Quantcast
Channel: WaarMaarRaar.nl - RSS-feed van alle WMR blogs
Browsing All 18691 Browse Latest View Live
Mark channel Not-Safe-For-Work? cancel confirm NSFW Votes: (0 votes)
Are you the publisher? Claim or contact us about this channel.
0

terschelling

0
0
Wazzup Everyboby. Heerlijk zo'n zeil vakantie, wordt je wakker op vlieland, ga je lekker een stukje varen en je bent al weer op terschelling! Er staan hier een paar mooie motoren mvagusta, een verzamelaar heeft gewoon 3 mvagusta's staan(heeft niets te maken met me gusta is gewoon een oud en heel duur merk) ook lachen trouwens, ik ben niet alleen met mijn ouders, vrienden die ook een boot hebben varen met ons mee, hartstikke gezellig alleen gingen we zaterdag avond een rondje stappen op terschelling... Je kon zien dat de andere niet vaak uit gaan, ze dansten wel op de maat maar ze waren de tekst aan het uitbeelden, dat ziet er echt niet uit . Nauw dat was het weer voor nu dus Bravo-Yankee-Echo Bravo-Yankee-Echo

Prutser

0
0
Ik ben een prutser zegt mijn zoon . Mijn fiets wilde al een poosje een ondershoudsbeurt. Woensdag heb ik hem weg gebracht en er even bij gezegd dat de rechter rem het niet doet of de fietsenmaker hem even wilde maken. Hij zou er naar kijken. Vanmiddag heb ik mijn fietsje weer opgehaald en wat blijkt? Ik had een fietstasje aan het stuur gehangen en de kabel van de rem tussen de bevestiging gedaan. Hoe het kan dat ik dat zelf nooit heb gezien ook niet nadat ik vorige zomer het tasje anderom aan het stuur heb gehangen? En nou ben ik een prutser volgens mijn zoon Maar ik pak hem wel terug. Hij doet ook wel eens wat doms Geweldig om zo met je kinderen om te kunnen gaan.


Cyanideamp;Happiness

Vakantie: Deel 4

0
0
####################################
Ik typ dit blog vanuit het hotel op weg nasr huis

Lekker weer gehad onderweg, zo af en toe een buitje.
Dat was een kleine update, fotoblog komt ergens volgende maand

Dag 53, 27 juli 2012

0
0
Vandaag aangekomen in Rauma. Slecht bericht voor de rederij. We komen wel voor de kant, maar laden begint pas maandag. Twee hele dagen vertraging. Dat kan nooit uit. En de bemanning? Die moet uit arremoede maar de wal op. Voor mij zo ongeveer de eerste keer in 13 jaar (Zolang ik bij deze rederij vaar) dat we een weekend zonder werken over liggen.
Onderweg vanaf het Kieler Kanaal het mooiste weer van de wereld. Nagenoeg bladstil. Het zeewater begint al wat warmer te worden dus was er ook geen mist. Dat wil in het voorjaar wel eens gebeuren.
De Oostzee is eigenlijk maar een vreemd zeetje. Relatief klein met een nauwe toevaart (Sont, Grote Belt en Kleine Belt, de wateren tussen de Deense eilanden). Omdat er veel rivieren in uitkomen is er veel toevoer van zoetwater. Anders dan in de Middellandse Zee, waar veel water weer verdampt door de hogere temperatuur, is de Oostzee brak. Hoe verder je naar het noorden komt is het bijna zoet. Verder is de Middellandse zee behoorlijk diep, terwijl de Oostzee relatief ondiep is. In de winter heb je daardoor een snelle afkoeling van het water. Samen met het lage zoutgehalte bevriest het dan ook gauw. Het ijsseizoen beging meestal in januari en loopt tot maart. In strenge winters kan het echter van november tot juni duren. Het dichtvriezen begint vanaf het noorden in wat plaatselijk de Botnische Golf genoemd wordt. Vanaf Norra Kvarken (bij Vasa) om de noord. Tussen de Norra Kvarken en Södra Kvarken is het de Botnische Zee.
Varen in het ijs is een aparte ervaring. Ten eerste moet het schip ervoor gebouwd zijn. Een aantal landen hebben een systeem van klassificering. Bij ons aan boord gebruiken, zoals gebruikelijk op Nederlandse schepen, de Finse. Die wordt erkent door Lloyds, ons classificatie bureau (niet de verzekeringsmaatschappij). Dit schip heeft klasse A1, de hoogste. Er is nog een zwaardere onderafdeling, A1 super, die sterkere motoren heeft. De Transfennica schepen van de rederij (Trica, Timca, Pulpca, Kraftca) hebben dat. De laagste klasse is C3. Dan mag de kapitein ijs in z'n whiskey doen.
Met klasse A1 mag je onder de zwaarste ijsomstandigheden varen. Zelf breken kan, tot een dikte van ca 40 à 60 cm. Afhankelijk van het gewicht van het schip, het vermogen van de motor, en de toestand van het ijs. Jong ijs breekt makkelijker dan oud ijs. Eerlijk gezegd denk ik dat dit bakje volgeladen nog wel meer aan kan. Met een zusje (de Dynamogracht) ben ik in het vroege voorjaar naar Archangelsk geweest, en die sjouwde halfgeladen prima door het ijs. We hebben toen nog ijsbrekertje gespeeld voor een paar kleine Russen.
Als het ijs te zwaar wordt bel je een ijsbreker. In het seizoen varen er een stuk of wat in de rondte om schepen te assisteren. Daarvoor is in de Oostzee een goed werkend systeem ontwikkeld. Voor je het ijs in gaat meld je je aan, meestal is dat meldpunt bij Svenska Bjorn, een vuurtoren zuidelijk van de Södra Kvarken. Je meld via de radio aan Stockholm Radio je naam, bestemming, klasse, en nog wat zaken. Stockholm geeft een punt door waar je wordt opgewacht door een ijsbreker. Heb je een bestemming in Finland krijg je een Finse, voor Zweden een Zweedse. Kom je in de buurt van dat punt roep je de ijsbreker over de VHF, die een route doorgeeft die je kunt volgen. Die route wordt met satellieten, radar, helikopters en meer constant verkend. Zo gauw er een nieuwe geul opent, bijvoorbeeld door het draaien van de wind, krijg je ook een nieuwe route. Die route volg je tot je in het gebied van de volgende ijsbreker komt, die je een volgende route geeft. Kom je in die route vast te zitten komt de ijsbreker je achterna om te helpen. Meestal ben je niet de enige, zodat het al gauw konvooi varen wordt. Moeder eend met "kleine" eendjes erachteraan. Het nemen van die route is niet verplicht. Als je het beter weet, dan mag dat. Kom je vast te zitten, dan wordt je echter wel als laatste geholpen.
Voor de haven van bestemming komt er een havenbrekertje naar buiten (is het zwaar ijs, dan brengt de grote je naar binnen) om je het laatste stukje te helpen. Afmeren in het ijs is weer een heel hoofdstuk apart. Dat gaat met speciale meerdraden (ijsspringen), kleine slepertjes die het ijs tussen wal en schip wegvaren, mannen op de wal die de schotsen met lange haken de schotsen wegduwen en meer.
Maar het is nu zomer. En daar van moeten we genieten zolang het kan.

Dag 54, 28 juli 2012

0
0
De eerste "vrije" dag in anderhalve maand. Op een zaterdag hebben de matrozen echter nog vier uurtjes te doen. Een van de uitstaande klussen was nog het in de vaseline zetten van de luikenrubbers. Deze vormen de afdichting van de ruimen, zodat regen en overspattend zeewater niet in het ruim komt. Dat is zowel voor onze veiligheid als de kwaliteit van de lading belangrijk. Het zogenoemde vaselineren doen we bij voorkeur bij begin belading. Het kan alleen lang niet altijd, omdat de luiken open moeten bij laden of lossen, of dicht bij regen. De ruimen doen we bij voorkeur half open ("op een dakje&quot , zodat je overal goed bij kunt. Er werd niet geladen en het weer was perfect, een betere gelegenheid was er dus niet. De hele kudde bij elkaar geroepen, behalve de wacht, want ook hier staat er dankzij Osama bin Laden en consorten 24 uur per dag een mannetje bij de gangway. Dik een uur later was alles gebeurd. Mooie tijd. Echter, net toen we bezig waren met de laatste hand, kwam onze Finse supercargo aan boord. Die vertelde ons dat de lading met walkranen zouden worden geladen (wisten we al) en dat er speciaal hijsgerei zou worden gebruikt (wisten we nog niet). Dat hijsgerei krijgen we mee voor gebruik in de loshaven. Dus al onze mooie plannetjes voor het optuigen van beams, trombones en grommers waren voor niets. Misschien dat ze in Schiedam of Leixoes nog van pas komen. Wat óók nieuw was, was dat we met eigen middelen zouden moeten sjorren. Dus konden we de containerstore weer openhalen, paar kistjes met ketting eruit en voor onmiddellijk gebruik aan dek. Als ze dat van te voren gezegd hadden, dan was dat in Hull al gebeurd, toen hadden we dat ding toch open. Nou loopt iedereen te roepen, ach, 't is maar een uurtje werk. Klopt, met een goed uur is het gedaan. Alleen waren we wel met 7 man (inclusief onze twee vakantiewerkers, die nog niet echt volwaardig zijn). Dus wel 7 manuren. Toen bleek één van de kistjes (aluminium, dus niet te repareren) gescheurd bij een hijsoog. Gelukkig kwam hij niet naar beneden zeilen. We hadden nog, dankzij het overpakken in Hull en daarna, twee kistjes leeg over. Dus gelijk een nieuwe inscheren. De oude krijgt na Antwerpen zwemles.
Waren we tóch weer tot twaalven bezig. Gisteren de wal op geweest met de kapitein en de twee vakantiewerkers. Er was een festival aan de gang. Waar het over ging is me ontgaan, mijn Fins beperkt zich tot "Kiitos" en "Perkele". Maar uiteindelijk kwam het neer op een soort braderie. Een hoop stalletjes waar de duvel en z'n ouwe moer verkocht werden, terrasjes met vloeibare geneugten en een paar bandjes die in vloeiend Fins op een gitaar stonden te rammen. In een aantal van die stalletjes verkochten ze als snoep een soort dropveter in allerlei kleuren, soorten en maten. Het enige land wat ik tot nu toe tegen gekomen ben waar ze drop hebben. Alleen in de Angelsaksische landen hebben ze Allsorts, wat wij Engels drop noemen. Maar dat is toch wat anders. Op één van de terrasjes een biertje gedaan, en gesproken met een dronken Fin die drie jaar terug op de TT van Assen was geweest. Toen we van dat terrasje gesmeten werden bleek het inmiddels al twee uur te zijn.
Toen zijn we maar naar boord gestrompeld en zijn de kooi ingerold. Om acht uur vaselineren, joechei. Ik had zelf de opdracht gegeven. Au!

Mirrorball

0
0

Elbow - Mirrorball (with BBC Concert Orchestra)

Because life's good

Pannuh!

0
0
Hmm
Blijkt dat mijn vader de verkeerde brandstof in de auto te hebben getankt

(Het is een Renault Grand Scenic 3e gen.) Normaal gooit hij er E10 in (10% ethanol, 90% benzine), maar nu Superethanol (E85; 85 % ethanol, 15% benzine)
Dat gaat niet goed

Zonet iemand de auto komen halen, van een garage in Reims (!!!)

Mogen we even 70 km terug

Tot morgen

Top 5 van: 28-07-2012

Pannuh!: Deel 2

0
0
Vervolg op mijn Pannuh! blog van gisteravond.

Hmm
Vandaag wordt de tank geleegd
Met erg veel mazzel had de auto ook op E85 kunnen rijden, (voor uitleg: zie mijn vorige blog) maar wel met een enórm powerverlies
Dat was de update, ik zal misschien mijn volgende van thuis schrijven

Owja, en ondertussen zit ik de Daltons te kijken, in 't Frans

gezond? gaat elk pondje door t mondje?

0
0
Komt ieder pondje door het mondje?
ja en nee.
er zijn magere mensen die veel eten en toch niet aankomen.
er zijn stevige mensen die al aankomen als ze eten ruiken.
dat heeft met spijsvertering en metabolisme te maken.
maar het sleutelwoord is evenwicht
en dat is voor iedereen anders..
ayurved verklaart de 3 basisprincipes vata, pitta, kapha.
vata is lucht, ruimte
pitta is het vuurelement.
kapha = water en aarde.
iedereen heeft deze elementen in andere verhoudingen.
iemand die meer kapha is, is stevig gebouwd, wordt snel te dik en kan beter lichte groenten en fruit eten dan zwaar, vet eten, en heeft meer lichaamsbeweging nodig.. dan bv iemand die meer vata is.
het is dus praktisch te weten wat je zelf bent en wat voor jouw gezond is om in evenwicht te zijn en blijven.
n.a.v. dit artikel

Quote @SamuiAxe:
@Emmo: [quote=@Emmo]Ieder pondje komt door't mondje. M'n moeder zei het al.
Mjah, die uitspraak kennen we denk ik allemaal wel. Toch heeft modern medisch wetenschappelijk duidelijk aangetoond dat dit beslist niet altijd de reden voor iemands Obesitas dient te zijn. De (moraal van de) uitspraak is door de tijd allang achterhaald ...
Er zijn experimenten geweest waarbij meerdere personen hetzelfde aten en dronken en dezelfde lichaamsbeweging kregen. Sommigen bleven op hetzelfde gewicht, sommigen vielen af en weer anderen kwamen bij...

Dag 55, 29 juli 2012

0
0
Tweede dag vakantie. Morgen om zeven uur staan de stuwadoors alweer te trappelen.
Vandaag wezen varen met de vrije val boot. Dat is de vervanger voor de vroeger meer gebruikelijke sloepen. De VVB hangt in een stelling boven de achterkant van het schip. Ingeval van nood, iedereen instappen, haak lospompen (hydraulisch) , en je vliegt met een rotvaart naar beneden het water in. Bootje duikt half onderwater en komt weer boven (Voor een YouTube filmpje zie http://www.youtube.com/watch?v=_L8xKMR9HxI ).
Deze dingen moeten elke drie maanden getest worden. Dat doen we door het ding in z'n davit te hangen, de haak via het hydraulische systeem los te pompen en daarna met de davit buitenboord te zwaaien. Als hij een beetje vrij is van alles controleer je alle functies, inclusief de limietschakelaars en de noodstoppen. Pas als alles werkt zoals het moet wordt het ding met de lier te water gelaten. Voor de veiligheid zwaaien we hem eerst buitenboord. Breekt er iets en ploft 'ie naar beneden, dan is er alleen materiële schade.
Instappen gaat via de achtersteven. Is er niet voor gemaakt, maar met een beetje klauteren gaat het wel. Twee man erin, weer volgens het principe zo weinig mogelijk mensen aan risico blootstellen. Getest wordt zoals gezegd elke drie maanden. Je weet maar nooit wat er in de tussentijd met het beestje is gebeurd. Drie maanden is aan boord van een schip een lange tijd.
Als hij te water is dan pikken de twee hem uit en varen naar de wal. Meestal zijn er trappejes om drenkelingen uit het water te krijgen, en daar maken we gebruik van om gemakkelijk in te stappen.
Dan een stukje varen. Motortje rookt als een schoorsteen, nieuwigheid. Varen in de richting van een ander schip van de rederij, die ook binnenligt. Maar het motortje blijft roken en halverwege laat de tweede machinist, die ook meevaart, omkeren omdat hij de boel niet vertrouwd. Tweehonderd meter is een verschrikkelijk eind als je maar vier kromme riemen aan boord hebt. Volgens de machinist zit er teveel olie in. Het beestje is standaard scheef opgehangen en daarom is de standaard peilstok niet te vertrouwen. Er wordt dus véél te veel olie ingedonderd, ook al omdat in de checklist staat dat er naar het oliepeil gekeken moet worden. Vaak wordt dat geïnterpreteerd als bijvullen. Oplossing: olie drainen en het motortje draaien laten tot de boel weer in orde is. Daarvoor hebben de tweede en derde stuurman en de tweede machinist hun vrije middag "opgeofferd", en zijn een stukje gaan spelevaren in de haven van Raume. Uiteraard wel eerst toestemming gevraagd aan West Coast Traffic, die de verkeersbegeleiding doet in de haven van Rauma. Wat er nu te begeleiden valt aan zo'n sloepje ontgaat me, de vissertjes die in en uitvaren zijn groter, maar regels zijn regels. Ook hier in Finland.

Sterrenlicht

0
0
Als je naar My Galaxies gaat, kun je dingen laten schrijven in sterrenstelsels

Voorbeeld:Wie kan dit ontcijferen?

verbazing.

0
0
Is bloggen vandaag verboden ofzo??
Het is nu 19.00uur en er staat nog een blog van gisteren op het lijstje van de laatste blogs.
Kom op, waar blijft iedereen?

nou toe dan maar

0
0
nou toe dan maar. Omdat Mamsie het zo graag wil. Een blogje van mij. Vanddag heb ik mijn tuinhuisje/fietesenhok opgeruimd. Ik was planten aan het verpotten en overal stonden reserve potten. In de kast in de bij keuken in de hoek naast de afvalcontainers en in het hokje op verschillende plaatsen. Niet erg handig. Dus heb ik vanmiddag het hokje maar eens opgeruimd. Eerst de fiets en alle rotzooi eruit. Toen de stelling omgedraaid (die stond op zijn kop), en de planken vast getimmerd.Die zaten hier en daar een beetje los. Daarna alle potten bijelkaar gezocht en de hele boel weer ingeruimd. Goh wat is het nu weer netjes. En ik kan ook alles weer vinden. Er kwamen zelfs dingen te voorschijn die ik kwijt was. Geeft toch wel een goed gevoel dat opruimen, ook al was dat dan op zondag.

Top 5 van: 29-07-2012

Spaarprojecten

0
0
Ik ben van plan om voor een aantal dingen te gaan speren, maar ik kan niet kiezen

Hebben jullie tipsWat vinden jullie

Cyanideamp;Happiness

vloedgolf in nederland

E-reader

0
0
Heeft een van jullie ervaring met e-readers, en zo ja, welke? Ben er over aan het denken om er eentje te kopen, maar ben beniewd welke ik zou moeten kopen
Browsing All 18691 Browse Latest View Live