Quantcast
Channel: WaarMaarRaar.nl - RSS-feed van alle WMR blogs
Browsing All 18691 Browse Latest View Live
Mark channel Not-Safe-For-Work? cancel confirm NSFW Votes: (0 votes)
Are you the publisher? Claim or contact us about this channel.
0

Dag 80, 27 juni 2013

0
0
Prachtig weer, vrijwel heldere lucht. Maantje begint al een beetje af te nemen, maar is nog steeds stikhelder. Aanvankelijk wat wind op de kop maar dat begint ook al flink af te nemen.
De matrozen zijn inmiddels met de de biktollen op het achterdek beland, tot grote vreugde van de tweede stuurman en de derde machinist, die om negen uur 's ochtends de kooi uit gebikt worden. Valt mee, want tegen die tijd komen ze er toch uit, maar toch. Het zou toch schelen als ze het achterschip, waar de verblijven zijn, van RVS zouden maken. Maar dat zal wel te duur zijn, en de boekhouder vaart niet mee.
Groot nieuws, de kompashoezen zijn klaar. De gaatjes met de zeilringen zitten er keurig in, alleen had ik de holpijp te groot gekozen. Ik hoop nu maar dat op den duur de ringetjes voldoende vlees hebben. De tijd zal het leren. Lukt het toch niet, dan sloop ik de ringetjes eruit en zet er grotere in. Half uurtje werk.
Voor de rest is het wachten op de dingen die komen gaan. Voorlopig is het enige bericht van de agent het traditionele verzoek om om een bos papier alvast op te sturen, en het antwoord op wat gerichte vragen over vuilnis afhalen, werktijden en zo. Dat vuilnis ligt al vanaf San Lorenzo, eigenlijk van Sao Sebastiao al, op 16 mei, te stinken. In Sao Sebastiao is voor het laatst de vuilnisboer langs geweest. In San Lorenzo zou hij komen, maar is hij nooit geweest. Rond de Middellandse Zee is het over het algemeen wel behoorlijk geregeld. Meestal komt er elke dag een bootje of een autootje langs. Verplicht. Of je nu wat hebt of niet, langs komen ze. Hoe de financiële repercussies zijn, daar heb ik geen verstand van.
Dat klinkt erger dan het is, het is alleen onbrandbaar afval, blikjes, lege flessen en zo. Alles wat branden wil gaat de oven in en komt er als as weer uit. Dat as moet overigens ook wel weer geregistreerd afgegeven worden. De incinerator brandt niet heet genoeg om alle plastic deeltjes te vernietigen.
De snelheid vliegt als een jojo op en neer. Van goed elf naar dik dertien knopen in een paar uur en dan weer terug. Leuk voor het berekenen van de ETA. Voor ons is dit de "Estimated Time of Arrival". Sommige walorganisaties vertalen dit als "Exact Time of Arrival". En toch zit er een distinct onderscheid tussen de twee. Geeft niks. We zijn er als we er zijn, en als de goegemeente het er niet mee eens is, ach, dat moeten ze dan zelf maar weten.
Project ventilatie roosters is nog steeds in volle gang. Nog steeds met een behoud van één per dag. Er gebeurt tenminste iets.
Vanuit Sfax horen we nog steeds niets. Kapitein heeft er toch maar een mailtje aan gewaagd om te vragen of ze een idee hebben hoe er gelost gaat worden en hoe lang ze er over denken te gaan doen. Ben benieuwd of we voor aankomst antwoord krijgen. Ben er nog nooit geweest, maar volgens zeggen was Tunesië altijd vrij liberaal. Maar het schijnt met de omwenteling van een jaar terug wat strikter geworden te zijn. Maar ja, echte informatie heb ik niet op dat punt. We hebben wel de nodige zeemansgidsen, zeilaanwijzingen en wat dies meer zij aan boord, maar die dateren van daarvoor. En dat zal, de snelheid waarmee dat soort dingen worden aangepast kennende, de eerstkomende twintig jaar nog wel zo blijven.

Weltrusten/Goedemorgen

Gossiepossie, mijn kat in de koffie

Godsallemachtig

Goedemorgen Vrijdag

0
0


Goedemorgen, op deze mooie vrijdag
Nacht superkort, maar goed en een lange ronde..
Geen vaste plannen, behalve voor de aardbeessies, kersen en melk, naar den 4akker en op de terugweg gelijk boodschappen
verders zien we wel
straks de kippies
vierpootjes hebben
en ik??
KOFFIEFIJNE DAG
BLIJF BLIJ
DENK AAN ONS


Raap wanneer je valt telkens iets op

Te veel gezopen zeker

Hier ben je blijd mee

Top 5 van: 27-06-2013

God, help mij

0
0
Parkeerplaats

Paddy O'Reilly zit vast in het verkeer in Dublin. Hij heeft een belangrijke afspraak, en kan geen parkeerplaats vinden. Het zweet staat hem op het voorhoofd. De tijd dringt. In een opwelling wendt hij zich naar boven en roept uit:
'Heer, heb meedelijden. Als u een parkeerplek voor me vindt zal ik iedere zondag naar de kerk gaan en geen druppel whisky meer drinken!"
Als bij toverslag passeert hij een lege parkeerplaats. Paddy kijkt nogmaals op en roept:
"Laat maar zitten hoor, ik heb er al één gevonden!"

Fijne middag van de schattige zot

Te maf voor woorden

Papegaaienverkoop:

0
0
Papegaaienverkoop:


Op een veiling wordt een prachtige papagaai aangeboden.
Een man in de zaal is er meteen helemaal weg van en brengt een bod uit.
Maar meteen daarop wordt een hoger bod gedaan.
De man wil de papegaai echter zo graag hebben, dat hij door blijft bieden.
Tot het uiterste wordt er tegen elkaar opgeboden.
Maar uiteindelijk wordt de man de eigenaar.
"Nou hoop ik toch maar, dat die papegaai wel kan praten!"
zegt de man tegen de veilingmeester.
"Maak je daar geen zorgen over," zegt de veiligmeester,
"wie dacht je anders dat er tegen je op bleef bieden...?

Oeps

Rutte probeert lollig te zijn

Fijne avond van de schattige zot

Raadsel...........................................

0
0
Wat heeft 21 ogen maar kan niet zien?

Antwoord hieronder

Een dobbelsteen

De perfecte dag voor een vrouw

0
0
De perfecte dag voor een vrouw
----------------------------------------------------
08.15 Met knuffelen en zoenen gewekt worden.
08.30 2 kilogram minder wegen dan gisteren.
08.45 Ontbijt op bed met vers geperste jus d'orange, croissants, cadeautjes openmaken, bijv.
dure parfum uitgezocht door attente partner.
09.15 Heet bad met verzorgende olien.
10.00 Lichte workout in de fitnessclub met aantrekkelijke, grappige persoonlijke trainer.
10.30 Gezichtsverzorging, manicure, haar wassen, verzorgende cremes in het haar laten inwerken, f???¶hnen.
12.00 Lunch met beste vriendin in een gezellig restaurantje.
12.45 De ex-vrouw of ex-vriendin van de partner bekijken en vaststellen dat ze 7 kilogram is aangekomen.
13.00 Winkelen met vriendinnen, zonder kredietlimiet.
15.00 Middagdutje.
16.00 Drie dozijn rozen worden bezorgd met een kaart van een geheime bewonderaar.
16.15 Lichte workout in de fitnessclub met massage door een sterke maar vriendelijke masseur,
die zegt dat hij zelden zo'n perfect lichaam heeft gemasseerd.
17.30 Kleding uit een dure haute-couture collectie passen en voor de grote spiegel een modeshow houden.
19.30 Candle-light dinner voor twee, gevolgd door dansen, dit alles gepaard gaand met veel complimenten.
22.00 Hete douche (alleen).
22.50 In bed gedragen worden, dat fris gewassen, gestreken en opgemaakt is.
23.00 Knuffelen.
23.15 In zijn sterke armen in slaap vallen.

Truste tot morgen

0
0


Een heerlijke zomerse dag voorbij,veel zomerse donkere wolken en af en toe wat natte zonnestralen/.
Maar lieve mensen, er komen betere tijden, volgende week is het zonnetje weer terug van vakantie.
Het was ook een dag van, veel lol en plazier
Vandaag ook nog twee leuke uitstapjes geregeld voor de kinderen die op vakantie gaan, een dagje naar Haaksbergen, boerengolf en een BBQ, was niet zo moeilijk, die eigenaar kan ik heel goed.
tweede is naar Eefde de cartbaan en bij de zessprong, pannenkoeken eten, beide uitstapjes zijn gratis en voor niks
FIJNE NACHT
BLIJF BLIJ
DENK AAN ONSDag 81, 27 juni 2013

0
0
Nieuw nieuws. Er ligt een ander bootje voor ons. Congestie noemen ze dat. Morgen bij aankomst het anker erin en afwachten. Volgens de agent zondag voor de kant, maar morgen horen we meer. Kwestie van afwachten dus, zoals gebruikelijk.
Vanochtend was om vier uur één van de leerlingen erbij gekomen. Hij wilde sterretjes oefenen. Prima, maar dan moet hij niet wachten tot zonsopgang want dan zijn die dingen foetsie. Toen ik zijdelings aangaf dat het zo langzamerhand tijd begon te worden schoof hij achter de computer om op de sterrenplotter te kijken wat hij zou gaan schieten. Helaas is de periode van schieten op 36 Noord bij een declinatie van 23 Noord vrij kort. Je moet echt op tijd beginnen anders ben je te laat.
Een tweede schop van mij kant gaf een beetje beweging, maar omdat hij de routine mist ging het allemaal veel te traag. Uiteindelijk heeft hij drie hele heldere (Vega, Capella en nog eentje) kunnen pakken. En bij berekening liepen die er nog uit ook. Oorzaak? Geen idee. Valse kim denk ik niet, die was mooi helder. We zitten natuurlijk wel met relatief koud (is niet zo warm) zeewater. Dus misschien liep de aardse refractie eruit. kan zijn. We zaten kort ten noorden van Noord Afrika, en daar heb je soms gekke effecten met straalbuiging, Fata Morgana's en zo.
Een valse kim krijg je als het erop lijkt dat er boven de echte kim nog een tweede zit. Komt nog wel eens voor. De reden dat het optreedt ken ik niet. Misschien een vorm van bewolking, maar het kan ook aan de straalbuiging oftewel de refractie liggen.
De straalbuiging, Nederlandse term voor refractie, is de buiging van lichtstralen in de atmosfeer. Er zijn twee vormen van, die eigenlijk in elkaar overlopen. De aardse refractie is de buiging die lichtstralen ondergaan als ze vlak over het aardoppervlak lopen. De lichtstralen buigen door een verschil in dichtheid met het aardoppervlak mee, waardoor je normaal eigenlijk ver weg kunt kijken dan dat mogelijk zou zijn als er geen atmosfeer was. Elke vorm van elektromagnetische straling heeft dat, en het is afhankelijk van de frequentie. Laagfrequent buigt meer dan hoog. Dat is één van de redenen dat AM middengolf radio verder te ontvangen is dan FM. FM zit op een hogere frequentie. Radar, die een nog veel hogere frequentie heeft, kent al een duidelijke horizon, die wel beduidend verder ligt dan de zicht horizon. Lichtstralen zijn ook elektromagnetische stralen met weer een beduidend hogere frequentie dan radar. De straalbuiging is dan ook significant kleiner, maar is wel merkbaar.
Normaal heb je kimduiking, "dip" op z'n Engels. De horizon lijkt verder weg. Soms gebeurt het tegenovergestelde en krijg je kimverheffing, de horizon lijkt dichterbij. Dat hangt allemaal samen met het temperatuurverschil tussen aarde (zee) en lucht. Er is een standaardwaarde waarmee je met een bestek rekent. Omdat natuurlijk niemand weet hoe de toestand van de atmosfeer op 20 of 30 mijl afstand is, is voor bijzondere omstandigheden moeilijk te corrigeren. Er zijn wel grafieken voor, maar die gaan alleen maar uit van de toestand van de atmosfeer op de plaats van de waarnemer
Een bijzondere vorm is natuurlijk de luchtspiegeling. Die zie je veel in de zomer boven een asfaltweg. De lucht is relatief koel en het asfalt is bloedheet. Hierdoor zie je de hemel op het asfalt (eigenlijk in het luchtlaagje boven het asfalt) weerspiegelen. Dat zijn die "natte" plekken die verdwijnen als je dichterbij komt.
Naast de aardse refractie bestaat ook de astronomische refractie. Die treedt op als licht van een ster de atmosfeer binnenkomt. De dichtheid van de ruimte is (zo goed als) nul en ter plekke van de waarnemer heerst 1 atmosfeer luchtdruk. Je krijgt daardoor hetzelfde effect als je hebt als je in het water kijkt. Een vis zit net op een ander plekje dan je hem ziet. De lichtstralen breken op de overgang van water (hoge dichtheid) en lucht (lage dichtheid). De lichtstralen van een ster, zon of planeet doen precies hetzelfde als ze de atmosfeer binnenkomen, maar dan geleidelijk. Dat is de astronomische refractie.
Net als bij de aardse refractie is de mate van buiging (of breking) afhankelijk van de frequentie. Bijvoorbeeld GPS signalen, die ook een min of meer gewone radio vormen, moeten er ook voor gecorrigeerd worden. Dat doen ze door op twee frequenties uit te zenden. Door het verschil in looptijd tussen beide signalen (luistert heel precies) valt de baan van het radiosignaal (of beter de correctie ervan) te benaderen. Helemaal gaat dat niet. Dat is de voornaamste reden dat er nog steeds een (variabele) fout is een GPS positie zit. Militaire ontvangers doen dat beter dan civiele, vandaar dat militaire ontvangers nog net even zuiverder zijn dan gewone.
Leerling had dus pech met z'n sterretjes. Maar we kwamen wel langs Ile de la Galite. Dat is een eilandengroep ten Noorden van Tunesië. Mooie scherpe pieken, die op vrij grote afstand, ze zijn dik driehonderd meter hoog, te zien zijn. Ze vormen een prima navigatiemerk als je door de Middellandse Zee vlak boven Afrika vaart.
De onvolprezen Zeevaartkundige Tafels maar weer voor gaats getrokken. Daarin staat een tabel voor afstandsbepaling van voorwerpen met onvrije kim. Die term heb ik niet zelf verzonnen.
De truc is dat je met de sextant de hoogte van de top tot het water oppervlak meet. Dat is in graden minuten en tienden. Met die tabel is dan de afstand te vinden. Dat dateert nog uit de tijd dat er geen radar was, want elke zichzelf respecterende zeeman hangt tegenwoordig met z'n kop boven zo'n kastje. Afstand bepaling met de sextant? Kom nou, veels te ingewikkeld. Maar wel leuk voor een leerling om te ervaren dat het zo ook kan.

Weltrusten/Goedemorgen

Browsing All 18691 Browse Latest View Live