Quantcast
Channel: WaarMaarRaar.nl - RSS-feed van alle WMR blogs
Browsing All 18691 Browse Latest View Live
Mark channel Not-Safe-For-Work? cancel confirm NSFW Votes: (0 votes)
Are you the publisher? Claim or contact us about this channel.
0

Vraagje

0
0
Wie van de wmr leden gaat of is op vakantie bij gap?

En nee ik niet wij vertrekken rond dinsdag.
En dan varend naar amsterdam.8)

Natuurbrand

Top 5 van: 06-07-2013

Late middaggroetjes van hotte zot

Alzheimer

Raadsel...........................................

0
0
Wanneer je mijn naam roept, ben ik verdwenen...

Wat ben ik?

Antwoord hieronder

De stilte

Geheime boodschap:

0
0
Geheime boodschap:
.
Voor het geval dat
.
de Amerikaanse veiligheidsdienst
.
ook stiekem naar deze pagina
.
mee zit te gluren...
.
hierbij een geheime boodschap:
.
370HSSV-0773H

Fijne avond van brom-zot

Meisjes zijn net heksen

sorry Truste, het is op

0
0


Wat was het een mooie, hotte dag weer.
ik hoop dat jullie net zo genoten hebben, als wij hier....
Ik wens jullie nog een fijne avond
voor opa zit het er op
FIJNE NACHT
BLIJF BLIJ
DENK AAN ONSDag 89, 6 juli 2013

0
0
De eerste dag van de grote schoonmaak. De hogedrukspuit in ruim één, vegen in twee. Werklucht erbij om de boel ut de hoekjes en gaatjes te blazen. Één grote stofwolk dus. Rond de middag was ruim één helemaal gewassen, en ruim twee was bijna geveegd. Met vijf man extra, de leerlingen, liep het allemaal best vlot. Na de middag de hoge druk in tussendek twee gebracht en de leerlingen met de derde stuurman aan dek met water te spelen. Er zijn ergere dingen in het leven dan op de zomerdag in de Middellandse Zee te dekwassen.
Aan het eind van de middag was het tussendek rond en was het hoofddek voor een derde gedaan. Mooi.
We staken over van de Afrikaanse kust naar Sicilië. We hebben nog steeds geen echt officiële instructies, maar zo tussen neus en lippen door is de kans klein dat er nog wat anders afkomt.
Zonsondergang was apart. Er zat een dikke inversielaag in de lucht die er voor zorgde dat de zon de meest vreemde vormen kreeg met insnoeringen en uitstulpingen, enzovoorts. Alleen was de atmosfeer niet voldoende helder, zodat het zonnetje toch een beetje te bleek was en uiteindelijk op het moment van ondergang achter een verre wolk verdween.
Een inversie is een omgekeerde luchtlaag. Normaal wordt het hoe verder je de hoogte in gaat steeds kouder. Dat gaat door tot je bij de thermosfeer komt, en die zit zo hoog datje daar met de meteo al geen rekening meer hoeft te houden. Tenminste niet voor het daagse weer. Bij een inversie drijft een laag warme lucht boven een laag relatief koude.
Zoiets komt best wel vaak voor, echt bijzonder is het niet. Maar het zorgt wel voor vreemde brekings-effecten op de zon, en natuurlijk ook op de sterren en de maan, maar dat is minder duidelijk.
Hoewel, ik eens op een oversteek van Jamaica naar Engeland met een bak bananen. 's Ochtend heel vroeg, eigenlijk nog midden in de nacht, kwam er een rode gloed op de horizon. Voor zonsopkomst was het nog veel te vroeg. Ik begon me al een beetje zorgen te maken. Staat er iets in de brand of zo, zou kunnen. Kans is niet bijster groot, maar het was erg helder en je kon een aardig eind weg kijken. Alvast mensen erbij roepen, et cetera, je weet maar nooit. Radio's ingesteld op noodfrequenties, uitluisteren. We voeren ongeveer in de richting, dus kwamen we steeds dichterbij. Met zo'n rode gloed op de horizon moet het midden op de Atlantic moet het wel een fikse brand wezen. Een kwartier later kwam de maan op. In plaats van zonnegloren was het maansgloren. Gelukkig had ik nog niemand erbij gehaald.
Aan de wal zorgt zo'n inversie nog wel eens voor smog en dergelijke. Normaal gesproken stijgt de vervuilde lucht van steden omhoog en verwaaid. De inversie onderbreekt dit waardoor de vieze lucht blijft hangen. Als het dan ook nog eens gepaard gaat met windstilte smoren de steden zowat letterlijk in hun eigen vervuiling van stof, koolmonoxide en andere prettige zaken. Als er een windje staat verwaaid het toch wel en wordt die inversie gewoonlijk snel kapot gemaakt.

Weltrusten/Goedemorgen

Start een fiets-koffiekar

Opa en de gluurder

Goedemorgen Maandag

0
0Goedemorgen,
Na een korte, maar zeer goede nacht, plus extra lange ronde door het zwoele, spookbos, gaan we weer de warmte in
Geen vaste plannen, maar ik denk dat we het mooiste terras van de achterhoek gaan bezetten.
Verders zien we wel
Straks de dames kip de eitjes afpikken
vierpootjes hebben
en ik??
KOFFIEFIJNE DAG
NEEM EEN IJSJE
BLIJF BLIJ
DENK AAN ONS

Gelukkig merken de meeste mensen niet dat hun relatie slecht is.

Opscheppen

0
0
Opscheppen

Drie dure racepaarden scheppen in de stal op over hun overwinningen. De Engelse volbloed hinnikt dat hij van de 12 races er 7 gewonnen heeft. De schimmel deed nog beter:
"Van de laatste 24 won ik er 15!"
De zwarte Arabier steekt zijn neus omhoog:
"Ik won er 28 van de laatste 36!"
Ontzag vult de stal.

Ineens heft de hazewindhond, die in een hoekje heeft liggen slapen, zijn kop en zegt:
"Ik wil niet speciaal patsen, hoor, maar eh, in mijn laatste 40 races heb ik 37 keer gewonnen."
Het wordt doodstil. Dan schraapt de Arabier zijn keel en zegt:
"Kijk, kijk, een pratende hond."

Top 5 van: 07-07-2013

Dag 90, 7 juli 2013

0
0
Tweede dag van de grote schoonmaak. Het begint op te schieten. Gisteren was ruim twee half gedaan, en dat is vandaag afgemaakt.
Met de derde stuurman en de leerlingen heb ik een hosetest gedaan. Dat is met de brandslang kijken of het ruim wel waterdicht is. Het dekwassen was gisteren niet afgemaakt, dat ging in één moeite door.
Met een hosetest sta ik in het ruim met een walky talky. De derde stuurman laat zijn mensen op de naden van het ruim spuiten, en geeft door waar hij bezig is. Meestal hoor ik dat zo wel, maar hoe verder naar achteren we komen hoe meer het geluid van de machine gaat overheersen. Ik kijk dan of er geen spatjes naar binnen komen.
Er zijn in dit geval twee redenen om het te doen. De eerste is dat de volgende lading waarschijnlijk uit staal en staalproducten, buizen en zo, zal bestaan. Daar mag absoluut geen zeewater bij komen. Om zeker te weten dat de ruimen helemaal dicht zijn, spatwaterdicht zou je kunnen zeggen, voeren we zo'n hosetest uit. Het gebeurt ook nog wel eens dat een surveyor aan de wal dat ook wil doen. In dat geval staan we niet voor verrassingen.
Er zijn eigenlijk vier manieren om de waterdichtheid te controleren. De meest nauwkeurige is een ultrasoon test. Dan wordt er in het ruim een kastje neergezet dat ultrasoon geluid uitzendt. Je loopt dan met een microfoon en koptelefoon op langs alle naden, en zo gauw je een piep hoort heb je een lek gevonden. Voordeel is de nauwkeurigheid, nadeel is je hebt speciale spullen nodig.
De tweede is de hosetest die we in dit geval uitgevoerde hebben. Nauwkeurigheid is voldoende en het is uit te voeren met spullen die aan boord van elk schip te vinden zijn. Er moet alleen wel goed op de naden gespoten worden. Doe je dat niet dan kun je nog weleens wat missen.
Nummer drie is met luchtdruk. je zet de ventilatie dicht, en blaast met een grote ventilator lucht in het ruim. Daardoor krijg je een drukverhoging in het ruim, en overal waar het lekt ontsnapt de lucht. Soms kun je dat horen, maar beter is om zeepsop te gebruiken. Bellenblazen duid op een lek. Op zich een goede methode, maar je moet wel een geschikte ventilator hebben. Bovendien krijg je nog wel een s een vals positief resultaat. Dan lijkt het net of er bellen aan het blazen zijn, terwijl er toch geen lek is.
De vierde methode is met krijt. Je doet het ruim open, en je smeert de rand waar het afdichtingsrubber op komt te rusten in met krijt. Ruim dicht en weer open. Overal waar het rubber de rand geraakt heeft is het krijt weg. Deze methode is het minst nauwkeurig, en eigenlijk niet geschikt. Het rubber moet een bepaalde compressie hebben om goed af te dichten, het moet een stukje worden ingedrukt. Normaal is dat 8 à 10 mm. Met deze methode krijg je al resultaat als het rubber lichtjes raakt, en je bent dan geneigd om iets goed te keuren terwijl het dat eigenlijk niet is. Bovendien is deze methode alleen in de haven te doen, de ruimen moeten open, en is vrij omslachtig.
De tweede reden voor de hosetest was de reparatie aan het rubber vlak na vertrek. Je wilt wel graag weten of de reparatie goed is uitgevoerd.
De matrozen zijn na het ruim bezig geweest met de ruimingangen. Die zitten ook onder het stof, natuurlijk. Als er een inspecteur door de ruimingang naar beneden gaat om te kijken of het ruim wel schoon is, wil je geen vieze toegang hebben. Punt één loop je de rommel weer naar binnen, en punt twee, zo'n inspecteur is ook een mens. Als die wat ziet wat niet helemaal goed is zal hij der rest beter gaan controleren. Zou ik zelf ook doen.
Volgende aan de beurt zijn de verblijven, binnen en buiten. Hoewel we de ventilatie tijdens de lossing voor een groot gedeelte dicht hebben gehouden, en daar waar ze open moest blijven hadden afgedicht met filterdoek, is er ook de nodig stof naar binnen komen dwarrelen. De buitenkant is hoe dan ook een grote stofbende. Als laatste zijn de kranen aan de beurt. Die zitten ook dik onder het stof. Maar die zijn voor het grootste gedeelte verticaal en zijn dus wat makkelijker af te spoelen.
We komen er wel, eens.

Een rondje van ikke

0
0
Een rondje van ikke
.
Jan en Piet zitten samen in een café.
Jan roept: een rondje van IKKE!
Zegt Piet: Nee, dat moet zijn, een rondje van mij!
Antwoordt Jan: Ook goed!

Snorkels

0
0
Waarom word ik altijd vrolijk van snorkels?

Browsing All 18691 Browse Latest View Live