Quantcast
Channel: WaarMaarRaar.nl - RSS-feed van alle WMR blogs
Viewing all 18691 articles
Browse latest View live

Shitshol

0
0
Vanavond wil mijn favoriete site niet werken, dan maar duf televisie kijken

Dag 126, 8 oktober 2012

0
0
Nog steeds rustig te wachten op de dingen die komen gaan. Ze hadden gezegd dat we vandaag uitsluitsel zouden krijgen, niet dus. Er kwam wel een mannetje van het agentschap aan boord voor een handtekening, èn met de belofte dat we misschien morgenochtend tegen tienen of elven kunnen varen.
Uiteraard een centenkwestie. Het geld om de "boetes" te kunnen betalen is overgemaakt naar de agent, maar die moet het eerst cash overhandigen aan de havenmeester voordat wij onze clearance krijgen. En dat kan pas als de banken open zijn. Dit soort dingen zijn sinds de middeleeuwen nog steeds onveranderd.
De matrozen hebben de laatste kraan gevet, gisteren was er tijd voor twee, omdat we tussen de bedrijven door ook nog moesten verhalen. Kraandraden vetten is een operatie waar je toch even de tijd voor moet nemen, je voorbereidingen moet treffen en naderhand moet opruimen.
Daarna zijn ze doende geweest de stoppertjes van de locomotieven weg te halen in het ruim en verder alle losse rommel op te ruimen die er nog achtergebleven was. spanbandjes, losse sjorogen, en meer van dat soort dingen.
Voor de rest is het lekker weer. Heel af en toe een licht buitje, maar dat mag geen naam hebben. Heel wat anders dan de stortbuien die we hadden bij aankomst. Twee keer per dag liggen we met het neusje de andere kant op. Met het tij draaien we rond het anker.
Zonnetje gaat onder achter een eilandje als een grotere ronde sinaasappel en dan is het, zoals gewoonlijk in de tropen, alsof iemand, pats, het licht uit doet. De schemering is maar heel kort hier.
Uiteraard heeft dat weer een astronomische verklaring. De aarde draait in de rondte met een snelheid van 360° per 24 uur, is 15° per uur. Daar scheelt maar heel weinig aan. Zo weinig dat alleen met heel nauwkeurige klokken een verschil te vinden is. Vandaar dat onze tijdrekening nog steeds hierop gebaseerd is. De aarde staat scheef in de ruimte. De aardas heeft een helling met het eclipticavlak. Het eclipticavlak is het vlak in de ruimte waarin de aarde zich, samen met de andere planeten, zich rond de zon bewegen. Daarom staat een globe ook bijna altijd scheef onder een hoek van 23,5°. Horizontaal is de ecliptica, de as staat scheef.
Op de evenaar gaat de zon zo goed als loodrecht over je heen. Beetje afhankelijk van het jaargetijde, maar niet veel. Betekent dat de zon ter hoogte van de horizon met 15° per uur naar boven of naar beneden gaat. Omdat de zon een relatieve grootte heeft van een halve graad, duurt zonsondergang dus (0,5 / 15) × 60 = 2 minuten.
Op de pool is het net andersom. Als je op zomer zonnewende, 21 juni, op de noordpool staat, dan zie je de zon precies een cirkeltje draaien om je heen, op weer die 23,5° boven de horizon. In de winter is dat uiteraard 23,5° beneden de horizon.
Op gemiddelde breedte, in West Europa, zit het daar tussenin. Hoe hoger de zon, in de zomer, door de hemel gaat, hoe steiler zij op de horizon naar beneden duikt. Hoe lager, in de winter, hoe vlakker die baan.
De snelheid van de aswenteling, dus de relatieve snelheid van de zon, blijft gelijk, maar als je alleen naar de verticale beweging kijkt dan is die in de zomer veel hoger dan in de winter. Vandaar dat in de zomer de schemering korter is dan in de winter. Op de pool heb je dus een schemering die dágen duurt. Maar dan is het ook gelijk een half jaar nacht.

Moe

0
0
En als je moe bent, ga je slapen!

Toch nog even een vraag: Zit er op WMR iemand die in het voortgezet onderwijs werkt, als docent, instructeur, teamleider of iets? Laat het eens weten, ik ben wel benieuwd hoe anderen bepaalde zaken op- of aanpakken. Laat maar eens weten, dan spendeer ik er eens een blogje aan.

Welterusten!

Top 5 van: 09-10-2012

jarig

0
0
zoals een aantal gister al gezien heeft ben ik sinds gister 23 jaar (ik word oud) bedankt voor de felicitaties allemaal

knuffel,

TG

Dag 127, 9 oktober 2012

0
0
Het duurt en het duurt. Het wachten begint nu een beetje vervelend te worden. Wachten is altijd vervelend uiteraard, maar als er geen zichtbaar goede reden voor is wordt iedereen een beetje prikkelig. Een schip is gemaakt om te varen, en niet om aangroei te verzamelen.
Aangroeien is het verzamelen van zeewier en schelpen op de huid van het schip. Het wordt ook wel een baard genoemd. Als het om zeewier gaat lijkt het er inderdaad wel op. Schelpen zijn meest zeepokken.
Als dat spul zet zich af en zorgt ervoor dat het schip meer weerstand krijgt, meer brandstof verbruikt en langzamer vaart. Niet zo voordelig dus. Een scheepshuid moet zo glad zijn als de billetjes van een baby. Liever nog een beetje gladder.
Er zijn tegenwoordig een heleboel manieren om de weerstand door het water te verminderen. Vaak zijn deze gebaseerd op biomechanica, haaienvel of dolfijnenhuid. Zwemmers hebben nog wel eens van die pakjes. Voor ons is dat allemaal véél te duur, hoewel er wel een hoop onderzoek in die richting gaat.
Wij hebben nog steeds de ouderwetse, hoewel flink geavanceerde, antifouling. Dat is de Engelse term voor aangroeiwerende verf. Vroeger werden de schepen in de teer gezet. Lekker giftig, alles wat dicht in de buurt kwam ging vanzelf dood. Om die reden is het dan ook al weer een tijdje verboden. Toen kwamen de TBT verven. Die waren van zichzelf een stuk gladder, maar zo mogelijk nog giftiger. Daarna kwamen de self-polishing verven. Dat zijn verven die tijdens het varen stukje bij beetje oplossen. Alles wat op het onzalige idee komt op erop te gaan zitten dondert er na verloop van tijd zelf af. Helaas zijn ook deze verven giftig. Mogen dus ook niet meer.
Nu hebben we wel iets dergelijks, maar zonder het gif. De verf is zo glad dat er maar weinig op ken aangroeien, maar als het eenmaal begint is het niet meer tegen te houden. Als het schip eenmaal aangegroeid is, moet ze droog, kaal gehaald en opnieuw geschilderd worden. Vanwege de kosten gebeurt dat zo min mogelijk, en alleen in dok.
Minder goed, maar een stuk goedkoper, is knippen en scheren. Logisch als je een baard hebt. Je jaagt dan een stel duikers met grote, roterende borstels onder het schip door, en die poetsen daarmee de aangroei weg. Je hebt er dan nog geen nieuwe verflaag erop zitten en die jongens kunnen nog weleens een plekje overslaan, maar na zo'n beurt loopt het schip toch weer een stukje harder.
De leerling heeft eindelijk zijn scheepsgegevens bijeen. Dat is altijd de eerste taak. De gegevens zelf zijn minder belangrijk. Waar het om gaat is het schip te leren kennen, waar kan ik de verschillende gegevens vinden en wat betekenen deze. Gezien het aantal fouten die daar elke keer mee gemaakt worden is dat toch zo simpel niet. De meeste gegevens staan allemaal op verschillende plaatsen en om door te krijgen wat zo'n getalletje nou eigenlijk betekend, tja.
De leukst hier vond ik de bunkercapaciteit, zeg maar de benzinetank, en het verbruik. Leerling had heel keurig het getalletje van de dieselolie tanks opgeschreven, 281 ton. Het verbruik bij 100% op de hoofdmotor is 35 ton per dag. In de praktijk is dat een stuk minder omdat de motor teruggeschroefd is naar 85%. Maar toch, 281 ton bunkers bij een verbruik van 35 per dag? Hoe zijn we in vredesnaam van Norfolk naar Owendo gekomen? Toch 14 dagen varen. Nádenken leerling!!

Senior

0
0
Net toen ik een reactie plaatste voelde ik me wel beledigd hoor! Senior lid. Nouja zeg! Ben pas 18! Hahaha

Bouwertje met Kolleke

0
0
1 heb je zin in dit interview?

Ja hoor, leuk om eens iets meer van anderen te weten te komen dan alleen hun gebruikersnaam

2 waarom noemt iedereen je een heks?

Een kol is een ander woord voor heks, dus word ik al snel een hekske genoemd

3 met wie zou je op een onbewoond eiland willen zitten?

Oef, ik ben nogal een eenling, maar als ik moet kiezen, dan toch het liefst met @TonK:, mijn lief

4 leukste moment afgelopen jaar?
Moeilijk te zeggen, maar ik denk tóch dat we de gelegenheid kregen om samen op vakantie te gaan

5 hoe kom je aan je wmr naam?

Het is mijn bijnaam onder familie en vrienden

6 favo vakantieland?

Malta!

7 Wmr heeft vele dingen, zoals artikelen, blogs, forum. Wat vind jij het leukst op wmr?


De spelletjes denk ik. Ik heb de afgelopen jaren heel wat thuisgezeten, en de spelletjes gaven me iets te doen

8 leukste mop?

Pietje zit al weken verveeld voor zich uit te staren in de klas. De juf
krijgt het op haar zenuwen en vraagt:
"Pietje, wat is jouw probleem?"
Pietje antwoordt: "Ik ben veel te slim voor de 1e klas. Mijn zusje zit in de
derde klas maar ik weet veel meer dan zij en dus moet ik òòk eigenlijk naar
de 3e klas".
De juffrouw vindt dat een moeilijke kwestie en spreekt erover met de
directeur. Terwijl Pietje buiten het kantoor van de directeur moet wachten
legt de juffrouw het probleem aan hem uit. "Laat hem maar binnenkomen, dan
zal ik hem even persoonlijk testen." zegt de directeur..
"Als hij ook maar èèn vraag niet kan beantwoorden dan blijft hij gewoon in
de 1e klas".
De juffrouw gaat hiermee akkoord en Pietje mag binnenkomen. De directeur:
"Hoeveel is 3 x 3?"
Pietje: "9"
Directeur: "Hoeveel is 6 x 6 ?"
Pietje: "36"
En zo beantwoordt Pietje alle vragen die eigenlijk een derde klasser pas
behoort te weten. De directeur kijkt de juffrouw aan en zegt:
"Ik denk dat Pietje best wel naar de 3e klas kan gaan."
Maar de juffrouw twijfelt nog steeds en vraagt of ze ook nog een paar vragen
mag stellen. De directeur gaat hiermee akkoord en de juffrouw stelt haar
eerste vraag:
"Waarvan heeft een koe er vier, terwijl ik er maar twee heb?"
Pietje: "benen"
De Juffrouw: "Wat heb jij in je broek en ik niet?"
Pietje: "Zakken"
De Juffrouw: "Wat begint met een K en eindigt met een T, is behaard, ovaal
en smakelijk?" Pietje: "een kokosnoot"
Intussen zakte de mond van de directeur ver open van verbazing. De juffrouw
vervolgde met: "wat gaat er hard en stijf je mond binnen en komt er zacht en slap uit?"
Pietje: "kauwgum"
De Juffrouw: "Wat doet een man rechtopstaand, een vrouw zittend en een hond op drie poten?"
Pietje: "Een hand geven"
De Juffrouw: "noem een Engels woord dat begint met een F en eindigt met een K"
Pietje: "Firetruck"
De directeur zucht heel diep en zegt: "Laat hem maar naar de vijfde klas gaan, want die laatste zes vragen had ik al allemaal fout."


9 Wil je nog iets zeggen tegen de wmr'ers?

Iedereen een hele fijne dag gewenst!

Belofte

0
0
:-2 years ago-:

Ik zie op het web een angstaanjagend filmpje.
Een filmpje waarin ze laten zien hoe de Mac hun spul produceert.
Ik weet alleen nog dat ze een hoop chemische troep in de hamburgers e.d stoppen.

na het zien van het filmpje heb ik mijzelf beloofd om nooit meer troep (milkshakes excluded) van de Mac of andere junkfood serverende restaurants te consumeren.
Tevens heb ik mijzelf beloofd om mensen om mij heen te waarschuwen voor de chemische troep die deze ketens verkopen.... Wees gewaarschuwd mensjes!

2 jaar lang geen voet gezet in de mac. (behalve voor een milkshake )

:-Present Day-:

Ik mis de Big Mac

The ievel sons of bietchez!!! Waarom stoppen jullie er zoveel troep in!...

:- Musique -:

Need... to... calm... down! I need musique!

Me + Musique = Serenity.



d( ^ . ^ )b


Digital art attempt

0
0
Hellows again!

Ik kom weer eens rond snuffelen af en toe...

Ik wou even een nieuwe update geven betreft mijn art. Ik ben laatst begonnen met Digital art en hier is mijn eerste attempt :


http://ladineko.deviantart.com/#/d5f0vf6

Ik vind zelf de huiskleur niet echt super gelukt maar goed. voor een eerste attempt vind ik het not to bad.

Laat even weten wat jullie er van vinden

Dag 128, 10 oktober 2012

0
0
Nou, ze hebben ons bij de ballen. Vergeef me de onparlementaire uitdrukking, maar het komt er wel op neer. De havenautoriteit hier in Owendo komt nu met allerlei extra eisen waarvoor ze het terecht vinden om geen clearance te geven. De clearance is in principe de toestemming om te vertrekken nadat aan alle formaliteiten is voldaan. Die moet in de volgende haven getoond worden om aan te geven dat het schip aan alle verplichtingen heeft voldaan.
In dit geval is de havenmeester niet tevreden met de bankgarantie dat de schade aan de kade wordt betaald. Die is allang binnen, dus dat is het probleem niet. De havenmeester wil nu het bedrag, je kunt er een huis van kopen, kas in het handje. Ik heb zo'n donkerbruin vermoeden waarom. En dat is niet om de kaai te repareren.
Onze baas heeft dus een onafhankelijk bureau ingeschakeld om te kijken of de schatting van de havenmeester wel klopt. En die jongens moeten eerst de boel bekijken en rapport opmaken. Daarna komt er natuurlijk een "welles nietes" knokpartij met het bureau van de havenmeester. Dus liggen we nog wel een paar daagjes.
De bootsman is daar weer helemaal gelukkig mee, want die kan, na operatie kraandraad, nu de giek van kraan drie doen. Die van kraan één en twee zijn in Antwerpen gebeurd, toen we er containers onder hadden staan. Nu hangen we een bakje onder kraan twee, de giek van drie ernaast, zodat ze op een veilige manier kunnen bikken en schilderen. Er is niet veel nodig, maar als je er op tijd bij bent hou je het roesten beperkt.
Roesten is een galvanische, zeg maar een elektrische, reactie tussen een metaal en zuurstof. In zekere zin kun je zeggen dat het een hele langzame brand is. Iets dat verbrandt reageert ook met zuurstof. Branden gaat alleen een stuk sneller. Het is overigens mogelijk om ijzer aan het branden te krijgen. Je moet het alleen heel fijn verdelen. Maar als je ijzervijlsel heel fijn verdeelt kun je het echt aansteken.
Er zijn meerdere methoden om het roestproces te verminderen of te stoppen. Moderne verven gebruiken meestal verschillende methoden.
Nummertje één is natuurlijk afdekken. Kan er geen lucht, lees zuurstof, bij het metaal komen dan zal het ook niet roesten. Echter, één krasje in de verf en het is gebeurt. Als ijzer roest, wordt het volume van het materiaal veel groter. De verf naast de kras wordt weggeduwd en de kras wordt steeds groter.
Nummertje twee is anodische bescherming. Dat werkt door een minder edel metaal eroverheen aan te brengen. Dat kan uiteraard op verschillende manieren. Verzinken is er één. Je brengt een laagje zink, een minder edel metaal (een lagere elektro-valentie om met de chemici onder ons te spreken) aan op het staal, een proces dat galvaniseren genoemd wordt. Op het moment dat er een kras in de zinklaag komt, zal de zink gaan roesten in plaats van het staal. En door de bijzondere eigenschappen van zink is zo'n kras zelfreparerend. Hij groeit vanzelf dicht. Uiteraard aangenomen dat de kras niet te breed is.
Een andere methode van anodische bescherming is met zink-anodes. Dat zijn blokken zink, die op vastgestelde plaatsen tegen de huid worden geplaatst. De zink roest weg. Door de elektrische wisselwerking tussen het zink en het staal offert het zink zich op waardoor het staal beschermd blijft.
Nog een methode is schilderen met verf die een hoog percentage zuivere zink bevat. Werkt net zo als gegalvaniseerd staal.
Nummertje drie is al wat geavanceerder. Een katalysator, zo'n apparaat dat in de uitlaat van auto's zit om de uitlaatgassen te zuiveren, werkt door een chemische reactie te versnellen. In het geval van een auto de verbranding van onverbrande deeltjes in het uitlaatgas. Het omgekeerde bestaat ook, en heet dan inhibitor. Deze stoffen vertragen juist een chemische reactie. Bluspoeder uit een extincteur werkt bijvoorbeeld op die manier. Je kunt van zo'n inhibitor ook verf maken. Bekendste voorbeeld daarvan is de ouderwetse loodmenie. Mag overigens niet meer gebruikt worden omdat lood giftig is.
Het laatste in het rijtje is het omgekeerde van anodische bescherming: de kathodische bescherming. Dat werkt niet met verf overigens. Als iets roest gaat er een heel klein elektrisch stroompje lopen tussen twee delen van bijvoorbeeld een scheepshuid. Als je heel precies dat stroompje nabootst en in omgekeerde richting laat lopen heffen die beide stroompjes elkaar op. Dat luistert verschrikkelijke nauwkeurig en als je het niet goed doet dan wordt het staal juist opgevreten in plaats van beschermd. Er worden op specifieke punten, daar waar de elektrische stroompjes het dichtst bij elkaar komen kathodes in de huid geplaatst en met een speciale transformator wordt daar spanning op gezet.
Op deze vier manieren wordt tegenwoordig een schip tegen roest beschermd. Ook dat is een hele wetenschap geworden.

rare belletjes

0
0
Vandaag met een pakje, wat niet door de gleuf ging op nummer 11 in een groot appartement gebouw.
Ik aanbellen, doet nr 7 open
Bij een ander nummer deed nummer 19 open
Volgens mij zitten al die bellen verkeerd aangesloten

Top 5 van: 10-10-2012

Help

0
0
helaas mijn redactie laat het afweten. dus help.
Van wie vind jij nu dat die in het bouwertje moet verschijnen en waarom.

genetisch gemanipuleerd voedsel

0
0

Genetically Modified Food Industry's Dirty Little Secret: GMO crops increase the use of pesticides

GMO crops have consistently failed to improve yield, have done nothing to date for Vitamin A deficiency-related blindness and have driven increases in pesticide use since their introduction some sixteen years ago.

Published Friday in the journal Environmental Sciences Europe, the Washington State University (WSU) study offers a simple but devastating finding: GMO seeds dramatically increase pesticide use, and that use will grow unless we change the course of our food and farming system.

GMO seeds are no green solution to the world's food needs, but are rather the growth engine of the world's biggest pesticide companies.

Analyzing USDA data, the study—authored by WSU research professor Charles Benbrook, a former National Academy of Sciences' executive director—shows that GE crops have driven up overall pesticide use across the country, with 400 million more pounds applied from 1996 to 2011. Just last year, GE crops used 20 percent more pesticides on average than non-GE crops. The adoption of herbicide-resistant crop technology has been the primary driver, contributing to a 527 million pound increase in herbicide use during the same period. And the increase in pesticide use is expected to continue, if USDA approves the next wave of GE herbicide-resistant crops.

Back to the future: new GE seeds and old pesticides
These new data remind us that - notwithstanding the marketing tactics of Monsanto, DuPont and Dow - our farmers and agroecosystems remain tethered to the pesticide treadmill in ways that we all pay for in one way or another.

At least two-dozen types of weeds are now resistant to glyphosate, the main ingredient in Monsanto's Roundup. Farmers throughout the southeast and, increasingly, the Midwest, are abandoning entire fields to these ‘superweeds.' In California, the most agriculturally productive and diverse state in the nation, weeds have developed resistance to both glyphosate and paraquat, infesting up to an estimated million acres, with the area and type of resistant weeds continuing to rise. As weeds become increasingly resistant to RoundUp, farmers use greater quantities of the product and eventually resort to older, even more dangerous pesticides. And as the Benbrook study notes, farmers are on the hook for these less effective, increasingly hazardous and expensive products.

ode aan de zon

0
0
sommige mensen aanbidden de zon,
als de oorsprong van ons zonnestelsel,
omdat hij de aarde licht, warmte, en leven geeft.

vanuit een groter perspectief,
kun je zeggen dat het universum ons gemaakt heeft,
de zon, de aarde en alles wat er op en in leeft.

.. weer een mooie dag vandaag,
en genoeg om dankbaar voor te zijn

Uitwisseling

0
0
van wo 24 okt tot vrij 26 okt ga ik op uitwisseling naar belgie samen met 20 anderen. is voor het eerst dat ze het doen. we gaan naar Kapelle op den Bos.(net boven Brussel) we worden daar ingedeeld bij verschillende gezinnen. en het leuke rond begin Februari komen hun 3 dagen hiernaartoe.

Dag 129, 11 oktober 2012

0
0
Aan de wal zijn ze volgens de berichten nog zwaar aan het knokken over wat er nou eigenlijk moet gebeuren met de kade en met het wrak van de locomotief. Voor ons is het slechte bericht dat, zolang er geknokt wordt, wij geen toestemming krijgen om te vertrekken. Het is dus puur een gijzeling. Het schip heeft een dagprijs, puur en alleen al om de lopende kosten en de afschrijving te betalen, en iedere dag dat het schip niet bezig is met wat nuttigs, is dat het bedrag wat mijn baas door dit geintje armer wordt. Daarbij komen nog natuurlijk de kosten die lokaal gemaakt moeten worden. Bijvoorbeeld, de agent werkt niet voor niets, geld overmaken naar Gabon zal ook niet gratis zijn etc. etc.
De bootsman is nog steeds druk doende met de kraantjes. Voor het onderhoud aan die dingen is dit een ideale gelegenheid. Overtollig vet weghalen, schoonmaken, roestplekjes weghalen en opnieuw schilderen. Het kan nu allemaal relatief veilig zonder gejacht en gejaag gebeuren. Meestal moet dat "even" tussen de bedrijven door gebeuren en blijft het vaak half liggen.
Ben nou bezig een nieuw journaal in te scheren. Dat is het officiële scheepsdagboek. Op een gegeven moment is dat ding vol en moet je met een nieuw exemplaar beginnen. Vroeger had je een stuk of wat dagboeken, waarin de lopende gegevens werden genoteerd. Dingen die nodig waren voor de navigatie en zo.
Zo had je een tijdmeter journaal, waarin je de stand van de officiële tijdmeter noteerde. De tijdmeter is een nauwkeurige klok waarmee je het tijdstip van je astronomische waarnemingen bepaalde. Net zo belangrijk als de sextant.
Je hebt het kompasjournaal, waarin de deviaties van het magnetisch kompas worden genoteerd. Daarmee kun je een deviatietabel en -grafiek maken. Daarover heb ik het eerder gehad op dag 117.
Je hebt een batterijen journaal, waarin de zuurgraad en de stand van de radio batterijen genoteerd wordt. Volgens voorschrift moeten de radio batterijen op zee altijd vol zijn, zodat je in geval van nood altijd volle batterijen hebt.
En natuurlijk het machinekamer dagboek waarin allerlei zaken van de machinekamer genoteerd worden.
Nieuw zijn de dagboeken die we van de wetgever moeten bijhouden. Die zijn er voor om te kunnen kijken of we geen stoute dingen doen. De meeste daarvan zijn zacht gezegd een wassen neus, want het enige wat een controleur kan zien is of je de boel wel netjes ingevuld hebt. Of dat in overeenstemming is met de waarheid dat geen hond.
De belangrijkste daarvan is het Oil Record Book, oftewel het oliejournaal. Hierin moet de machinist elke keer als er olie verpompt wordt noteren hoeveel van waar en waar naar toe. Dat kan eventueel gecontroleerd worden aan de hand van de peilingen van de verschillende tanks. Afwijkingen worden beschouwd als illegale lozingen en zwaar bestraft. Boetes beginnen in de orde van duizenden euro's, en lopen snel op naar vier en vijf nullen. Aan de ene kant wordt je natuurlijk geacht geen olie over de muur te pompen, iets dat vroeger heel gebruikelijk was, aan de andere kant is het natuurlijk zuur als de baas 5000 euro's moet schokken omdat je vergeten bent om de trim correctie van je bunkertank toe te passen.
De peilpijp van een tank zit vrijwel altijd achterin. als het schip achterover ligt, peil je dus meer dan er werkelijk in zit. Daarvoor moet je een correctie toepassen.
Ook is er nu een CFK journaal. Daarin moeten alle reparaties aan de koelapparatuur, de koel- en vrieskast van de kok en de airco, vooral als het met bijvullen van koelmiddel, meest freon, gepaard gaat. Waar dat nou eigenlijk voor nodig is mag Joost weten, want je noteert alleen wat je doet. Anders dan met de olie staan er geen straffen op verlies van freon.
Dan is er nog het Legionella journaal. Het schip heeft altijd een bepaalde temperatuur. We proberen het wel behaaglijk te houden natuurlijk. Dat vind de legionella bacterie ook, vandaar dat er een theoretische mogelijkheid is dat ons drinkwater hiermee besmet raakt. Om dit zoveel mogelijk te voorkomen moeten eens per maand alle kranen even lopen, om de leidingen te spoelen. Dit wordt dan weer in een speciaal journaal bijgehouden.
Als laatste hebben we het Garbage Record Book. Op zee mag je tegenwoordig niet zomaar je vuilnis overboord gooien. Om het simpel te houden heeft de wetgever het vuilnis in verschillende klassen verdeeld. Helaas zijn er heel veel wetgevers, zodat er een complete wildgroei is ontstaan aan allerlei reglementen en ontvangstfaciliteiten.
De basis is als volgt: plastics mogen nergens worden weggegooid. Organisch, glas en metalen onder voorwaarden. Hoe lichter het vuil, hoe dichte bij de kust je mag dumpen. Voedselafval uit de kombuis mag tot drie mijl uit de kust, en houten balken van het stuwhout minimaal 25 mijl. Daar zal vast heel erg op gestudeerd zijn, maar op een schip als dit zijn dat soort regeltjes onwerkbaar. We houden ons dus aan die 25 mijl, dan zitten we altijd aan de goede kant. Elke keer als er vuil wordt vrijgezet, moet dat in het Vullisboek komen te staan. In theorie dus als ik midden op de oceaan een biertje drink en ik gooi dat flesje overboord dan moet ik dat noteren. Dat is dus volledig onwerkbaar. Ik schrijf dus eens per twee dagen een aantal liters huishoudelijk afval op. In de praktijk loopt de kok natuurlijk meerdere malen per dag met z'n emmertje naar buiten.
Elke zaterdag is het schoonmaakdag voor de matrozen, het vuil dat daarbij vrijkomt gaat als het mag ook overboord, en de plastics gaan de oven in. Dat wordt dan wel weer braaf genoteerd. Hoe minder je liegt, hoe kleiner de kans dat je betrapt wordt.
Zo gauw we in de buurt van de kust komen schrijf ik op het mededelingenbord dat er geen vuilnis meer gedumpt mag worden. Alles wat aldus wordt verzameld mogen ze aan de wal hebben. Krijgen we als het goed is een keurig reçuutje van, en wordt uiteraard weer in het Vullisboek vermeld. Vooral in West Europa wordt het steeds meer gebruikelijk om een container op de kaai te zetten. Kun je dumpen wat je wilt, en je maakt je eigen reçu.
Een grotere wassen neus is moeilijk voor te stellen. Echter de bedoeling, voorkomen dat er afval in zee komt, is hier mee het beste gebaat.

de piratebay is back

0
0
mensen de piratebay is weer terug wil je de link om naar de site tegaan die weer terug is add mij dan op skype: ipkuhard

Half twee, Corky in de nacht

0
0
Ik woon in een rustig en pittoresk dorpje in de Achterhoek. Die rust, heerlijk, alleen soms is er de buurvrouw... Ik noem haar vanaf nu Corky, ooit was er een televisieserie over dit jongetje met Down.

Wat ik bedoel te zeggen is, welke niet al te snuggere komt om half twee op je raam bonzen en op de bel drukken terwijl normale mensen van hun welverdiende nachtrust genieten, en dat voor een brufen pijnstiller.

Uitkomst van het geheel, ik woedend omdat niet alleen ik, maar ook mijn buren er last van hebben, buurvrouw de deur gewezen in niet mis te verstane woorden waardoor de krokodillentranen loskwamen en ik nog eens klaarwakker ook, dat wordt gezellig morgen op de trekker

Potjandriedosi nog eens aan toe zeg, het is drie uur nu zo een beetje en de koffie pruttelt, een sms naar Driekus zodat als zijn wekker gaat dat hij weet dat hij lekker door kan slapen, ik pak de koeien er ook wel bij, ik ben nu toch al wakker.
Viewing all 18691 articles
Browse latest View live