Quantcast
Channel: WaarMaarRaar.nl - RSS-feed van alle WMR blogs
Browsing All 18691 Browse Latest View Live
Mark channel Not-Safe-For-Work? cancel confirm NSFW Votes: (0 votes)
Are you the publisher? Claim or contact us about this channel.
0

Mannen blijven jongens,

0
0
Mannen blijven jongens, ........................
alleen het speelgoed wordt duurder!

Truste tot morgen

0
0


En zo is er weer een dag voorbij gevloden..
Een fijne dag. eerst naar de markt geweest, met de jolinks en hobbyboertjes, met de platte kar, getrokken door een oldtimer tractor, vandaar naar den 4akker de melk gehaald..
Bij terugkomst bleek dat de mand met ruim 70 eieren leeg was en het geldbussie vol.
Dat gaat heel goed
Opa was wel helemaal op en heeft de middag lekker rustig doorgebracht, er wel voor zorgend dat er af en toe een glimlach op de gezichten van diverse WMRers kwam..
de dag afgesloten met een BBQ
FIJNE NACHT
BLIJF BLIJ
DENK AAN ONSWeltrusten/goedemorgen

Dag 131, 17 augustus 2013

0
0
Maar driftig aan het koffer pakken geslagen. Morgen wordt gegarandeerd één van die dagen, dus vooral zorgen dat je alles wat je van te voren gedaan kunt hebben, ook hebt. Kasten leegruimen in de inhoud in de koffers donderen. Thuis zie ik wel hoe ik de boel ingepakt heb. Bijkomend voordeel is dat als de gemiddelde douane ambtenaar zo'n koffer ziet, de koffer maar zelden voor inspectie gaat. Vooral als je erbij verteld dat je een thuisvliegend zeeman bent.
Uiteraard heeft elke zichzelf respecterende douanier dat op drie mijl al gezien, maar een bevestiging van dat feit is nooit weg. Maar een beetje ervaren douanier heeft er iets op tegen om tussen de ongewassen pendekken te gaan zitten graaien. Ik vraag me af waarom. Tenslotte is het hun vak.
Niet dat ik wat te verbergen heb. Ik rook niet en aan alcohol heb ik thuis beter spul staan dan dat je op de gemiddelde luchthaven kunt meeslepen. En voor de paar centen die je op die manier kunt besparen, dat is me de moeite niet waard.
Als de kasten leeg zijn kunnen die ook gesopt worden. Altijd weer gek dat in een doodgewone kast, die zo goed als altijd dicht is, toch stof komen kan. Geeft niks, daarvoor zijn sopdoeken uitgevonden.
Vanochtend met de leerling aan het azimutten geweest. Voor hem is dat nog een oefening in cijferwerk, maar de bedoeling is uiteindelijk dat het cijferwerk goed moet zijn en dat je daarmee het kompas controleert. Dat is een gedachtensprong die iedereen moet leren maken. Punt is natuurlijk dat je wel goed cijferwerk moet afleveren.
Vanochtend was het cijferwerk in orde, maar had hij scheel over het kompas gekeken. Niet zo verwonderlijk. Vega stond laag en er was wat bewolking op de kim waardoor de normaal heldere Vega een miezerig vaag sterretje werd. Het scheelde maar drie graden, maar dat is wel voldoende. Weet hij ook hoe het is om onder minder optimale omstandigheden te peilen.
Een half uurtje later zag ik hem weer bezig. Hij had het toch niet kunnen zetten en was op eigen houtje met Sirius begonnen. Hij had even moeite met de identificatie, maar voor de rest ging het prima. Sirius is te vinden door vanuit de gordel van Orion, welbekend van de film Men in Black, een lijn te trekken. Op ongeveer vijf maal de afstand van de gordel staat een erg heldere ster. Dat is Sirius. Probleem blijft natuurlijk om Orion te vinden. Maar als je die een keer gezien hebt en leren herkennen dan komt 'ie uit het uitspansel tevoorschijn als een zere duim.
De helderste sterren van Orion zijn Betelgeuze en Rigel. Rigel is blauwachtig en Betelgeuze is rood. Bovendien schittert ze nog harder dan de andere sterren. Als ik de astronomen mag geloven komt dat doordat Betelgeuze Nova aan het worden is. De eerste tekenen daarvan is het uitstoten van enorme gaswolken waardoor ze sterk in helderheid varieert. Volgens de theorie zou ze binnen nu en tweehonderd jaar Nova kunnen worden, en daarmee één van de helderste objecten aan de hemel, volle maan inbegrepen. Misschien dat we dat nog meemaken.
Daarna kon ik het niet laten om een beetje gyrokompas theorie op te lepelen. Je moet die jonge gasten wel laten weten dat ze het nog helemaal niet weten.
Een gyrokompas is gebaseerd op de gyroscoop. Een gyroscoop is een tol die of extreem zwaar is, of extreem snel draait. Of beide uiteraard, maar dat komt zelden voor. Om het aanschouwelijk te maken voldoet een los fietswiel. Hou het beet aan de as en geef een slinger zodat ze zo hard mogelijk gaat draaien. Als je vervolgens het draaiende wiel probeert te laten kantelen wil hij plotseling de andere kant op. Dat is het gyroscopisch effect. Elk draaiend object heeft het. Het is echter vrij zwak, vandaar dat het alleen bij snelle draaiingen of zware objecten merkbaar wordt. Overigens is niet het gewicht echt van belang, maar het oppervlaktetraagheidsmoment van de doorsnede. Een fietswiel is niet zo zwaar maar het meeste gewicht zit aan de buitenkant, en daar gaat het om.
Een draaiende tol wil altijd zijn stand in de ruimte bewaren. Wordt er een koppel op uitgeoefend (het kantelen van het fietswiel) dan volgt er een beweging die negentig graden staat op de richting van dat koppel. Daar is een wiskundige vergelijking voor, zodat als je de gegevens van de tol hebt, je de reactie kunt berekenen. Helaas is dat vrij ingewikkeld.
De as van een vrije gyroscoop, die zonder wrijving kan draaien, zal op aarde een cirkel gaan beschrijven, waarvan het middelpunt een van de polen is. Kunst. De gyroscoop blijft zijn vaste stand behouden en de aarde draait er in vierentwintig uur omheen.
Als je nou een gewichtje onder de gyroscoop hangt, zal, als de gyro gaat kantelen onder invloed van de beweging van de aarde, er een koppen op de as worden uitgeoefend. Gevolg is dat de gyro in horizontale richting gaat draaien. Kantelt de gyro achterover draait de as de ene kant op, kantelt zij voorover dan de andere kant. Daarmee zal de as geen cirkel maar een ellips gaan beschrijven.
Als je nou die horizontale draaiing gaat dempen, hydraulisch of pneumatisch, dan wordt die ellips een spiraal. Uiteindelijk zal de gyroscoop tot rust komen met de as in de richting van één van de polen. Hij is daarmee noordzoekend gemaakt.
De praktijk is een stuk ingewikkelder, maar het principe is eenvoudig, toch?

Grapje

Biertje tappen??

Goedemorgen Zondag

0
0


Goedemorgen
Na een wat mindere nacht en een piepklein rondje fluppen we de rustdag weer in....
Rust zal het worden
Vanmiddag even naar de camping en verder doen we lekker niks anders dan genieten van het leve3n
straks de kippies
vierpootjes hebben
en ik??
KOFFIEFIJNE DAG
BLIJF BLIJ
DENK AAN ONS
De dwazen zullen alles erven

Top 5 van: 17-08-2013

WMR een plek om te schuilen

bedenk een onderschrift

0
0
Tijd voor iets nieuws.
Bedenk een grappig onderschift bij deze foto.

Fijne middag van dolle Opa

Drie Duitse lidwoorden

0
0
Drie Duitse lidwoorden:........................

Jantje zit met zijn klasgenootjes in de Duitse les.
De juffrouw heeft een oefening bedacht en legt deze uit:
"Wie kan een zin bedenken waar de drie Duitse lidwoorden
DER, DIE en DAS in voorkomen?"
Jantje denkt even na en steekt zijn vinger op.
De juffrouw ziet dit en vraagt aan Jantje zijn zin te noemen.
Jantje zegt: "Nou juf... Meine Schweste het ein kind bekommen..."
De juf antwoordt: "Daar zitten de drie lidwoorden toch niet in?"
Waarop Jantje zegt: "Maar ik was ook nog niet klaar."
En hij gaat verder: "...
... Aber DER DIE DAS gemacht hat, ist verschwunden.'

Zwem plezier

Jezus en de zwerver

0
0
Een zwerver wil een kerkdienst bezoeken, maar wordt door de koster tegengehouden. De man maakt er nogal een punt van, hij wil per se naar binnen. De dominee wordt erbij gehaald, en die zegt "Komt u maar terug als u gedouched hebt en schone kleren aan hebt." "Ik weet niet waar ik dat kan doen en heb geen andere kleren," antwoordt de zwerver, "maar ik wil graag de dienst bijwonen."

"Het spijt ons," zegt de dominee "u zou te veel overlast veroorzaken," en hij trekt de deur voor zijn neus dicht. De zwerver blijft op de stoep zitten en er komt een man bij hem staan. Het is Jezus en hij zegt: "Ach, maak er maar geen punt van. Ik probeer ook al jaren binnen te komen."

Fijne avond van maffe Opa

Durf jij het licht uit te doen??

Truste tot morgen

0
0


Een fijne dag achter de rug
Een dag met wat spatwater, maar ook veel zon.
een mooie route langs boerenslootjes gemaakt, met de vierpootjes in de caravan, en op een mooi gezellig rustpunt, koffie gedronken en voor de vierpootjes ijs.....

Het lichaam is op, dus opa is weer gehoorzaam en stopt met alles
FIJNE AVOND
SLAAPWEL
BLIJF BLIJ
DENK AAN ONS
Weltrusten/goedemorgen

Grapje

Browsing All 18691 Browse Latest View Live