Quantcast
Channel: WaarMaarRaar.nl - RSS-feed van alle WMR blogs
Browsing All 18691 Browse Latest View Live
Mark channel Not-Safe-For-Work? cancel confirm NSFW Votes: (0 votes)
Are you the publisher? Claim or contact us about this channel.
0

Top 5 van: 23-07-2012

Dag 50, 24 juli 2012

0
0
Vanochtend vertrokken uit Hull. Een kort genoegen. Dat krijg je met kleine deelladingen en 24 uur per dag werken. Bij vertrek wilden de jongens de gangway (staatsietrap, bij ons met bar weinig staatsie overigens) binnen halen. Bleef (even niet opgelet) de draad tussen trommel en lier zitten. En maar doordraaien tot 'ie helemaal vastzat. De sleepboten lagen al te wachten en we moesten op tijd met het hoogwater de sluis uit. Dus dat ding met een kettingtakel naar binnen geheisterd. Het is weliswaar aluminium, maar toch behoorlijk looiïg. Eenmaal op de rivier de draad losgetrokken. Drie man twee uur mee bezig geweest. Maar de draad was nagenoeg onbeschadigd, en kon zo weer gebruikt worden. Hoop dat ze in het vervolg een beetje beter opletten.
Één van de matrozen gaat er in Brünsbüttel vanaf. Hij heeft uit de Filipijnen bericht gehad dat een zuster was overleden. In zo'n geval, eerstegraads familie, wordt er niet moeilijk gedaan. Met de eerste gelegenheid naar huis. Een nieuwe komt in Rauma. Of hij weer terug komt weet ik niet. Dat beslist de Filipijnse afdeling van bemanningszaken.
De nieuwelingen zijn ingeschoren voor de kutklusjes (pardon my French). In dit geval begonnen met de opnieuw schilderen van de nummeringen aan dek. We krijgen een deklast containers in Rauma. Alle containerposities zijn genummerd in row (langsscheepse rij) bay (dwarsscheepse rij) en tier (hoogte). Daar is een hele codering voor. Die nummertjes zijn volgens de genormeerde code op dek gelast. Invullen met witte verf en alles staat er keurig bij. Ik heb geen hout verstand van die nummeringen, dus ik dacht dat best makkelijk zou kunnen zijn. Voor mij is een container een laadkist die je gewoon ergens neerzet, maar op echte containerschepen is dat een hele wetenschap met beladingscomputers en optimalisatieschema's. Aan boord van dit bakje doet dat lachwekkend aan, maar als je een paar duizend van die kistjes aan boord zet kan ik me voorstellen dat je de boel in de gaten wilt houden.
Probleem voor ons dat de bureaucraten wild zijn van dat soort dingen, en als je anderhalve container aan boord hebt je al dat soort lijstjes moet overleggen. Vooral het Panamakanaal is daarom berucht. Één container die je per ongeluk aan boord hebt met wat los reservemateriaal aan boord en je bent gelijk een volwaardige containercarrier. Voor mij staat zo'n ding bijvoorbeeld op achterkant luik 2 een beetje naar bakboord. In het Panamakanaal is dat Bay 32, row 06, tier 81, oftewel 320681. Zoals gezegd is die nummering gestandaardiseerd en weet elke terminal gelijk welke kist ze moeten hebben.
Ik heb daar de ballen verstand van en moet eerst een vertaalslag maken. Ik heb dat vroeger wel op school gehad, maar dat is alweer veel te lang geleden.

Top 5 van: 24-07-2012

Eenzaam.....

0
0
Dat is toch wel raar. Papsie weg, caravan weg en ik ben thuis.
Ik heb de caravan rijklaar gemaakt, spullen in de koelkast en daar gaat ie dan.
Nou, dat voelt erg raar aan hoor, als ik dat zo weg zie rijden, en ik blijf thuis.

Maar er is niks aan de hand hoor, hij is gewoon naar het nieuwe huis van onze dochter, daar moet het nodige aan gedaan worden voordat ze er kunnen gaan wonen en dan is heen en weer rijden niet handig als hij zijn eigen huis gewoon bij zich heeft.

Maar ik heb hem wel op het hart gedrukt om kalm-aan te doen met deze warmte. Dat zal wel moeilijk voor hem zijn, want papsie is in zulke situaties precies een tank, die blijft maar doorgaan.

Dus ik zal hem van tijd tot tijd eens even bellen, dat ie pauze moet nemen, ik wil hem tenslotte wél weer terughebben in ongeschonden toestand.

Nou ja, zaterdagavond is hij weer terug.
Maar ik mis hem nu al, en hij is nog geen kwartier weg.

Ik ben een ouwe sentimentele dwaas aan het worden!


Cyanideamp;Happiness

Divide

0
0
the divide goeie film
zaterdag uit alweer
je haren wassen om de volgende dag weer te gaan zwemmen maarja..

Saai en duits

0
0
Saai zo s,avonds. En sinds dat we gezellige duitse buren hebben kan ik steeds beter duits. En door de bingo kan ik tot 90 tellen.

Top 5 van: 25-07-2012

Verhuizing

0
0
En dan is het zo ver: de verhuizers zijn vandaag begonnen met inpakken voor de grote verhuizing naar Dubai.
Vijf man sterk zijn ze bezig om alles klaar te maken voor het transport in de zeecontainer. Gelukkig mogen we ook nog een paar dozen met het vliegtuig opsturen zodat we al snel wat extra spullen hebben straks.
Morgen komt de container en dan verlaten we ons honk, vanavond laatse nachtje thuis, snif.
Op 1 augustus vlieg ik met de eerste Airbus A380 vlucht vanaf Schiphol (met Emirates) naar Dubai, en vrouw en kind volgen een paar weekjes later.

Cyanide amp; Happiness

vakantie!!!

0
0
Wazzup Everybody! Ik ben lekker op vakantie met mijn ouders, lekker zeilen van haven naar haven, tot dat... Het noodlot toesloeg, mijn vader was zo handig naar binnen te gaan terwijl we vaarden op het ijsselmeer, hij stond boven aan de trap(van 3 treden) toen kwam er een golf en toen lag hij beneden met zijn arm uit de kom. Het gaat nu weer goed maar was wel even schrikken want hij is de enige bij ons die echt weet hoe je moet varen met windkracht 5, bytheway, ik schrijf zo irrietant om dat ik op een ipad zit(grootste klote ding allertijde heeft niet eens een enter knop) . Dat was het weer dus Bravo-Yankee-Echo Bravo-Yankee-Echo

kent iemand nog een online mmorpg spel?

0
0
first person shooter ofzo is ook goed.
alvast bedankt

Dag 51, 25 juli 2012

0
0
Zowat de hele dag Elbe en Kieler Kanaal. 's Ochtends om zes uur bij de loods bij vuurschip Elbe 1. Stroom tegen, maar 't bootje doet goed 16 knopen, dus het vertraagt niet zó veel. De kleinere kustertjes doen acht of tien, dus die hebben er meer last van. De loods komt bij Elbe 1 met een speciale catamaran. Het is nog wel eens rot weer in die hoek, dus hebben ze een catamaran laten bouwen waarvan de drijvers onder water zitten. Het echte water oppervlak is erg klein gehouden. Gevolg is dat het ding ook in zware zee erg stabiel is, het beweegt nauwelijks op de zee. Hij is ook vrij hoog, dus je hebt een kleine loodsladder nodig. Dat is weer relatief gemakkelijk voor de matrozen. Een loodsladder is zwaar, en je hebt in het gangboord maar weinig ruimte om met het onding te manoeuvreren.
't Is mooi weer, en het is een genoegen om dan die rivier op te varen. Bij Cuxhaven waren ze bezig om een werkhaven te maken voor het assembleren van windmolens. Die krengen schieten ook overal als paddestoelen uit de grond. Vooral daar in Duitsland kun je bijna geen kant opkijken of er staat weer zo'n luchtklutser te molenwieken. Om negen uur loodswissel en om half tien in de sluis. Direct na de sluis moesten we voor de kant om bunkers te nemen. Oostzee en Noordzee zijn gebieden waar je alleen maar laag zwavelige brandstof mag stoken, en dat was bijna op. We kregen 210 ton, dat moet voldoende zijn om Casquets (ook wel de kaaskutjes genoemd; als we de kans krijgen ergens iets schunnigs van te maken dan wordt van die gelegenheid graag gebruik gemaakt) te halen. Daar ligt ongeveer de limiet (op 5° west).
Je ligt daar in het kanaal te bunkeren, en alle schepen komen dichtbij langsvaren. Dat veroorzaakt een zuiging, en dat kostte ons een tros. Die dingen beginnen aardig rot te worden. Ze slijten uiteraard, en moeten zo af en toe vervangen worden. Ik hoop dat we in Antwerpen nieuwe krijgen, want het is hoognodig. Er staan 6 op de bestellijst.
Om één uur konden we verder. Nieuwe loods en twee roergangers. Grotere schepen krijgen in het Kieler Kanaal speciale roergangers aan boord. Normaal doen de matrozen dat, maar hier hebben ze weer een speciaal regeltje. Natuurlijk hebben deze heren hun eisen, en één ervan is een zetel bij de stuurstand. Een stuurstand heet niet voor niets zo. Sturen is inspannend, maar na een tijdje geestdodend werk. De kans is vrij groot dat je afgeleid wordt of zelfs indut, dus liever geen stoel. Voor Herr Kanalsteuerer is dat uiteraard anders. Ze zijn met z'n tweeën en lossen elkaar regelmatig af. De loods wordt halverwege het kanaal afgelost bij de metropool Schülp (twee huizen en een kroeg), maar de roergangers blijven het hele kanaal, van sluis tot sluis, aan boord.
Het kanaal is relatief smal, en om elkaar te passeren heb je uitwijkplaatsen, plaatselijk "Weichen" genoemd, en op z'n Engels "Sidings". Komt er een dikke collega van de andere kant, dan moet één van de twee wachten. Welke? Dat beslist "Traffic Control". Het was druk in het kanaal dit keer, dus moesten we regelmatig wachten op zo'n tegenligger. Verder moesten wat haasthebbers laten laten passeren van "Traffic", dus toen we eenmaal bij de sluis van Holtenau kwamen aankakken lag die vol en konden we wéér wachten.
Van de andere kant kwam een zusje aan, de "Damgracht". Daar had de kapitein graag een plaatje van geschoten als we samen in de sluis lagen, maar dat ging hem niet worden. Damgracht moest op ons wachten, want zij werd aan dezelfde kolk toegewezen. Zij heeft twee uur in de Kieler Förde liggen dobberen. Toen we elkaar vlak buiten de sluis tegenkwamen was het inmiddels stikdonker, dus geen foto's voor het rederijsuffertje, oftewel ons inhouse magazine.

Dag 52, 26 juli 2012

0
0
Varen weer in de Oostzee. Weer een tijdje geleden dat ik hier geweest ben, de vorige paar reizen zat ik meer in de Oost en op de Atlantic. We zijn onderweg naar Rauma, één van de vaste havens van de rederij. We hebben een vast contract voor vervoer van papier van Finland naar Amerika, zo vast zelfs dat de rederij, in samenwerking met de charteraar, een speciaal type schip heeft laten ontwerpen: de S-klasse (Scheepsnamen beginnen met een S en eindigen op -gracht). Er varen nu 15 van die jongens, hoewel ze niet allemaal in die dienst zitten. Het speciale zit hem in de zijliften. Aan stuurboord hebben ze vijf ladingliften in twee behuizingen. Dat heeft twee voordelen: het werkt sneller en je bent daarmee onafhankelijk van het weer. Als ze in Rauma even de geest krijgen douwen ze in 24 uur zo'n S'je helemaal vol met 17000 ton papier. Natuurlijk heeft zo'n systeem ook nadelen, maar daar begin ik niet over, want dan ga ik schelden.
In de Oostzee is het meest route varen. Het vaarwater is niet echt groot, en er zijn een hoop eilandjes en ondieptes waar je omheen moet. Gevolg is dat bijna iedereen achter elkaar aan sukkelt. Hoewel je 24 knopen voor de grote RoRo's (Roll on Roll off schepen, voor vrachtauto's en zo) bezwaarlijk sukkelen kunt noemen. Onze route is vanaf de Kieler Förde naar Fehmarnbelt, dat is een grote boei die daar in het middel ligt. Vandaar tussen Fehmarn en Lolland door naar Gedser Rev. Dat is een nauw, ondiep stukje ten noorden van Rostock. Dan ten noorden van Bornholm naar Öland Södra, dan tussen Öland en Gottland richting Svenska Bjorn (ook wel de Zweedse Beer) door Ålands Hav langs Marketskallen en dan naar Rauman Majakka: de vuurtoren van Rauma (letterlijk). Majak betekent vuurtoren, net zoals in het Russisch overigens.
Een heleboel termen kom je in verschillende talen steeds weer tegen. Vroeger moet er, vooral in de zeevaart een complete Lingua Franca geweest zijn. Termen in het Spaans, Engels, Frans, Nederlands, Russisch, Zweeds hebben heel vaak een zelfde basis. Vooral Russisch en Nederlands zijn erg gerelateerd. Dat komt door Tsaar Peter I, ook wel de Grote. Die wilde de Russische scheepvaart een schop onder de kont geven, en is daarom met gevolg naar Nederland gekomen om scheepsbouw en dergelijke te leren. In Zaandam staat nu nog het Tsaar Peter huisje. Naderhand is de Tsaar weer naar Rusland vertrokken en heeft een hele kudde Nederlanders meegenomen om de boel in St Petersburg op poten te zetten. In St Petersburg is er een Nederlands eiland (één grote afbraak overigens, maar het heet nog wel zo).
Uiteindelijk gevolg is voor de moderne zeevaart is dat een heleboel Nederlandse en Russische termen op elkaar lijken: Styrman, Matrohs, Kombus, Bak, Ladder (ik probeer de Russische uitspraak fonetisch weer te geven), en een heleboel meer. Het is zelf zo dat, als één van de collega's niet op het juiste Engelse woord kan komen, ik zeg: dva Roesskiy (zeg het maar in je moerstaal). De helft van de tijd snap ik direct wat hij bedoelt. Voor de rest bied overigens mijn nieuwe mobieltje uitkomst: Een gratis woordenboek Nederlands - Russisch. Het werkt ook nog, zelfs.

Rising sun

Top 5 van: 26-07-2012

Cyanideamp;Happiness

Terug van weggeweest

0
0
Hallo allemaal,

Kennen jullie me nog?
Me niet vergeten?
Ik ben een hele tijd afwezig geweest voor als je het nog niet door hebt gehad
Ik ga proberen wat actiever te zijn

Het is weer begonnen

0
0

En het is weer zover, de Spelen zijn weer begonnen.Heb de opening gekeken en ondertussen geprobeerd te wmraren, maar dat is toch lastig
Duurde wel lang trouwens, tot midden in de nacht

Ik vindt het moment van de entree van de spelers altijd wel aardig, met die vlaggen en of je bekende gezichten ziet.
Maar even met je ogen knipperen en ze waren zo voorbij. veel te kort in beeld.
Maar het mooiste is altijd het vuurwerk en de fakkel natuurlijk

Ik zal af en toe wel gaan kijken naar wat sports want b.v. schoonspringen is best wel schoon om te zien zo nu en dan
En misschien ga ik ook eens wat meer sporten op mijn Wii

En dan nu een filmpje van De Olympische Spelen 2012.....


Top 5 van: 27-07-2012

Browsing All 18691 Browse Latest View Live