Quantcast
Channel: WaarMaarRaar.nl - RSS-feed van alle WMR blogs
Browsing All 18691 Browse Latest View Live
Mark channel Not-Safe-For-Work? cancel confirm NSFW Votes: (0 votes)
Are you the publisher? Claim or contact us about this channel.
0

Top 5 van: 15-06-2013

Vaderdag

Fijne middag van Opa

Respect voor mensen in de zorg

Dag 68, 15 juni 2013

0
0
Vandaag maar weer eens een barbecue. Zoals eerder vermeld, vandaag gaan we de evenaar over (even toeteren naar 'Tunus) en elke reden is goed genoeg. Ook is het, zaterdag, weer schoonmaakdag. Door alle gangen weerklinkt het geraas van stofzuigers, dweilen en het gezucht en gesteun dergenen wiens hobby of talent deszelven niet daar is. Poëtisch of niet? 't Wil alleen maar zeggen dat er mensen zijn die een pesthekel aan soppen hebben, en dus een zachtmoedige aansporing behoeven.
Voor de rest een beetje freewheelen. Even met de kapitein doorgesproken over de maandelijkse oefeningen. Einde maand liggen we ijs en weder dienende in de loshaven, waar dat ook zijn moge. We moeten de oefeningen voor die tijd afwerken. 'Beurt is 'beurt. We zijn wel van plan op een verrassingsoefening voor de leerlingen te houden. Tijdens de oefening is dan opeens de stuurman foetsie. Kijken wat er gebeurt.
Het idee erachter is natuurlijk dat in een echte situatie dat soort dingen ook voor kan komen. Bovendien leert de ervaring, dit soort geintjes doen we vaker, zeker nu we met een hele kudde leerlingen varen, dat als er door een leidinggevende geen aansturing gegeven wordt, er totaal niets gebeurt. iedereen wacht op iedereen. En dat is een patroon dat je moet doorbreken. Mensen, en zeker toekomstige officieren, moeten initiatief tonen en naar eigen inzicht kunnen handelen.
Normaal ben ik degene die iedereen achter de vodden zit: brandslangen uitrollen, brandwerend pak aantrekken, perslucht op, flesdruk doorgeven aan de brug, aangeven waar de spuitgasten moeten staan, verbindingen onderhouden etc. Als dat wegvalt blijft iedereen rustig wachten.
In dit geval hebben de jongens iets voor, Voor hun takenboek moeten ze zelf leiding geven aan een oefening, en ben ik alleen maar waarnemer. Ook leuk, kun je achteraf mauwen over van alles wat er niet goed gegaan is. Net alsof bij mij altijd alles vlekkeloos loopt. Niet dus. Als ze bij mij daarover vallen, zeg ik altijd: maar daar oefenen we voor. als het altijd goed gaat, dan hoef je niet meer te oefenen. Je moet je er toch op de één of andere manier uitlullen, toch?
Nu ze zelf zelf aan de beurt om leiding te geven, moeten ze alleen maar het hoofd bieden aan een onverwachte omstandigheid. Verder zijn ze een beetje voorbereid. Bij een vorige oefening was ik er even tussenuit gelopen om wat terug te leggen. En dat hadden ze inderdaad op tijd in de gaten.
Eens kijken hoe het gaat, komende maandag en dinsdag.

Uitlachen

0
0
Uitlachen

Een soldaat zat achter in een bus toen er een jonge vrouw, die in verwachting was, instapte. Zij ging zitten, hetgeen bij de soldaat een glimlach opwekte. De jonge vrouw voelde dat hij om haar lachte en ging ergens anders zitten, waarna ze de soldaat weer hoorde lachen.
Zij verwisselde een tweede, derde en zelfs een vierde maal en steeds begon de soldaat harder te lachen. De jonge vrouw vond dit erg en liet de soldaat arresteren.

Toen de zaak voor de rechter kwam, vroeg deze hem zijn gedrag te verklaren. De soldaat sprak:
"Edelachtbare, toen de jonge vrouw in de bus stapte, bemerkte ik in wat voor positie zij verkeerde. Ze ging zitten onder de reclame: "Verwijder iedere verdikking." Nu moest ik lachen en verwisselde de vrouw van plaats en ging zitten onder de bioscoopreclame: "Binnenkort verwacht. " Ik moest weer lachen en de vrouw verwisselde weer van plaats. Zij kwam onder de reclame van UNOX te zitten die als tekst had: "Weet een worstje te waarderen." Toen had ik 't niet meer. Maar het werd nog erger, toen zij voor de laatste maal van plaats verwisselde en onder de reclame van DUNLOP autobanden kwam te zitten. Hierop stond: "DUNLOP's rubber artikelen hadden dit ongeluk kunnen voorkomen."

Uitspraak: Vrijgesproken.

Het toeval der evolutie

0
0
Een atheïst maakte een boswandeling, en bewonderde alles wat door het "toeval der evolutie" was ontstaan. "Wat een majestueuze bomen, machtige rivieren, prachtige dieren!", zei hij bij zichzelf.

Toen hoorde hij geritsel in de bossen. Hij keek om en zag een 2?‚?? meter lange grizzlybeer op zich afstormen. Zo snel hij kon rende hij weg. Hij keek over zijn schouder: de beer haalde hem in! Hij rende nog harder, keek weer over zijn schouder: de beer zat hem nog dichter op de hielen. Hij probeerde nog harder te hollen, maar struikelde en viel. Hij probeerd beer boven zich uittorenen en zijn klauwen opheffen voor de genadeslag. Toen schreeuwde de athe????st: "O mijn God!..."

De tijd stond stil. De beer bevroor. Het bos was stil. Zelfs de rivier was gestopt met stromen. Een helder licht bescheen de man en een stem kwam uit de hemel:
"Altijd heb je Mijn bestaan geloochend, en Mijn schepping toegeschreven aan een kosmisch toeval. Verwacht je nu dat Ik je uit deze narigheid help? Moet Ik jou tot de gelovigen rekenen?"
De atheïst zei: "Het zou hypocriet van me zijn als ik U nou ineens zou vragen mij als christen te beschouwen, maar misschien kunt U de beer christelijk maken?"
"Goed", zei de stem.

Het licht verdween. De rivier stroomde weer. De geluiden van het bos begonnen weer. En toen liet de beer zijn klauwen zakken.... vouwde zijn klauwen bijeen... boog zijn hoofd en sprak: "Here, zegen deze spijze. Amen."

Renegade

Ezel overleden

0
0
p een morgen doet een pastoor de deur van zijn kerk open en vindt daar een dode ezel.

Hij weet niet goed wat doen en belt dan maar de burgemeester met het verzoek om het dier te laten weghalen.

"Los uw problemen zelf op," zegt de burgemeester, die feitelijk een gloeiende hekel aan de pastoor heeft.

"Per slot van rekening is het uw taak de doden te begraven!"

"Daarom bel ik juist op," zegt de pastoor, "volgens het laatste sacrament moet ik eerst de familie raadplegen!"

Gaat heen, en vermenigvuldig u

0
0
Gaat heen, en vermenigvuldig u


Nadat Adam en Eva een paar dagen op aarde waren, zei God tegen Adam:
"Het wordt tijd dat Eva en jij aan het proces gaan beginnen, de aarde van meer bewoners te voorzien, dus begin maar eens met haar te zoenen."
En Adam antwoordde:
"Goed Heer, maar wat is zoenen?"
God gaf een korte uitleg en Adam nam Eva mee naar de bosjes.

Even later was hij weer terug.
"Dank U Heer, dat was aangenaam."
Vervolgens zei God:
"Nu wil ik dat je Eva streelt."
En Adam antwoordde:
"Goed Heer, maar wat is strelen?"
God gaf weer een korte uitleg en Adam nam Eva opnieuw mee naar de bosjes.

Even later was hij weer terug.
"Dank U Heer, ook dat was aangenaam."
Vervolgens zei God:
"Nu wil ik dat je met Eva de liefde bedrijft."
En Adam antwoordde:
"Goed Heer, maar wat is de liefde bedrijven?"
Opnieuw gaf God een korte uitleg en Adam ging weer met Eva naar de bosjes.

Al snel was hij echter weer terug en vroeg:
"Heer, wat is hoofdpijn?"

Fijne avond wensen van Opa

De opmerkelijkste bijbel

0
0
De opmerkelijkste versie van de Bijbel werd in 1631 gedruktdoor de koninklijke drukkers Robert Barker en Martin Lukas te Londen. Er stonden verscheidene zetfouten in, maar één ervan was wel zeer ge????nspireerd: het woord "geen" was uit het zevende gebod weggelaten, zodat de lezer op het hoogste gezag werd geboden overspel te plegen... Bevreesd voor het enthousiasme waarmee dit in afgelegen plattelands districten zou worden ontvangen, liet koning Karel I alle 1000 exemplaren in beslag nemen en legde de drukkers een boete van 3000 pond op..

Voor alle zuiplappen

0
0
Omdat u het drinken toch niet kunt laten, is een bar in uw eigen woning de oplossing. Als u dan ook nog uw eigen gast bent, hoeft u nooit concessies te doen.
Benodigd startkapitaal: 180,- euro
Dit geeft u aan uw vrouw, waarmee ze 12 flessen jenever koopt. 1 fles bevat 30 borrels, waarvoor u per stuk 2,- euro aan uw vrouw betaald. Als na 12 dagen de flessen leeg zijn, kan uw vrouw 540,- euro naar de bank brengen en met de resterende 180,- euro nieuwe voorraad kopen. Als u zo 10 jaar doorgaat, uw borrels uitsluitend thuis drinkt en dan dood omvalt, heeft uw vrouw 162.000 euro op de bank. Genoeg om de kinderen groot te brengen, de schulden af te betalen en een fatsoenlijke man te trouwen bij wie ze vergeet dat ze een zuiplap als u heeft gekend.

Truste tot morgen

0
0


Een fijne, zonnige dag, met hier en daar een wolkje, is voorbij gegleden..
Met de vierpooters, naar de berkel geweest en daar met veel plezier, op het berkel terras gezeten
in de middag, de geboorte gevierd van reekalfje nummer 7.
en dat was voor dit jaar, dan ook de laatste....
vanavond lekker gegeten, de vierpootjes ook, en nu is de kracht op
nog een rondje
daarna nog genieten van de zwoele avond
FIJNE NACHT
BLIJF BLIJ
DENK AAN ONSDag 69, 16 juni 2013

0
0
Vanochtend samen met de kapitein de ventilatiekleppen opengezet om het gifgas kwijt te raken. De lading moest tot zaterdag onder het gas blijven om alle ongewenste beestjes om zeep te helpen. Vandaag, zondag, komt er toch bijna niemand aan dek, en morgen gaan we er maar van uit dat de boel voldoende doorgelucht is.
Gelijk een nieuwe klus voor de derde stuurman gevonden. Een aantal van de uithouders zaten nogal vast, die mogen gangbaar gemaakt worden. De derde stuurman is bij deze rederij de smeerkees. Hij zorgt voor het doorsmeren van de lieren, luiken, deuren en andere bewegende onderdelen aan dek. Dat klusje is hem dus op het lijf geschreven.
Hij krijgt wel twee leerlingen mee. Die zijn aankomend derde stuurman en kunnen op die manier gelijk wat ervaring opdoen in het veld. We hebben nogal wat klepjes, het is dan ook een behoorlijke klus die je beter met een paar man kunt doen, anders ben je een eeuwigheid bezig.
Een andere leerling doet vandaag of morgen een poging tot een zonstropenbestek.
Een tropenbestek is een positiebepaling aan de hand van zonswaarnemingen waar ternauwernood een berekening aan vast hangt. Heel eenvoudig en snel in de uitvoering, alleen heel erg beperkt in de toepassing. Je mag niet verder dan 10 graden van de zon af zijn.
De zon heeft een voetpunt, dat beschreven wordt door de uurhoek ten opzichten Greenwich (de GHA) en de declinatie. Beide gegevens zijn te vinden in de Nautical Almanac met als ingang de datum en de tijd (in UTC = Universal Time Coordinated). 180 graden GHA is 0 graden lengte, 90 GHA is 90 graden oosterlengte en 270 GHA is 90 graden westerlengte. Je moet dus even omrekenen. Declinatie is de breedte van het voetpunt, zonder rekenarij.
Je doet drie waarnemingen (het zogeheten schieten) op de zon. De eerste voordat de zon door de meridiaan gaat, bij voorkeur 30 graden voor top of meer. De tweede als de zon (ongeveer) door de meridiaan gaat, en dus recht in het zuiden of noorden staat, en de derde 30 graden of meer ná top. Je noteert het exacte tijdstip in UTC op de seconde nauwkeurig. Een fout van één seconde geeft een fout in de positie van een kwart mijl (eigenlijk: liggende rand minuut). Ook noteer je de hoogte van de zon boven de horizon in graden en minuten. Als je een scherpe kim hebt en je bent wat ervaren kan het in tienden van een minuut.
Dan plot je de positie van het voetpunt van de zon zo nauwkeurig mogelijk in de kaart. Voor de scherpslijpers onder ons dienen die posities ook nog eens een keer naar een centrale tijd verzeild te worden. Verzeilen is de verplaatsing van het schip gedurende de waarneming in rekening brengen.
Stel het schip vaar met 10 knopen richting 030 ware koers. Eerste waarneming 12 minuten voor twaalf, tweede waarneming drie minuten over twaalf, derde waarneming 15 minuten over twaalf. Als je dicht bij de zon zit zijn dat reële waarden. Voetpunt van de eerste verplaats je 12 minuten = 0,2 uur × 10 knopen is twee mijl in de richting 030. Tweede positie gaat 0,05 × 10 is een halve mijl in de tegenovergestelde richting, 210 graden, en de derde 0,25 × 10 is tweeënhalve mijl in 210 graden. Gewoon afzetten in de kaart is het simpelst.
Daarna bereken je de topsafstand. Dat is negentig graden min de ware hoogte. De ware hoogte is de waargenomen zonshoogte verbeterd met een hele batterij correcties. Daar hebben we een tabellenboekje voor: de Zeevaartkundige Tafels. Met als ingang de geschoten hoogte en de ooghoogte van de waarnemer bepaal je de eerste correctie, aan de hand van de datum de tweede. Optellen of aftrekken aan de hand van het teken en je hebt de ware hoogte (oké, je hebt ook nog een indexcorrectie, de fout van de sextant zelf) .
De topsafstand neem je in de passer en cirkel je rond, om het verzeilde toppunt. Dat doe je drie keer, voor elk voetpunt eentje. Het snijpunt van de drie cirkels is de standplaats op de tijd waarnaar je verzeild hebt, in het voorgaande voorbeeld: twaalf uur 's middags.
Doodsimpel allemaal, alleen maar even doen.
Dit soort trucs wordt alleen niet op de zeevaartscholen geleerd. Ik heb het ook aan boord moeten leren. Het mooie ervan is dat je heel aanschouwelijk een bestek maakt. Dit is exact de methode die je bij elk astronomisch bestek volgt. Het verschil zit hem in de hoogtelijnen. In het tropenbestek zijn dat die cirkels, in een klassiek bestek wordt diezelfde (tops)afstand veel ingewikkelder berekend, samen met de richting van de zon (het azimut). Je tekent dan een klein stukje van diezelfde cirkel als rechte lijn. Snijpunt van de verschillende lijntjes is weer de standplaats.
Bij elk bestek meet je namelijk de hoogte van een object boven de horizon. Dit is een hoek die op een bolletje is uit te zetten. Ook declinatie en uurhoek van het object, breedte en lengte van lengte van de waarnemer kunnen worden weergegeven. Dat gebeurt met het zogenaamde "sfeertjes tekenen". Een sfeer is in dit geval "een bolvormig gedacht gebied dat de aarde op groter of kleiner afstand omgeeft" (definitie van van Dale).
Al deze hoeken vormen een stelsel van boldriehoeken. De ontbrekende hoeken zijn, net als bij platte driehoeken van Pietje Gras, uit te rekenen. In plaats van Pythagoras worden alleen de regels van Neper gebruikt, maar het idee is hetzelfde.
Als je het eenmaal weet....

Welterusten/Goedemorgen

Ha ha ha

Opa en de Obesitas

Goedemorgen Maandag

0
0De nacht was goed en de vierpootjesuitlaatservicebosronde, was ook lekker.
we gaan met vrolijke zin de dag in..
wat brengt de dag?
we zalle wel zien
geen verplichtingen, de dag, laten we komen, zo de wind waait
straks de kippies
vierpootjes hebben
en ik??
KOFFIEFIJNE DAG
BLIJF BLIJ
DENK AAN ONS

Lach tot het pijn doet - huil tot je lachtde Paus zegent duizenden Harley Davidsons

Browsing All 18691 Browse Latest View Live