Quantcast
Channel: WaarMaarRaar.nl - RSS-feed van alle WMR blogs
Viewing all 18691 articles
Browse latest View live

facebook

$
0
0
Ik bemerk een hoop onrust, omdat we op facebook gaan.
Wat betekent dat voor wmr?
Is het niet de afbraak van ons gezellige wmr?
Ben benieuwd naar hoe jullie erover denken?

Sony Xperia S

$
0
0
Heeft 1 of meerdere van jullie toevallig ervaring met de Sony Xperia S?

Hoera

$
0
0
Mijn jongste heeft vandaag haar theorie examen gehaald voor de auto!!!!
Nu op voor het praktijk examen!

Maar dat zal wel gaan lukken, ze heeft een kei van een instructeur, een echte lieverd!

Ben zo trots op mijn meid!

Getting away with murder

Dag 113, 25 september 2012

$
0
0
Zo, leerling heeft z'n grootcirkeltje en loxodroom. Valt me mee; omdat hij z'n bagage kwijtgeraakt is tijdens de vlucht naar Norfolk mist hij z'n boeken. Hij heeft van de kapitein een velletje met formules gekregen, en met z'n rekenmachine kan hij die formules er door rammelen.
Meestal hebben leerlingen moeite met het vertalen van de praktische gegevens naar de schoolopgaven. Op school krijgen ze een lijstje met gegevens, aan boord een kaart. Vindt je eigen punten maar. Het doel uiteraard van een stage is de theoretische school beschikbaar te maken voor de praktijk, en dat is precies wat we doen.
Uiteraard moet je eerst uitvissen wat ze op school allemaal gehad hebben, en op welke manier. Daar kan, zelfs bij Nederlandse zeevaartscholen, nog al wat verschil in zitten. De basis is uiteraard gelijk, maar soms menen leraren het wiel opnieuw te moeten uitvinden, en dan sluit de theorie slecht aan op de praktijk. En dat schept verwarring. Ik ben geen professionele leraar, en kan de boel alleen maar goed uitleggen op een manier die ik zelf begrijp.
Voorlopig ben ik het meest bezig de leerling te leren wachtlopen. Dat is iets wat ze op geen enkele school kunnen leren. Wachtlopen is uitkijken op alle mogelijke manieren, en alle veranderingen opmerken.
Dus we beginnen om vier uur met een praatje over bijvoorbeeld wolken. Wat zie je erin, wat voor types ken je, en meer van dat soort dingen. En dan plotseling, na een uurtje of twee, is er nog wat veranderd? Windrichting, deining, hoeveelheid en type bewolking, beweging van het schip: stampen en slingeren, meer of minder geworden etc.
Dat soort dingen moet je na verloop van tijd automatisch zien. Op het moment dat er wat veranderd, de kop omhoog steken en denken: wat is er nu weer aan de hand. Als je begint moet je dat bewust doen, maar na verloop van tijd zit het er zo ingebakken dat je het zelfs thuis doet. Met soms humoristische effecten. Vooral als blijkt dat de waargenomen verandering helemaal geen verandering is. Een heleboel dingen zijn aan de wal anders dan op zee.
Uitkijken doe je niet alleen met je oogjes, maar ook met gehoor, reuk (vooral voor brand), gevoel (evenwicht). Alles dus. Het oog is wel het belangrijkste. En ook dat moet je leren. Leren kijken, klinkt gek, maar als ik naar het water kijk zie ik tien keer meer dan de gemiddelde landrot. En dat is puur ervaring. Als je vanaf de dijk de mensen wijst: Zie je dat torentje daar? Dan een beetje naar rechts, iets beneden de kim, daar drijft een boei. Dan nog iets verder naar rechts weer ééntje. En daarachter, daar zit er één met een andere kleur. Dat is de vaargeul. Als je het op die manier uitlegt beginnen ook landrotten het te zien.
Dat is hetzelfde met elk vak. Ben je ervaren, dan zie je binnen dat vak veel meer dan iemand anders.

Top 5 van: 25-09-2012

Bouwertje met Supermeid01

$
0
0
1 heb je zin in dit interview?
Jup, laat maar komen!
2 hoe oud was je toen je lid werd?
Jaar of 12..
3 met wie zou je op een onbewoond eiland willen zitten?
Alex!
4 favo eten?
Pizza
5 welk wmr lid zou je een prijs geven?
Welk lid niet, is een betere vraag.
6 favo vakantieland?
Spanje.
7 Hobby's?
Gitaar spelen, schrijven, lezen.
8 leukste mop?
Knock knock
- Who's there?
The interupting chi- TOK TOK
9wil je nog iets zeggen tegen de wmr'ers?
Bedankt voor alle steun

Top 5 van: 26-09-2012


World of Warcraft

$
0
0
Zoals velen van jullie waarschijnlijk wel weten, is in de nacht van maandag op dinsdag de nieuwe uitbreiding van WoW uitgekomen: Mists of Pandaria. Dat betekende voor mij dus geen slaap en 24/7 door tot lvl 90. En dat is geslaagd, blijkende uit mijn afwezigheid op alle websites waar ik normaal kom

Tot nu toe vind ik het er allemaal heel goed uitzien, gameplay is goed, gebieden zien er prachtig uit en de quests waren ook wel leuk om te doen. Nu komt het leuke deel: max level content. Volgende week woensdag begint als het ware het lvl 90 gedeelte van het spel, en dat betekend dus ook weer weinig slaap en veel spelen

Nog andere mensen die ook WoW spelen? Geeft uwer opinie!

(plaatjes komen nog wel )

Dag 114, 26 september 2012

$
0
0
De deining begint er een beetje uit te lopen. Nadine is nog steeds aan het rondspoken op de Atlantische Oceaan, maar we zijn inmiddels zo ver weg, op 7 graden noord, dat de deining niet zo veel meer voorstelt. Hoewel, een deining kan akelig lang doorlopen. Dat heeft het gemeen met tsunami's, die in sneltreinvaart (een stuk sneller eigenlijk) een complete oceaan oversteken.
We krijgen nu last van een deining uit de zuid, zodat we goed beschouwd van de regen in drup raken. Het blijft slingeren. Het lastige daarvan is op het moment dat er een vorm van resonantie optreedt. Het schip ligt een tijdje rustig, en dan maakt 'ie opeens een paar halen. Natuurlijk net op het moment dat je een biertje op tafel hebt gezet.
Hebben inmiddels bericht gekregen, via de rederij, dat er congestie is in Owendo. De ontvanger heeft haast, maar volgens de agent zullen we toch gewoon op ons beurt moeten wachten. En het is al zo'n megahaven. Een kade van 500 meter en een pier voor bulkladingen, ertsen en zo. Volgens de kaart is er helemaal geen spoorlijntje naar de kaai, maar dat hoeft natuurlijk niet te kloppen. In Afrika zijn de kaarten niet altijd even nauwkeurig. Volgens onze gegevens hebben ze er geen kraan die 160 ton kan pakken, dus we zullen de locomotieven toch echt op rails moeten zetten, anders gaan ze geen kant op. Tenzij, uiteraard, ze met een ponton aan komen zetten, net als in Castries.
Voorlopig heb ik alvast plannen als we ten anker zijn. Het is de hoogste tijd dat de kraandraden weer eens in het vet komen. Dat moet met het handje gebeuren, dus moet ik de matrozen de kraan in jagen. Die bungelen dan met de handen vol repenvet aan een touwtje 30 meter boven het maaiveld. Het schip moet dan wel rustig liggen, anders slingeren ze vierkant rond de kraandraden. Als je mensen aan de wal zo'n klus zou opdragen dan werd je in een dwangbuis naar het eerste de beste gekkengesticht afgevoerd. Aan boord is het heel normaal, maar hier zijn dan ook controlerende ambtenaren die komen kijken of je wel veilig bezig bent.
Kijk maar eens op afbeeldingen van kranen. Vast aan de wal zie overal en nergens looppaden, trappetjes en meer, zodat je overal bij kunt. Aan boord van een schip schitteren dat soort dingen door afwezigheid. En dat terwijl het op een schip, een bewegend object, veel onveiliger werken is dan aan de wal, met een vaste fundatie onder je voeten.
Bij een nieuwbouw had ik het er eens over met iemand van de scheepvaartinspectie. Één van die mensen die waakt over mijn veiligheid en die van mijn mensen. Het ging over de luikhoofdrand, de rand rondom het ruim. Die was erg hoog. Aan de buitenkant krap 3,5 meter boven dek, en in het ruim goed elf meter vliegen naar beneden. Zowat een halve meter breed.
Ik vraag aan de meneer van de scheepvaartinspectie: Als die rand nou smerig is door ladingresten, dan moet dat schoon. Anders krijg ik m'n luik niet dicht, ben ik niet zeewaardig en mag niet varen. Hoe moet ik erbij komen? Een los laddertje is te steil en het duurt bovendien veel te lang om 3 meter te klimmen, een meter schoon te maken, naar beneden, laddertje verplaatsen voor de volgende meter. Een vaste ladder zou kunnen, maar dan moet je rond het hele luik een vaste ladder hebben. Antwoord van de scheepvaartinspectie: Je mag er niet bovenop komen. Duidelijk antwoord. Maar hoe dat luikhoofd dan wel schoon moet, dat weet de scheepvaartinspectie ook niet.
De echte oplossing is heel simpel, een looprooster rond het hele ruim, kom je overal bij, comfortabel en veilig. Maar dat kost geld. Op een nieuwbouw nog niet eens zoveel, maar dan had dat van te voren in de tekening opgenomen moeten worden. Laat dat nou juist de taak van de scheepvaartinspectie te zijn, om dat soort onveilige situaties te herkennen en van te voren te doen oplossen? Of desnoods achteraf. Maar ja, achteraf, dat zou betekenen dat ze iets verkeerd gedaan zouden hebben. Is menselijk zou je zeggen. Gebeurt regelmatig dat ik wat verkeerd doe, dus moet ik niet mauwen als iemand anders dat ook overkomt.
Maar in dit geval, als een matroos 11 meter lager stuitert, heb ik het gedaan, want ik heb me niet aan de instructies van de scheepvaartinspectie gehouden. Dat diezelfde scheepvaartinspectie een onveilige situatie heeft goedgekeurd, daar zul je de heren niet over horen.

Dag 115, 27 september 2012

$
0
0
De ITCZ, InterTropische Convergentie Zone, begint nu echt door te zetten. Het barst van de regenbuitjes om ons heen. De bootsman wordt er een beetje chagrijnig van, want met ieder buitje zijn de matrozen van het schilderen af. En het begon net lekker op te schieten op het luik. Het is een groot oppervlak, twee luiken, één goed dertig meter lang en 18 breed, de tweede 70 meter lang en ook 18 breed. Veel beschadigingen omdat we tot aan Dakar steeds deklast erop hadden. Nu geen deklast, lange reis, dus een ideale gelegenheid om de boel weer een beetje op te werken. Maar dan moet het niet regenen (@#$%^).
Gisteren en vandaag de verplichte maandelijkse nummertjes afgedraaid: oefening schip verlaten en oefening brandbestrijding. Heb er al zijdelings over gehad op dag 24 en 82. Het is iets dat elke maand weer terugkomt. In dit geval hebben we het wat uitgebreider gedaan. Met de sloepenrol, oefening schip verlaten gisteren hebben we de inschepingsoefening gehouden. Dat is op zee eigenlijk het enige dat we doen kunnen. We gaan dan met z'n allen de boot in. Vastsnoeren en kijken of iedereen goed zit. Onze sloep is een vrije val boot, die komt met een klap te water. je moet dus wel goed vast zitten. Op dag 55 heb ik een link gegeven van een demonstratie van zoiets.
Brandbestrijding vandaag hebben we wat uitgebreider gedaan. Scenario brand in de noodgeneratorkamer. Daar komen een aantal rottigheidjes naar voren.
Punt één: elektriciteit. Een noodgenerator is een generator met een zootje schakelkasten eromheen. 440V 3 fase voor de techneuten. Met verdeelkasten uiteraard. Is dus niet met water te blussen anders heeft de brandweerman het haar rechtovereind staan
Punt twee: brandstof. De noodgenerator heeft, verplicht, een eigen brandstofvoorziening. Betekent dat je in die noodgeneratorkamer een paar kuub diesel hebt. Weliswaar in een stalen tank, maar die tank heeft een peilglas. Met een beetje brand smelt (plastic) of springt (glas) het peilglas, waardoor die brandstof vrij kan komen. Het brandstofkraantje naar de generator toe heeft een afstandsbediening, maar het peilglas heeft alleen maar een kraantje. zelfs niet eens een valafsluiter. Een valafsluiter heeft een gewichtje waardoor zij altijd dicht valt. Als je wilt peilen moet je haar met de hand lichten.
Punt drie: de deur. Die zit op deze schepen in een hoekje. Om een deur te openen waarachter brand is, is link. Doe je hem open, komt er zuurstof bij de brand en kunnen de vlammen naar buiten slaan. Ook al hebben we brandwerende pakken, van die zilveren astronautenpakjes, aan en perslucht op, is zoiets toch minder prettig. Nog veel gevaarlijker is de terugslag. Dat herken je aan het "ademen" van de brand. Als de brand uit zichzelf lucht aanzuigt, betekent het dat de brand zuurstof tekort heeft, én dat er in de kamer een onderdruk heerst. Als je de deur dan opendoet wordt de verse lucht naar binnen gezogen en explodeert de hele boel. Dat gebeurt binnen een paar seconden. In de film "Backdraft" wordt dat mooi getoond. Omdat die deur in een hoekje zit heb je geen kans om te ontsnappen. De explosie volgt de gang, precies in de richting waarin jij vluchten moet. Slecht ontwerp dus.
Punt van deze oefening was dat de brandploeg deze situatie zelfstandig moet herkennen. Bij brand zijn zij de enigen (perslucht en brandpak) die de brand kunnen benaderen. Hoewel, zoveel kans hebben we niet op een goede brandbestrijding. We hebben maar een paar flessen met lucht aan boord en geen compressor. Dus einde lucht is einde brandbestrijding. Daarna is het van alle kanten nathouden en hopen dat het vanzelf uitgaat.

anders dan anderen

$
0
0

niet iedereen ziet er "normaal" uit,

maar deze vrouw heeft er blijkbaar geen moeite mee, anders te zijn..

==========

.. , waarschijnlijk omdat ze zichzelf heeft geaccepteerd zoals ze is,
dus maakt het haar niet uit of anderen haar al dan niet accepteren, of veroordelen...

Top 5 van: 27-09-2012

Bouwertje met antior

$
0
0
1 heb je zin in dit interview?
Het komt nogal onverwacht, maar ja er valt geen nee te zeggen tegen jouw. Maar ik vind het wel leuk hoor.

2 Hoe ben je op wmr gekomen?
Oorspronkelijk omdat hij op de Google homepage verscheen. Ik lees sindsdien mee, en heb uiteindelijk een account aangemaakt.

3 met wie zou je op een onbewoond eiland willen zitten?
Met dat ene speciale meisje dat ik nog niet ben tegengekomen. Laat het even weten als jij het bent.

4 politieke voorkeur?
De piratenpartij. Maar iedereen die mijn blogje in verkiezingstijd heeft gelezen weet dat al.

5 hoe kom je aan je wmr naam?
Oorspronkelijk waren er op de webcomic xkcd een aantal comics over hoe je je tegen velociraptors (dino's) beschermt. Als xkcd-fan heb ik gekozen voor Antior, oftewel Anti-raptor.

6 heb je huisdieren?
Nee. Maar bij mijn vader thuis wonen een hele berg katten.

7 leukste moment ooit op wmr?
Nou vraag je me wat... op WMR is het altijd leuk.

8 leukste mop?
Als ik moet kiezen, doe dan maar iets wat met mijn opleiding te maken heeft. Two atoms were walking on the street. One of them says: "I think I just lost an electron." The other: "Are you sure?" The first atom replies: "I'm positive!"

9 wil je nog iets zeggen tegen de wmr'ers?
Hallo vriendjes en vriendinnetjes!

Top 5 van: 28-09-2012


La Lala La

$
0
0
Net even mijn broertje en zusje laten lachen met mijn super lage stem.

Yes ik ben verkouden...

*kuch kuch*

Naja zo meteen naar werk!!! Ik zal maar weer eens heel voorraad aan snotdoekjes in mijn tas stoppen


nieuwe fotos Johann!

$
0
0
Meer foto's!
Echt geweldig, net een kleine dinosaurus met een schiettong
Hij heeft vanochtend al 3 krekels opgegeten en water gedronken! Hij is nu 3 weken.



Ziekenhuis

$
0
0
Finally weer uit 't ziekenhuis, want Samantha vond 't erg grappig om op de e schooldag een scooterongeluk te krijgen en dr bovenbeen te breken..

1e keer dat ik wat breek, en direct het dikste en moeiljkste bot haha. Gelukkig alleen me been, voorderest geen schrammetje Nu zit er alleen een ijzeren pen in me bot, iewhl.

Nu weer thuis, en dat betekend; WMR

licht

$
0
0
quote:
"Licht is de katalysator voor transformatie,
vooral op niveau van DNA en cellulaire veranderingen,
wat cruciaal is voor de groei van het bewustzijn."

"Light is the catalyst for transformation,
especially on levels like DNA and cellular change,
which is crucial for the growth of consciousness."

Dag 116, 28 september 2012

$
0
0
Alweer bijna einde maand. Ik heb de werklijstjes en het wachtschema van de jongens al rond, nu nog het maandrapport. Als je eenmaal een tijdje aan boord zit wordt dat ook simpel. Alles wat niet veranderd laat je zo, alleen wat anders geworden is pas je aan. Alles wat afgelopen maand in elkaar gestort is, en alles wat in de tussentijd gerepareerd is. Veel kunnen we eigenlijk niet doen, want er is in Antwerpen, de laatste keer dat we stores kregen, veel te weinig geleverd. Maar als ik daar over begin dan blijf ik kankeren.
Net als gisteren wordt de bootsman ieder ogenblik van dek gejaagd door een regenbui. Hij heeft de moed opgegeven en is nu onder de bak aan het schilderen. Daar staat de helft van de luiken hydrauliek en dat van de lieren. De luiken werken op hoge druk hydrauliek, ca 200 bar, om die gevaartes op te tillen en te laten zakken. De lieren doen het met lage druk. Onder de bak is het dus een complete wirwar van leidinkjes, afsluiters, manometers en wat er verder nodig is. Je hebt daar heel vaak last van buiswater. Zelfs met goed weer stuift het vaak nog wel een beetje. Dat trekt de ventilatie in en zet zich af op de scheepsdelen. Resultaat is roest. Dus moet ook daar geschilderd worden. Liefst voor er roest ontstaat, want bikken op een hydraulische leiding is niet aan te bevelen.
Die leidingen zelf zijn weliswaar roestvast, voor zover iets aan boord van een in China gebouwd schip roestvast is, maar de beugels waarmee ze opgehangen zijn, zijn dat niet. En als een matroos eenmaal met z'n naaldenpistool in de weer gaat, dan bikt 'ie alles. of het nou nodig is of niet.
Ontroesten gaat meest met een naaldenpistool. Dat is een machine op luchtdruk. Voordeel van luchtdruk is dat je geen kortsluiting kunt krijgen waarbij de vonken in de rondte vliegen en waarbij iemand in een vochtige atmosfeer, op een schip is water nooit veraf, regelrecht geëlektrocuteerd kan worden. Lucht is veiliger. In dat apparaat steken ca dertig hardstalen naalden van 3mm dik. Achter die naalden zit het aambeeld. Dat aambeeld wordt met luchtdruk heen en weer bewogen en geeft al doende die naalden 10 tot 15 keer per seconde een oplazer. Druk je die naalden tegen een hard oppervlak, dan worden die elke keer tegen dat oppervlak gemept, met als gevolg een aardig efficiënte ontroesting, in ieder geval voor het grove werk.
Die pistolen zijn vooral goed in hoeken en gaatjes, waar er aan boord van een schip onnoemelijk veel van te vinden zijn. Zelfs de platte oppervlakken, de luiken, bestaan voor een groot deel sjorogen, containerfittings en watergoten.
Om de boel echt goed ontroest te krijgen gebruiken we roterende staalborstels. Die werken dan wel weer op elektriciteit. Na het bikken met het naaldenpistool gaan de jongens met de staalborstel eroverheen. Doen we om drie redenen. Ten eerste hamer je niet alle roest weg, er blijven roestdeeltjes op het staal liggen, plat gehamerd en wel. Met de tol schuur je die min of meer van het staal af. Ten tweede hamer je met het pistool door de oude verflaag heen. Die laag heeft een scherp randje. Als je daar nieuwe verf overheen smeert, blijft dat randje uitsteken. Zo'n oneffenheid kan een bron worden van nieuwe corrosie. Met de staalborstel vlak je die rand af, waardoor een gelijkmatige overgang. De derde reden heeft hier mee te maken. Verf hecht niet altijd even goed, waardoor je soms bladders krijgt. Vaak zitten bladders bij zo'n roestplekje, tenslotte is het daar niet voor niets gaan roesten. Met de roestborstel werk je gewoonlijk ook de meeste loszittende verf weg. Ruim aftollen, en dan zie je het vanzelf.
De gemiddelde verfboer (leverancier) gruwt van deze methoden. Voor een echt goede voorbereiding voor verfwerk is het nog steeds te grof. Volgens het boekje is grit- of zandstralen de enige echt goede manier om alle roest weg te krijgen. Je praat dan over klasse SAE 2,5. De SAE classificatie geeft de mate van ontroesten weer. Wij werken met ons roesttolletje tot SAE 1. Beter gaat niet. SAE 4 is het beste, en dan kun je spiegelen in het staal. Je moet dan wel binnen 20 minuten de verf erop hebben zitten anders kun je overnieuw beginnen, want zo snel roest het al. Onzichtbaar, maar toch. Alternatief voor stralen is hydroblast. Daarmee wordt met een barretje of 2000 het staal kaalgejast. Op een scheepswerf levert dat wel een hoop laweit op voor de omwonenden.
Helaas hebben we dit soort apparatuur niet aan boord. Dus zitten de jongens op de knibbels metertje voor metertje het dek te bikken. Als het niet regent tenminste.
Viewing all 18691 articles
Browse latest View live




Latest Images