Quantcast
Channel: WaarMaarRaar.nl - RSS-feed van alle WMR blogs
Viewing all 18691 articles
Browse latest View live

Truste tot morgen

0
0


De dinsdagse dag voorbij, gaan we op weg naar de gehaktdag..
een dag met wat ziekenhuis bezoek en veel lol gehad.....
Neurootje, gelijk uitgenodigd, voor de BBQ van vanavond.
met Neurootje, Sylvia, de jolinks, Hobbyboertjes en mijzelf dus de zoveelste BBQ gedaan en nog even de dierenweide opgeweest
nu is het op, en dus stop..
FIJNE AVOND
SLAAP WEL
BLIJF BLIJ
DENK AAN ONS





Dag 78, 25 juni 2013

0
0
Weer wat nieuws. Er was een ander schip voor ons dat ze naar binnen gehaald hebben. nu is er geen plek meer en zijn we de Straat van Gibraltar doorgestoomd en houden nu gaande in de Middellandse zee. Het probleem zat in het weer. Het woei nogal in de Straat zodat ze niet vooraf wisten of dat andere schip naar binnen zou kunnen. Ze is groter dan ons en in ballast. Wij zijn volgeladen en zijn daarmee minder windgevoelig. Als zij niet zou kunnen zouden wij direct aan de beurt zijn. We moesten dus wel doorkomen. Het andere schip heeft het wel gehaald, en nu zitten wij. Aan de andere kant, het wordt nu een volledige daglicht operatie. Wel zo prettig voor de mensen.
Tijd van schrijven is een stukkie later. We liggen nog steeds te bunkeren. Het werd volgens de heren aan de wal later en later. Op een gegeven moment kreeg de kapitein er genoeg van en heeft een ankerplekje aan de oostkant aangevraagd. We waren toch al bestemd voor Gibraltar, dus die aanvraag was een formaliteit. Één van de, belangrijkere, eisen is dat we een agent in Gibraltar hebben, en die hadden we al. Dus spijker (= anker) erin gegooid.
Volgens Gibraltar VTS, de jongens die de boel daar (ont)regelen, zouden we twee uur van te voren bericht krijgen. Met andere woorden, na twee uurtjes ankeren kregen we bericht: anker hieuwen, je kunt naar binnen. Twee uur Notice? Kun je dat eten?
Nee dus, Kapitein heeft z'n bordje maar naar boven laten brengen, want zoals gebruikelijk was het net tijdens etenstijd. Even de kei rondvaren duurt, inclusief anker hieuwen, een uur. Tegen enen waren we op het loodsstation. Net voor ons werd een ander schip beloodst en wij kergen te horen dat het nog een minuutje of veertig kon duren. Uiteindelijk werd dat een uur. De loods van het schip voor ons gooide dat andere schip ten anker, en werd vervolgens met het loodsbootje naar ons gebracht. Achter ons lag de volgende al te wachten. Het lijkt mij dat ze met één of twee extra loodsen een hoop tijd kunnen winnen.
Bunkerbootje kwam vlot aanvaren. Kunst. Die lag waarschijnlijk ook al te wachten. Aankoppelen, tanken peilen, papierwinkel. Bunkeren is wat minder simpel dan een autootje bij de plaatselijke pomp volgooien. Één van die hete hangijzers is de geleverde hoeveelheid. De meeste bunkerboeren hebben een hele rij trucs om minder te leveren dan lijkt. De meeste, zo niet alle, zijn bekend bij een ervaren hoofdmachinist, maar ze blijven proberen. Één van die dingen is een afsluitertje half open zetten, zodat een (klein) deel van de brandstof weglekt naar een verborgen compartiment.
Normale procedure is dat onze machinist op de bunkerboot de tanks peilt. Daarmee weet hij hoeveel er aan boord is. Het verschil met de peiling na het bunkeren is normaal de geleverde hoeveelheid, behalve natuurlijk als een deel in een cofferdam zit of zo, want die worden niet gepeild.
Uiteraard wordt er bij ons ook gepeild, en dan krijg je een verschil. De manier van meten is vrij onzuiver, dus een klein verschil kan verklaarbaar zijn. Het moet alleen niet de spuigaten uitlopen. In dat geval wordt er nog weleens onenigheid geconstateerd tussen de hoofdmachinist en de bunkerboer. De tijdsduur die dat in beslag neemt is afhankelijk van de wederzijdse personen, maar meestal is het met een uurtje zonder veel bloedvergieten opgelost.
In dit geval waren we even na negenen klaar met bunkeren. Naar buiten toe hebben we geen loods nodig, dus diepgangen nemen (nodig voor de volgende haven en als controle voor de stabiliteit) en varen met die bak.
Al met al heeft het toch achttien uur geduurd. Normaal is een uurtje of vijf, zes.

Welterusten/Goedemorgen

Ochtend verrassing

Opa en de praktische opvoedingsvaardigheden

Goedemorgen Woensdag

0
0



Goedemorgen, de woensdag is ontwaakt en zelfs het zonnetje is wakker.
de nacht kort, zelfs voor opa, maar goed we doen het er mee..
Vandaag naar 4akker het aardbeessie bestand uploaden, plus de melk en kaas en boter.
ik stop voor dit moment, kracht verdelen noemen ze dat
straks de kippies
vierpootjes hebben
en ik??
KOFFIE



FIJNE DAG
BLIJF BLIJ
DENK AAN ONS

De intuïtie is een heilige gave en de ratio een trouwe dienaar daarvan.

Top 5 van: 25-06-2013

Samson wil ons verleiden


Lieve wensen voor een fijne middag

Raadsel...........................................

0
0
Welke sprinkhaan springt er hoger dan de Eiffeltoren?
Oplossing hieronder

Alle sprinkhanen want de Eiffeltoren kan natuurlijk helemaal niet springen.

Avondgebed van een lief meiske

0
0
Lief Meiske

Een klein meiske doet braaf haar gebedje voor het slapen gaan:
"Jezuske a.u.b. zou je klederen kunnen
zenden aan alle arme vrouwen die in de
computer zitten van mijn papa?".Amen!

Vraagje.. wat doet het meeste pijn?

minimeet

0
0
Zometeen komt een actief lid op de koffie hier
.
jullie raden nooit wie het is

en ik geef geen hints:)

Natuurkunde voor gevorderden

0
0
Natuurkunde voor gevorderden

De meester geeft natuurkundeles. Bij hitte zet iets uit, maar bij kou krimpt iets. Wie kan daar een goed voorbeeld van geven. Mark: De zomervakantie duurt 6 weken en de kerstvakantie duurt maar 2 weken

Lieve avondwensen van Opa


Raadsel...........................................

0
0
Als anderhalve kip in anderhalve dag, anderhalf ei legt, hoeveel dagen heeft 1 kip dan nodig om een dozijn eieren te leggen?

Antwoord hieronder

18 dagen

bruikbare excuses

0
0








Ik ga voor de laatste

Kan een theepot praten?????

0
0
Kan een theepot praten????
.
Wat denk jij??

Truste tot morgen

0
0


een heerlijke, redelijk zonnige dag voorbij.
Vanmorgen naar vierakker geweest, heerlijke versgeplukte aardbeien gekocht en langs de sloten dwars door de weilanden terug, is dan maar 10 minuten rijden...
Vanmiddag, een heerlijke aardbeien vla gebakken, die we vanavond opgepeuzeld hebben.
vanmiddag ook nog met de vierpootjes een redelijk lange rit gemaakt langs de berkel en uiteraard een vissie gehaald
Het lichaam is op, ga nog lekker rustig op mijn mini terras van de hapjens genieten
FIJNE NACHT
BLIJF BLIJ
DENK AAN ONS



Dag 79, 26 juni 2013

0
0
Zitten weer in de Middellandse Zee. Hoe zong Toon Hermans het ook weer? "Mediterrané zo blauw" of zoiets. Het komt in ieder geval aardig in de richting. De wind zit nog een beetje in de verkeerde hoek, van voren, en het is daarmee nog een beetje tochtig aan dek. Maar volgens de berichten krijgen we variabele wind, van alle kanten dus, en daar zal de goeie vast ook wel eens bij zijn.
Komende zaterdag kunnen we op de bestemming zijn. Behalve dat weten we verder niets. Misschien dat we voor het weekend nog wat gewaar worden, anders wordt het na aankomst. Dat is vrij gebruikelijk op Noord Afrikaanse havens. Die worden pas wakker als je voor het gaatje ligt.
Zo kwam ik eens met een kleine reefer (koelschip) naar Port Said in Egypte. Zeven dagen van te voren ETA, vijf dagen van te voren ETA, drie dagen van te voren ETA, twee dagen van te voren ETA, dag van te voren ETA. Bij aankomst 's ochtends vroeg: Wa' kommie doen? Wat? Lossen? Oké. Gooi het anker er maar in, morgen hoor je meer. De eerste stuurman, ik was toen tweede, zei direct: prachtig, kunnen we mooi nog even het dek inrollen (in zijn geheel schilderen). Bikken en meniën was al gedaan, alleen voor de laatste hand was geen tijd meer geweest, maar nu wel. We waren met z'n allen net bij voorkant van de opbouw gekomen toen de loodsboot kwam aanvaren. we gingen toch gelijk naar binnen. En boos dat de goede man was dat hij met z'n mooie witte schoentjes over de natte verf moest.
Van dat soort taferelen leer je. Je zorgt er hoe dan ook voor dat je minimal één dag van tevoren vierkant werk hebt. Maar soms is het verleidelijk, want meestal duurt het langer in plaats van korter. Maar Murphy is ook op de zeevaart een bekend heerschap.
In Gibraltar is er naast de vreterij, de bunkers en een reparatie aan de radar ook post aan boord gekomen. Dat is sinds de komst van internet en email minder een belevenis dan vroeger, toen de post van thuis ook mee kwam, maar er komt nog steeds een bundel met de agent mee.
Het meeste komt van de rederij en bestaat uit rondschrijvens, instructies en ander materiaal voor het ijzeren archief, maar we krijgen ook een aantal kranten in verschillende talen, het rederijblaadje, in de wandeling nog wel eens de "vrienden en vijanden lijst" genoemd en wat magazines. De rederij heeft een aantal abonnementen en de dame van de receptie maakt daarvan at random een collage voor de verschillende schepen. Elke keer weer wat anders. Wat voor elk schip wel steeds komt zijn het binnenvaartblad "Schuttevaer", de weekeditie van het NRC handelsblad, het vakblad "Schip, Werf en de Zee" en het bondsblaadje van Nautilus, de vakbond.
Voorde Russen is er "Argumenti en Fakti", een soortement opinieblad. Voor de Filipijnen is er op dat punt vrijwel niets geregeld. De reden is dat dit soort dingen geen liefdewerk oud papier is. Dat is wettelijk en, nog meer, per arbeidscontract geregeld. De Filipijnen vallen in dat opzicht onder de internationale publicaties. Die zijn in het Engels, en die kunnen zij dus ook lezen. Vanuit de hun land is wat dat aan gaat helemaal niet geregeld, om over de plaatselijke vakbond maar helemaal te zwijgen.
Wat wel voor de Filipijnen komt is elke dag een krantje via de email. Daarvan is een Filipijnse editie, een Russische, een Nederlandse en een internationale. Daarin staan wat plaatselijke berichten en internationaal nieuws.
"Schip, Werf en de Zee" en het bondsblaadje zijn overigens maandbladen en komen daardoor niet elke keer. Dat is allemaal ook een beetje afhankelijk van de reizen, de havens en het aantal daarvan. Naar een gemiddelde haven in bijvoorbeeld West Afrika wordt in het algemeen wat minder gemakkelijk naar opgestuurd dan een gemiddelde haven in, zeg, Australië. Lig je in de buurt van het hoofdkantoor, dan komen ze de boel nog weleens zelf brengen, als ze toch voor het één of ander naar het schip moeten. In de buurt is vrij ruim op te vatten, dat is zowat alles tussen Duinkerken en Hamburg. Wordt je een keer overgeslagen, dan krijg je de volgende keer een dubbele portie.
De laatste bundel was van alweer dik drie weken terug. Er was dan ook weer een redelijk stapel. Grappig is wel dat ze meer naar het aantal bemanningsleden kijken dan naar de nationaliteit ervan. Ik ben een paar keer als enige Nederlander op een schip met verder alleen Russen en Filipijnen geweest, en dan krijg je als enige Nederlander twee Schuttevaer's en NRC's, plus de rest. Op dit schip krijgen we er vier, omdat het aantal bemanningsleden zowat twee keer zo groot is.
Vroeger was er een speciaal weekblad voor de scheepvaart, "Wacht te Kooi" geheten. Dankzij de regeringspolitiek om de leefbaarheid en de informatievoorziening voor Nederlanders in het buitenland te verbeteren is de subsidie daarvoor geschrapt. De reders wilden, of konden, niet bijdragen en daarom is "Wacht te Kooi" nu ondergebracht bij Schuttevaer. Dankzij de bond is dat verder aangevuld met NRC.
Omdat al die blaadjes eerst worden verzameld op kantoor en daarna via de agent worden doorgestuurd lopen ze gewoonlijk minimaal twee weken achter. Tegenwoordig met directe internet toegang is dat natuurlijk een eeuwigheid. Toch worden die dingen nog steeds behoorlijk grondig gelezen. Lezen op een laptop is toch heel wat anders dan er even voor gaan zitten met een stuk papier op schoot. Soms ontstaan er hele discussies, vooral met buitenlanders die alleen de plaatjes kunnen kijken en graag willen weten wat er staat. Dan is het instant vertalen geblazen, met alle voor en nadelen van dien.
Kort gezegd, we zouden ze niet willen missen.
Viewing all 18691 articles
Browse latest View live