Quantcast
Channel: WaarMaarRaar.nl - RSS-feed van alle WMR blogs
Viewing all 18691 articles
Browse latest View live

Truste het is op voor vandaag

$
0
0


Een dag voorbij,met in de middag zon en veel wegvallingen en sterke afname van concentratie, ook geen kracht meer
ik stop ermee, tot morgen
En toch was het gewoon, een hele fijne, humorvolle dag...
Jolink doet het rondje
hapje sapje
dvdtje
tot morgen
FIJNE NACHT
BLIJF BLIJ
DENK AAN ONS





Dag 65, 12 juni 2013

$
0
0
Over de nacht weer een echte sterrenhemel. De Melkweg met z'n boog over ons heen, nou ja, bijna dan, ze ging niet door het zenit. Maar ze was duidelijk te herkennen. Alleen m'n bekende jongens waren vanochtend niet te zien. Of niet te herkennen, hier en daar dreef er een wolkje voor, en zo beknijsd ben ik nou ook weer niet op het gebied van sterren.
Voor de rest gaat alles rustig z'n gangetje. Alleen aan dek gebeurde niet veel, want de Filipijnen hadden vandaag één van hun eigen vrije dagen. Onafhankelijkheidsdag dit keer. Zo eens in de maand hebben de jongens een vrije dag. Omdat één en ander op de christelijke kalender gebaseerd is lopen een paar dingen synchroon, maar niet alle. Wat we gemeen hebben is Goede Vrijdag, Nieuwjaarsdag en eerste Kerstdag. Wat ze wel hebben, en wij niet is Witte Donderdag, beter bekend als "Maundy Thursday". Dat is Tagalog voor witte donderdag, overigens. Wij hebben dan weer tweede Kerstdag, die hullie weer niet hebben. In de praktijk is dat toch een misse dag, want kokkie krijgt wel de opdracht voor twee dagen diner te maken, tenminste als het weer en de lading het toelaten.
Vanavond weer een uurtje klok. We varen op het moment voornamelijk om de noord, maar ook ietsje om de oost. Tenslotte gaan we van Zuid Amerika naar Noord Afrika. Omdat de verschillende landen, afhankelijk van hun geografische lengte, verschillende tijden hebben, moeten wij tijdens de reis ons daaraan aanpassen.
Er zijn twee methodes om te bepalen wanneer: Ten eerste bepaal je hoelang de reis gaat duren, zeg tien dagen. Als het tijdsverschil 3 uur is, dan moet je om de drie dagen een uurtje klok verzetten.
De tweede methode hangt samen met de geografische lengte. De zon gaat, bij definitie, om twaalf uur door het hoogste punt, door de meridiaan. De meridiaan is een denkbeeldige lijn op aarde die van pool naar pool loopt. Elke positie heeft dus z'n eigen meridiaan, oftewel z'n lengtegraad. Zit de zon op dezelfde meridiaan als jij dan staat ze in het hoogste punt, hetzij in het noorden, zoals hier, hetzij in het zuiden, zoals in Nederland. Elke tijdzone heeft daarmee z'n eigen meridiaan, met een gebied van 7,5 graad ten oosten en ten westen ervan. Als je een nieuwe zone binnenvaart stap je over naar de zone die daar bij hoort.
Deze methode is vooral geschikt voor lange reizen. De eerste is meer voor kortere reizen.
Een bijzonder geval is West Europa tijdens de zomertijd. Dat heeft in de zomer zo'n extreem verschil met de werkelijke zonnetijd (op sommige plaatsen meer dan 2 uur) dat je al dagenlang van te voren, en vaak al bij vertrek, moet uitrekenen wanneer de klok verzet moet worden om goed uit te komen.
Bijvoorbeeld: wij zijn nu onderweg naar Tunesië. Dat zit in zone GMT (of UTC) +1. Dat komt aardig overeen met de geografische lengte. Gaan we daarna naar Spanje, dan varen we naar het westen. We moeten alleen de klok verzetten naar GMT + 2, alsof we naar het oosten gaan. Ik vind het op een mooie zomerdag ook wel prettig om 's avonds wat langer in de tuin te kunnen zitten. Maar soms vind ik dat ze in West Europa compleet gek geworden zijn met die tijden van ze.
Maar voorlopig hebben we vandaag een dag van 23 uur. Moet ik wel een uur eerder gaan knorren anders ben ik morgen om vier uur niks waard.

Welterusten/Goedemorgen

Opa zijn identiteit

Goedemorgen Donderdag

$
0
0


Goedemorgen, op deze schone dondersesmorgens
ik zit nu op mijn miniterras, middenin een sneeuwbui, oftewel de pluisjes van de iepen, worden gejaagd door de wind.....
de vierpootjes hebben het er maar druk mee die jagen achter de pluisjes aan..
straks een vissie halen en verders zien we wel wat de dag voor vreugde brengt
straks de kippies
vierpootjes hebben
en ik???
KOFFIE



FIJNE DAG
BLIJF BLIJ
DENK AAN ONS

De sleutel tot succes, is zelden een loper

Uitleg over internetspionage

Top 5 van: 12-06-2013

onzinnig onderzoek VU


Lieve middagwensen van Opa

Sorry- we hebben alles al

Taal probleem in de afwasmachine

Vlammen

Raadsel...........................

$
0
0

Wat is het meeste bekende fastfood restuarant op de noordpool?
Oplossing hieronder

Brrrrrrrr King....

Kortsluiting

$
0
0
Kortsluiting...............................................
De onderwijzeres: "Waarom heb je je huiswerk niet gemaakt?"
Hans: "We hadden thuis kortsluiting."
De onderwijzeres: "Wat heb je toen gedaan?"
Hans: "TV gekeken."
De onderwijzeres: "Wat? Zonder stroom?"
Hans: "We hadden nog ergens een kaars liggen."

vervolg

$
0
0
ik was een tijd weg, en nu ik terug ben, durven de 2 duiven uit mijn vorige blog ~ die in de tussentijd een nest hadden gemaakt, waar ook al 2 eieren in liggen ~ niet meer op dat nest te gaan zitten, zodat de eitjes koud worden.
triest.. maar, what to do?!

update: ik heb de gordijnen half dicht gedaan, en nu zit mama duif weer braaf op haar eitjes :jeej

binnenkort heb ik dus babietjes..

Lieve avondwensen van opa wat eet jij??

Emmo is nieuwschierig

Seksuologie

$
0
0
Seksuologie
Moeder gaat haar kind van school halen. En ja, na even gewacht te hebben, komt Jantje eraan. "Zo, jongen, daar ben je dan en wat voor les heb je vandaag gehad?", vraagt moeder.
Zegt Jantje: "Seksuologie, moeder."
"O ja, jongen en waar ging het over?", informeert moeder.
"Over masturbatie", zegt Jantje ietwat aarzelend het moeilijke woord uitsprekend.
"Zo jongen, dat is een hele mond vol!"
"Nee, nee moeder, wat jij bedoelt, is pijpen."

Truste tot morgen

$
0
0


Een dag, met zonnestraaltjes en regen druppies voorbij.
Een dag in het teken van rustig aan, het gaat gelukkig weer wat beterder met het lichaam.
een paar korte rondjes gedaan en verders een vissie gehaald.
Ook weer genoten van ons tweede reekalfje, schitterend om te zien, hoe ze na het droog likken, gelijk proberen om op te staan op die lange dunne pootjes
FIJNE NACHT
BLIJF BLIJ
DENK AAN ONS



Dag 66, 13 juni 2013

$
0
0
Bewolking is heel afwisselend. Voornamelijk dikke Cumulus, van die bloemkool-vormige structuren, met zo af en toe een licht buitje eronder. Dan heet het Cumulonimbus. Bewolking weet wat, er zijn zowat honderdduizend verschillende wolkentypes, waarvan de één een nóg mooiere naam heeft dan de andere. Mamae bijvoorbeeld, dat zijn bolvormige structuren die onder de wolkenbasis kunnen uitsteken, castellanus is een wolkenstructuur die wel wat op de kantelen van een kasteel lijken. De meeste namen zijn beschrijvende termen die in het Latijn vertaald zijn, vanwege dezelfde reden dat planten en dieren ook een Latijnse benaming hebben, internationale uitwisseling en standaardisatie.
Voor de leerlingen zijn al die wolkjes maar lastig. Voor de weerrapporten, waar we inmiddels al een dag of wat mee bezig zijn, is het lastig om te bepalen waar we nu weer in hemelsnaam tegenaan kijken, en voor de astronomische bestekken, tja, die kun je alleen maken als ze er niet zijn. Dat is pech voor degene die nog een stersbestekje in elkaar moet frutselen.
We hebben de route een beetje aangepast. Oorspronkelijk zouden we langs de oostelijke Kaapverdische Eilanden, Ilha de Maio, Boavista en zo, doorgaan, maar volgens ons routeringsprogramma is via de westelijke eilanden wat vlotter. Daarmee komen we langs Ilha Brava en Ilha de São Nicolau. Beetje huisje-boompje-beestje varen, oftewel een telefoonkoersje.
Vroeger, voor de satelliet telefonie, kon je alleen via de VHF radio telefoneren. Zo'n VHF heeft typisch een bereik van een mijl of veertig. Als je de koers zodanig kon aanpassen dat je door het werkingsgebied van een VHF station kwam, dan kon je (voor grof geld) een telefoontje naar huis plegen. Telefoneren ging ook via de midden en korte golf radio, en dan was je veel minder afhankelijk van de geografische positie, maar dat was wel meer dan dubbel zo duur.
Later, met de komst van de GSM en de satelliet telefonie, raakten de VHF, midden en korte golf in onbruik. Daar wordt tegenwoordig ternauwernood nog gebruik gemaakt. De telefoonkoersjes bleven, want GSM was nog steeds, meestal, een stuk goedkoper, en ook makkelijker, dan satelliet. Satelliet telefonie was, en is voornamelijk nog steeds, het domein van InMarSat. Dat is een vereniging van staten, die gezamenlijk eigenaar zijn van een bedrijf dat de maritieme satelliet en de grondstations beheert. Ook zorgen deze voor de wereldwijde navigatie waarschuwingen en het doorgeven van de weerberichten voor de oceanen. INMARSAT had hiervoor een monopoliepositie en kon dus naar willekeur prijzen vaststellen. Aanvankelijk 35 gulden per minuut was doodnormaal.
Een tijd geleden echter werd de GSM gedeeltelijk een concurrent van INMARSAT. Deze zakte toen met de prijs tot zo'n 10 gulden. Helemaal leuk werd het met Iridium.
Iridium was oorspronkelijk een project van de Amerikaanse firma Motorola. Dat voorzag in een groot aantal lage baan satellieten die gezamenlijk een wereldwijde dekking zouden geven, iets dat INMARSAT met z'n geostationaire satellieten niet voor mekaar krijgt. Iridium was een heel geavanceerd systeem, waarbij als een satelliet uit zicht raakt een collega het naadloos, zonder dat de gebruiker het doorheeft, overneemt. Een beetje zoals met de GSM als je in de auto aan het bellen bent, dan springt het signaal ook van de ene zender naar de andere.
Het voordeel van lage baan satellieten is dat ze véél dichterbij zijn en daarmee veel gemakkelijker een signaal kunnen oppikken. Voor een geostationaire satelliet heb je voor voldoende bandbreedte al gauw een schoteltje nodig met richtsysteem et cetera. Iridium kon toe met een fors uitgevallen mobieltje.
Door de concurrentie van voornamelijk de GSM werd de winstverwachting van Iridium te laag, en de investeerders besloten de stekker eruit te trekken. Een aantal van de satellieten waren inmiddels al gelanceerd en die werden daarmee in één klap waardeloos. Omdat het systeem toch wel heel erg gemakkelijk was heeft de Amerikaanse defensie de hele bups overgenomen en afgemaakt. Als ze het niet zelf nodig hebben als ze niet weer ergens aan het knokken zijn, is het beschikbaar voor particulieren. Uiteraard voor een zacht zeeprijsje. De hardware, omdat er maar weinig van wordt verkocht, is behoorlijk prijzig. De telefoniekosten echter liggen in de orde van één dollar per minuut.
Toen werd INMARSAT wakker. Binnen een half jaar hadden ze een nieuw systeem ontwikkeld dat óók voor een dollar per minuut kon draaien. Soms hebben dat soort jongens gewoon een schop nodig.
Sinds een paar jaar is de situatie trouwens heel anders. Het meeste gaat nu via een databundel over de VOIP. Zeg maar een soort Skype, maar dan voor satelliettelefoons. Het werkt wel puur via internet.
En nu betalen we nog maar een paar cent per minuut. Wel een verschil met vroeger toen je uren van te voren een gesprek moest bestellen, de marconist (sparks) uit z'n nest moest halen, et cetera, om voor veel een gesprekje te mogen voeren met een geluidskwaliteit van twee blikjes met een touwtje ertussen.
Viewing all 18691 articles
Browse latest View live




Latest Images