot in de wiskunde, gemeten van golfdal tot top. Maar ook dan is 24 meter golfhoogte respectabel. Het ergste daarbij is echter dat de golf drie keer steiler is dan normaal. Een schip is gebouwd voor normale golven. Als zij een golfdal induikt zal in 99 van de 100 gevallen de boeg weer omhoog komen, zonder dat de golf over de voorsteven heen breekt.
In de praktijk, als de golven over de boeg heen slaan, is het hoog tijd om snelheid te minderen. Het schip krijgt dan meer tijd om de boeg te verheffen.
Met zo'n abnormaal steile golf krijgt het schip die tijd niet, en zal dus vierkant onder water duiken. Een steile golf zal daarbij ook nog eens snel breken. Met een beetje pech, uitgaande van diezelfde 24 meter (geen uitzondering, in extreme gevallen is dertig meter mogelijk) en een vrijboord van 6 meter, heb je 18 meter water boven dek staan. Schepen zinken daardoor. Luiken worden ingedrukt of weggespoeld, ventilatie kokers worden weggerukt etc. De waterdichte indeling is in één keer foetsie, en het schip ook.
Het enige dat je op zo'n moment nog kunt doen is hopen dat het meevalt. Gelukkig zijn dat soort momenten zeldzaam.

Muziek 11.0

0
0
Avenged Sevenfold - Nightmare

Engeland dag 2

0
0
Hellow,

Weer lekker laat
Vandaag zijn we met een Katamaran over de thames geweest. Daar hebben we de London eye, die ene brug en die brug waar een stukje van Harry Potter opgenomen is.
Ook zijn we langs de Big Ben en Buckingham Palis geweest. 
Nog een "speurtocht" die nergens op leek En ik heb de mooiste lift in mijn leven gezien in het warenhuis
In de avond gingen we (radioactieve) frish and chips gegeten waarvan je spontaan duizelig van werd.  Het lekkerbekje liep bijna van je bord af, en de frietjes zwommen erachteraan. Ook zaten er nog erwtjes bij waarmee je iemand dood kon gooien.... 
Na het "heerlijke" maal zijn we naar de bios gegaan, daar hebben we Frankenwenee gezien. Wat een vage film eerst letterlijk een half uur reclame en toen een slechte film van 1 uur en een kwartier.
Nu lig ik ook weer horizontaal, dus tot morgen.
PS. Al met al hebben we met z'n allen wel veel lol gehad!

bobo op reis

0
0
Dus koffers gepakt, happie en sappie gehad, haartjes gekamd, op naar het vlaamse land

Top 5 van: 23-10-2012


De weg is lang...

0
0
Dertig jaren liggen ertussen, lange diepe jaren, mooie jaren, rotte jaren, vormende jaren, drieste jaren, ze waren er, ze zijn er en ze zullen blijven komen. Tip, als de weg wat te lang wordt of bochtig is, neem een pauze voor je in een afgrond stort. Maar nu even niet, tuut tuut.



Jawel, Retep stort zich in een avontuur, episch, meeslepend en dramatisch.

Dag 141, 23 oktober 2012

0
0
Vandaag om 12 uur zijn we aan de oversteek naar Madagaskar begonnen. We liggen nog iets te noordelijk, een streek ongeveer, anders slingeren we weer uit de lijken, maar we gaan in ieder geval de goede kant op. Anderhalve dag onder normale omstandigheden, en voorlopig ziet het er naar uit dat het wel zal gaan. Volgens de weersverwachting is er nog steeds een vuiltje op komst, maar in de lucht is er nog niets te zien. Dus voor komende nacht zal het nog wel meevallen.
We zijn ietsje langer dan gepland de kust gevolgd, maar daarvoor maak je een planning. Om hem te veranderen, natuurlijk.
Leerling is bezig sterretjes te oefenen. Eerst had ik hem al te pakken met afstandjes, en nu kwamen er een paar sterren tussen de wolken door. Voor hem de eerste keer dat hij serieus sterren schiet. Hij heeft alleen nog niet door dat de tijdwaarneming net zo belangrijk is als de hoogte.
Een hoogte waarneming is, of het nu gaat om een ster, een zon of een planeet, altijd een vergelijking. Je doet een waarneming, en op datzelfde tijdstip reken je uit wat het volgens een schatting (de gis) zou moeten zijn. Uit het verschil kun je de positie herleiden. Een fout van een seconde in tijd geeft een fout van een kwart minuut in lengte. Dat valt te berekenen uit de aswenteling van de aarde.
Vroeger, tot ongeveer 1782 (John Arnold), toen de eerste bruikbare scheepsklokken (tijdmeters genaamd) voor het eerst gemaakt werden, was het vrijwel onmogelijk om de geografische lengte te bepalen. James Cook heeft pogingen ondernomen om dat te doen aan de hand van maanswaarnemingen. Dat viel echter in het water omdat je voor een beetje resultaat op een vaste plaats een maand lang waarnemingen moest doen. Voor gebruik op zee niet echt praktisch.
De Britse Admiraliteit had in die tijd een enorm bedrag uitgeloofd voor degene die er in slaagde een betrouwbare klok te maken. Huygens is daar druk mee bezig geweest maar degene die met de eer ging strijken was John Harrison. Helaas voor de goede man was hij niet van adellijke afkomst. Gegronde reden voor de Admiraliteit om het uitkeren van die beloning uit te stellen en te traineren. Helaas voor de Admiraliteit was mijnheer Harrison een koppig man en bleef hij leven tot dik in de tachtig. Uiteindelijk hebben ze toch moeten uitkeren. De erfgenamen waren er gelukkig mee, uiteindelijk.
Het hele verhaal van de tijdmeting blijft overigens doorgaan tot in de huidige tijd. GPS, Glonass en Galileo zijn alle drie gebaseerd op tijdmeting. In dit geval echter het tijdsverschil in ontvangst van de seinen van verschillende satellieten. Als je de plaats van een satelliet weet, en je weet hoe lang een radiosignaal erover doet om bij je te zijn, dan heb je een lijn op aarde waar je moet zitten. Met drie satellieten is er maar één snijpunt en daar ben je dan. Voor vliegtuigen moet je in drie dimensies werken in plaats van twee (het aardoppervlak). Dan heb je minimaal 4 satellieten nodig.
Met deze systemen is de tijdmeting echter wel onvergelijkbaar veel nauwkeuriger dan het klokje van Harrison.

Profielwerkstuk

0
0
Hallo WMR'ers!

Ik ben met 2 andere klasgenoten bezig met onze profielwerkstukken, één van hun doet het over het proces van een bordspel op de markt zetten, en ik doe het samen met de andere klasgenoot over social media in de economie.

Om wat inzicht te krijgen in wat mensen denken over bordspellen, en over hoe enquêtes het best verspreid kunnen worden, hebben we dus een enquête gemaakt.

We zouden het zeer op prijs stellen als je deze voor ons in zou kunnen vullen, zo zeer dat je zelfs kans kunt maken op een nationale-entertainmentcard (Als je zou willen natuurlijk!)

De enquête kun je hier vinden: http://www.thesistools.com/pwsbordspel

Alvast bedankt

Mikko

Nare dag

0
0
De hele dag al aan het stressen over mijn schoonzus, no niets gehoord.
Geen nieuws is goed nieuws denken we dan maar.
Maar een uur geleden kwam onze kat schuimbekkend thuis,
Wij een dierenarts zoeken die open is, maar voordat die gevonden was, was onze poes al overleden.
Ook vergiftigd denken we, want er zijn hier in de achtertuin al meer poezen vergiftigd.
Het is voor die persoon te hopen dat niemand er achter komt dat die katten vergiftigd, want er zijn echt al veel personen in de buurt die hem rauw lusten.

Dag 1

0
0
9.00 vertrokken erg leuk.
bij de belgiesche grens kwamen we erachter hoe slecht de wegen hier zijn.

wat hebben ze hier grote maar lekkere broodjes gezond. voor de rest laat ik het hierbij want een azerty toetsenbord typt lastig

gelukkig

0
0
Ook goed nieuws
Operatie is goed gelukt, nu is het wachten tot ze bijkomt.
Maar tot zover gaat het goed.

Dag 142, 24 oktober 2012

0
0
We beginnen plezier te krijgen van het voorspelde vuiltje ten zuiden van Madagaskar. We slingeren weer als vanouds, zodat we weer een aangepast koersje sturen. Dit keer recht oost. Daarmee slingeren we nog wel, maar dan zijn we het vuiltje het snelste kwijt.
De bootsman is eindelijk een beetje gelukkig. Voordat we begonnen te buizen was het luik geschilderd. Het enige wat nog rest zijn de markeringen. Op het luik zijn markeringen voor de containers, voor soort, type en gewicht van de pontons en voor de speedlocks, of te wel de zeevasten.
Over die markeringen voor de containers heb ik het al gehad op dag 50. Het is toch wel gemakkelijk als je in één oogopslag kunt zien met welke rij je nu weer bezig bent. Dezelfde nummering hebben we ook aan de binnenzijde van de containerrail staan, dus de nummers op de luiken zijn extra.
Soort type en gewicht van de pontons zijn belangrijk als je ze moet weghalen. De kleintjes zijn achtendertig ton, en de grote dubbel zo zwaar. Niet alle kranen kunnen zulke gewichten aan. Vooral in dok kan dat voor onderhoud nodig zijn. Ook is het mogelijk dat we zeer grote lading krijgen, die boven het luik uitsteekt. Ook dan moet je de luiken kunnen weghalen. Waar je ze dan moet neerleggen zegt bevrachting er nooit bij. De gewone rolpontonnetjes is niet zo'n probleem, die krijgen we indien nodig wel vast. Maar de grote klapluiken van 63 ton is een ander verhaal. Die zijn niet alleen zwaar, maar ook nog een keer erg groot.
Diezelfde markeringen gebruik je natuurlijk ook bij het terugleggen. Als je weet wie waar moet is het terugplaatsen van dat soort dingen alleen dat. Je hoeft dan niet te puzzelen, en dat scheelt met dat soort grote jongens een hoop tijd.
We markeren ook de zeevasten van de luiken. Aan boord worden die de "speedlocks" of "cleats" genoemd. Dat zijn stalen staven met aan de onderkant twee stalen ringen met een rubber ring er tussen. Aan de bovenkant een kantelmechanisme dat in een stel haken op het luik past. De staaf steekt door de luikhoofdsrand of keggenbank heen. Zet dat kantelding op de haken, dikke staaf van anderhalve meter erin, en je trekt het geheel met een fors moment in de rubbers. De kleine pontons zitten op die manier met vier van die dingen vast, de grote met zes of acht.
Ze dienen alleen om het luik niet te laten opspringen. De pontonnetjes zijn best looiïg en daarom zal er niet snel wat mee gebeuren. Die speedlocks zijn dus een extra'tje. Schuiven zullen ze niet omdat ze geblokkeerd worden door de positioners. Dat zijn een soort paspennen waardoor het geheel precies op z'n plek blijft.
Ons grootste luik is 70 meter lang en 17,8 meter breed. Hij kan in 20 minuten geopend worden met hydraulische hefcylinders. Het geheel heeft wegens de waterdichte afsluiting een tolerantie van 12 millimeter. Daarvoor zorgen die positioners. Knap staaltje techniek.
De reden dat we die speedlocks markeren is om goed te kunnen controleren dat ze er allemaal af zijn voordat we opentrekken. Als er ééntje vastzit en je gooit het luik open, dan trek je de stalen staaf met ringen en al dwars door de keggenbank. En dan past het luik niet meer. Ook dankzij die toleranties is het een heel karwij om de boel dan weer te repareren.
Zoals altijd: voorkomen is beter.

Muziek 12.0

0
0
The Cab - Angel With a Shotgun

Schijtbeest

0
0
Dat kalf ligt me hier een partijtje te schijten, gas dus, nou nou. Ik zal morgen eens langs de coöp gaan voor een tank en wat slangen.

ironie ...

0
0

in NL zijn "van de Heuvel" en "van de Berg" veel voorkomende namen,
toch zijn de bergen ver te zoeken..

waar ik woon zijn er dorpjes als Odilienberg, Wassenberg, Heinzberg...
toch is het hier een vlak landschap met hier en daar een molshoop.
(heuveltje.)

vraag me af of in Zwitserland ook zoveel stadjes (en mensen) ---berg heten.
ik betwijfel het

Top 5 van: 24-10-2012

Muziek 13.0

0
0
Big Time Rush - City Is Ours



(Because fuck the haters )
Viewing all 18691 articles
Browse latest View live