Quantcast
Channel: WaarMaarRaar.nl - RSS-feed van alle WMR blogs
Browsing All 18691 Browse Latest View Live
Mark channel Not-Safe-For-Work? cancel confirm NSFW Votes: (0 votes)
Are you the publisher? Claim or contact us about this channel.
0

Zoooooooooooooo lief

Lieve avondwensen van opa

Pure emotie??

Truste tot morgen

0
0


zon, wolken en wat nattigheid, waren de ingredienten dezer dag
Vanmorgen naar Gorsel geweest en vanmiddag op mijn miniterras doorgebracht onder het van heerlijke hapjes en sapjes
vergezeld met wat wegvallingen ik hou het hierbij.
iedereen een fijne verdere avond en een goede nachtrust

Dag 34, 12 mei 2013

0
0
De dag na de barbecue. Altijd interessant. In dit geval nog een beetje meer in verband met eventuele zonnebrand. Vooral de leerlingen waren vooraf terdege gewaarschuwd. Tenslotte loop je in de blote bast over een stalen dek (wie schreef ook weer "a cat on a hot tin roof", zo voelt het wel zo ongeveer), of sta je tot je middel in het water. Dan krijg je het zonlicht van twee kanten. Maar eens kijken wie een opvallend los shirtje draagt.
Voordeel van vroeg beginnen is ook dat je niet zo lang doorgaat. Bij conventionele barbecues, beginnende rond 4 uur 's middags, wil het, als het voldoende gezellig is, soms tot diep in de nacht doorgaan. Hoewel iedereen voor vieren, als ik op wacht kom, toch wel in z'n mandje ligt.
In dit geval kreeg ik sterk de indruk dat het ergste feestgedruis tegen tienen wel over was. Dat was de tijd dat ik ongeveer te kooi ging. Ben d'r wat eerder ingekropen, tenslotte had ik m'n middagdut ook gemist.
Maar vandaag is 't weer zondag. Weer een hele dag dolce far niente. Of wat daarvoor moet doorgaan.
Vandaag één van de leerlingen die bezig was met z'n stabiliteit. Hij kreeg een vrij groot verschil, ca 20 cm, in z'n KG. Kapitein en ik hadden vrijwel dezelfde waarde, maar die van hem liep eruit. Omdat hij het in het kader van zijn leerlingenschap met het handje (nou ja, momentenstelling in Excel) had uitgerekend en kapitein en ik met het stabiliteitsprogramma verwacht je een foute komma of een getalletje verkeerd ingevuld of zoiets simpels. We hebben de boel naast elkaar gelegd, maar ik heb niets kunnen vinden wat zo'n afwijking kan verklaren.
De KG (of GK, hangt er van af waar je op school gezeten hebt) is de hoogte van het zwaartepunt boven de kiel. Hoe groter die afstand, hoe eerder die boot omdondert. Tuitelig heet dat. In de stabiliteit heet dat anders. Negatieve aanvangsstabiliteit om precies te zijn.
Die KG bereken je uit een aantal bekende waarden. Het schip heeft van zichzelf een zwaartepunt. Die wordt bij de nieuwbouw bepaald met de zogeheten hellingproef. Simpel gezegd: Leg het schip vrij in het water. Zet er in de zij een bekend gewicht op en meet de helling die het schip krijgt. Uit de waarden "helling", "gewicht van het proefstuk", gewicht van het schip", "hoogte van het gewicht boven de kiel" en "afstand uit het vlak van kiel en stevens" valt het zwaartepunt van het geheel te berekenen. Niet eens zo moeilijk, je moet alleen heel nauwkeurig meten. Typisch wordt een zwaarlood in het ruim opgehangen, met een lijn van een metertje of twaalf, om de helling te meten.
Elke tank, brandstof, smeerolie, water, ballast of nog wat anders, heeft een zwaartepunt die uit de tekening te halen valt. Inhoud van de tank, en dus het gewicht van de vloeistof, is bekend, zelfs het gewicht van de bemanning en van de proviandkast wordt (geschat) meegenomen. Zo zijn er nog een stuk of wat dingen die meetellen. Als laatste natuurlijk de lading. Gewicht daarvan staat in de Bill of Lading, oftewel de vrachtbrief, of in het manifest. Meestal beide. Voor de plaats ervan heb je het stuwplan.
Uiteindelijk heb je een aantal gewichten en de hoogte boven de kiel. Omdat de kiel het laagste punt van je bootje is wordt dat als referentie genomen. Gewicht keer hoogte is het moment. Alle gewichten en alle momenten optellen. Som van de momenten delen door de som van de gewichten geeft het zwaartepunt van het geheel. Dat is de momentenstelling. In totaal kun je er drie van maken. Één vertikaal voor de dwarsscheepse stabiliteit, één langsscheeps voor de langsscheepse stabiliteit, oftewel de trimberekening en de laatste dwarsscheeps om de helling te berekenen. Die laatste wordt vrijwel nooit gedaan. Als het schip scheef ligt laat je aan de hoge kant wat ballast inpompen tot 'ie recht ligt. We zijn geen Zwitserse koe. Een Zwitserse koe is een beest waarvan de linker poten korter zijn dan rechter. Daarmee kan ze makkelijker rond de berg lopen.
Als die momentenstelling uitgevoerd is begint het leuk te worden. Vanuit het deplacement kan via de hydrostatische gegevens het metacentrum bepaald worden. De afstand van het metacentrum (M) tot het zwaartepunt (G) is een maat voor de stabiliteit. Helaas is de MK (Metacentrum - Kiel) direct afhankelijk van de vorm van het onderwaterschip en het oppervlak van de waterlijn. Ze varieert dus als een gek afhankelijk van diepgang, trim en helling. Zelfs in theorie is dat ternauwernood te berekenen. We maken het ons daarom gemakkelijk met een serie tabellen die door de scheepsbouwer zijn samengesteld. Dankzij die tabellen en een berg paracetamol is de stabiliteit van een schip tot op zekere hoogte te berekenen. Meestal gaat dat goed.
Maar de vertwijfelde blik in de ogen van een leerling vergoed veel.

Weltrusten/goedemorgen

Opa en zijn zonnepanelen

Goedemorgen maandag

0
0Goedemorgen, lieve WMRers
Na een redelijke nacht en een spookbosronde fluppen we weer de dag in..
Weer een dag met de beruchte en beroemde Nederlandse nattigheid.
overigens ziet het er ook naar uit dat de pinksterdagen in kilte en nattigheid voorbij zal drijven..
Dat wil dus zeggen dat het kamperen niet door zal gaan
Geen probleem, dan komt plan B uit de kast en gaan we spelletjes binnen en als het gaat buiten en 2e pinksterdag gaan we dan met de kinderen 19 in totaal naar een bekend steakhouse, uiteraard met fikse korting.
En wat gaat Opa vandaag doen
LOL TRAPPEN
straks de kippies
vierpootjes hebben
en ik??
KOFFIEFIJNE DAG
BLIJF BLIJ
DENK AAN ONS


Genoeg hebben is geluk. Meer dan genoeg hebben brengt ongeluk. Dat geldt voor alle dingen, echter vooral voor geld.

Thuis een prachtige vrouw...:

0
0
Thuis een prachtige vrouw...:
.
.
Zij: "Ik heb altijd het idee dat je op straat naar andere vrouwen loopt te kijken."
.
Hij: "Maar schat, ik kan thuis toch gewoon een prachtige vrouw zien..."
.
Zij: "Och schat, wat zeg je dat lief..."
.
Hij: "... op de computer."

Top 5 van: 12-05-2013

De homo beer

0
0
De beer en het konijn

De beer en het konijn hebben altijd ruzie. Het konijn jat altijd de wortelen van de beer en de beer probeert het konijn dan te pakken. Op een dag als het konijn weer achtervolgd wordt door de beer staat er ineens een kikker op het pad. De kikker zegt:
"Hallo hallo, ik ben geen echte kikker maar ik ben een tovenaar. Jullie mogen allebei 3 wensen doen."

De beer zegt zijn eerste wens:
"Ik wens dat alle beren in dit bos vrouwtjes worden."
"Uw wens is uitgekomen. Alle beren in dit bos zijn nu vrouwtjes."

Dan mag het konijn zijn wens doen. Hij wenst:
"Ik wens een hele mooie motorhelm met motorlaarzen."
De beer ligt helemaal dubbel, wat een kans, kan hij eindelijk allemaal vrouwtjes krijgen wenst ie dit.

De beer wenst zijn Tweede wens:
"Ik wens dat alle beren in dit land vrouwtjes worden."

Het konijn mag weer wensen:
"Ik wens een hele snelle motor."
Nu moet de beer nog harder lachen. Wat een dom konijn is dat! Hij pakt zijn kansen niet eens.

De beer is weer aan de beurt:
"Ik wens dat alle beren in de wereld vrouwtjes worden."
Dan volgt het konijn. Hij stapt op zijn motor en zegt:
"Ik wens.....dat die beer hier homo wordt."

Lieve middag wensen van opa

dat was dan moederdag

69

Kun je dit lezen??

Vakantie weer voorbij

0
0
Ik wilde wat foto's plaatsen van mijn vakantie, maar Picasa doet stom (6)
Misschien ander keertje dan maar :|

Morgen weer werken na twee weken vakantie.
Dat gaat echt veel te snel.
Twaggy en ik zijn anderhalve week in Brazilie geweest :D
Echt een supervakantie <3
Daar ook mijn verjaardag gevierd :)

En hier jubileum gehad, 7 jaar lid :)

Morgen gaat wekkertje weer om 5.15 8O

Einde bruidstaart

Lieve avondwensen van opa en wat eet jij??

Nieuwschierig?? nee hoor!!

0
0
Tinneke heeft de huismeester van haar flat gebeld. "elke avond krijg ik altijd last van mijn buurman die tegenover mijn flat woont", meldt Tinneke. "Wat is het probleem dan?", vraagt de huismeester. "Elke avond loopt hij bloot in zijn woonkamer, en vanuit mijn werkkamer kan ik hem heel goed zien", zegt Tinneke. De volgende avond komt de huismeester bij Tinneke langs om het probleem te controleren. "Ik zie niks vanuit uw werkkamer! raporteert de huismeester. "Ja! Natuurlijk niet!, roept Tinneke. "maar als u op mijn boekenkast klimt, dan kunt u hem heel goed zien! :mrgreen:

Raadsel.....................................

0
0
Ik ging de bossen in en kreeg het. Ik ging zitten op de grond om het te zoeken. Ik nam het mee naar huis omdat ik het niet kon vinden. Wat is het ?
.
oplossing hieronder

een splinter
Browsing All 18691 Browse Latest View Live