Quantcast
Channel: WaarMaarRaar.nl - RSS-feed van alle WMR blogs
Browsing All 18691 Browse Latest View Live
Mark channel Not-Safe-For-Work? cancel confirm NSFW Votes: (0 votes)
Are you the publisher? Claim or contact us about this channel.
0

Dag 94, 6 september 2012

0
0
Half zes het nest uit, mooi, de kraantjes liggen plat en de luiken zijn dicht. We zijn er dus klaar voor. Tweede stuurman heeft met de nachtploeg de boel voor elkaar gekregen. Hoe, dat wil ik niet weten, want eigenlijk had hij daarvoor te weinig mensen. Voor veilig werken met de pontons moet je drie man hebben, en dat had hij. Allen moet volgens de Amerikaanse regel er altijd een mannetje bij de gangway staan voor het geval er terroristen aan boord willen komen. Meestal voelen we ons het meest geterroriseerd door wal autoriteiten, maar dat telt niet. Die mogen wel aan boord.
Kwart voor zes komen de docking pilot en de river pilot aan boord. Om een paar honderd meter de rivier op te varen moet je een extra mannetje hebben, dan kan die docking pilot niet in z'n uppie. Eerst maar eens wachten op de andere scheepvaart, want iedereen moet wachten op slack water. Betekent dat rond die tijd de rivier vol zit met scheepvaart, want elke keer zijn er wel drie of vier schepen die aankomen of vertrekken. Bootje keren, de rivier is 200 meter breed en wij zin 156 meter lang, dus dat ging net. Een paar honderd meter stroom op en weer vastknopen. Dit keer met bakboord.
Zeven uur vast, wanneer zouden we ook weer beginnen? Nog even een paar pontonnetjes gooien, en tegen achten kan de stuwadoor beginnen. Dit keer een oude bekende. Met papier laden hadden we altijd dezelfde ploeg, en de voorman van toen heeft nu z'n eigen stuwadoorsbedrijf. Met deze vent is samen te werken, en dat is wel zo makkelijk. Als ik ergens mee zit, lost hij het op en vice versa. Hij snapt in ieder geval dat een bepaalde handeling een hoop tijd en mankracht kost, en dat is met sommige andere stuwadoors wel eens anders.
Omdat de lading voorin zit moeten voorin ballast zetten. Het schip, eigenlijk de luiken, is erg gevoelig voor trim. Volgens de instructies mogen we maar 1,35 meter achterover liggen (verschil tussen de diepgang voor en de diepgang achter), maar daar is in de praktijk totaal niet aan te voldoen. Dus doen we maar wat, maar we proberen het wel zoveel mogelijk binnen de perken te houden. Tijdens het vullen van de zijtanken 1 komt er een spatje water aan dek. Met 500 kuub per uur pompen wil dat nog wel eens gebeuren. De lading mag niet nat worden, en al helemaal niet met zeewater. De rivier is brak, dus dat mag ook niet. Twintig minuten stilgelegen terwijl de stuwadoor de kade zo goed en zo kwaad als het gaat droog veegt. De meeste kades hebben wel een afloop om regenwater snel kwijt te raken. Bij deze kade zijn ze dat schijnbaar vergeten.
Lossen gaat vlot, maar ze hebben te weinig vrachtauto's om de boel af te voeren. Keith had er 14 besteld en 7 gekregen. Dat schiet dus niet op. Vanavond niet klaar. Bah, wat erg.
Half zeven de stuwadoor naar huis. Morgenochtend om zeven uur beginnen. Voor de tweede keer in drie maanden een avond vrij. Wat een luxe.

Hatsjoe!

0
0
Ik lijk Kameleon wel
link

Nou snotter ik alles onder, alleen het niezen blijft uit
Dat is zo irritant
Want niezen lucht zo op

Dag 95, 7 september 2012

0
0
De vorige avond even met de kapitein de wal op geweest. Savannah is voor ons één van de vaste havens, maar voor mij was het de eerste keer dat ik er de wal op kon. Meestal is het tot 's avonds laat doordraaien, en 's ochtends vroeg weer beginnen. En als er eens gelegenheid is laat ik de jongeren meestal voorgaan. Havens: ken je er één, dan ken je ze allemaal. Maar als je net begint is alles nieuw. In dit geval was de derde stuurman al 's middags wezen kijken. Omdat de stuwadoor vroeg ophield kon hij ook bijtijds gaan slapen. Dus derde stuurman de stille wacht, één matroos aan dek voor je kunt niet weten en kapitein en ik de kroeg in.
Savannah is voor Amerikaanse begrippen een oude, gezellige haven. Lang de oude kades een hoop restaurantjes, veel volk te flaneren, winkeltjes met allerlei snuisterijen, etc. Je kunt eens wat verder lopen dan 100 meter die boot op en neer, en ziet ander volk dan alleen de bemanning.
In het eerste kroegje waren ze al gauw door de Heineken heen, en dat Amerikaanse bocht is geen zuipen. Een stukje verderop was een Ierse Pub, die zie je tegenwoordig ook overal. Op de één of andere manier is het bier daar meestal wat beter dan ergens anders, dus zijn we daar de rest van de avond gebleven. 's Ochtend vroeg weer thuis. Om half zeven opentrekken. Geen goed idee, maar de derde stuurman is toch met z'n eerste reis bezig. Dus maar wel een oogje in het zeil houden. Als je dat doet gebeurt er niets, als je de boel op z'n beloop laat, dan gaat er van alles mis en wordt je er alsnog bijgetrokken.
Tegen elven was de boel uitgelost, en konden we het tussendek voorbereiden op de komende belading, we konden niet alles doen, want om twee uur komt de loods en zoals gebruikelijk hebben ze alweer haast. Dit keer vanwege de afgesproken belading in Turf Point, de laycan.
Tussendekjes op de plaats, luiken dicht, kranen in de mik en de boel afkeggen. Kwart voor twee de loods aan boord, natúúrlijk weer wachten tot het volgende schip voorbij komt, draaien en stroomaf naar zee. Dinsdag zijn we er al weer, en dan moeten we wel klaar zijn voor de belading: ruim vegen, rotzooi bij elkaar sprokkelen, alle gaten afdichten. Ben je toch gauw weer een dag zoet mee. Gelukkig hebben we de maandag nog, anders hadden de jongens op zondag torntoe kunnen maken.

Spannende dagen

0
0
Wat zal het worden aanstaande woensdag 12 september 2012, paars, rood of liberaal? Als ik heel eerlijk ben, boeien.. Of men nu links rechts of door het midden stemt, we worden toch wel genaait op een manier waar de honden van de Markies de Sadé geen brood van lusten. Ik stem tegen, mijn hart gaat uit naar dieren, dus de lieftallige Marianne Thieme krijgt mijn stem.

Dag 96, 8 september 2012

0
0
Weer een rustig dagje op zee, weekend, twee dagen hélemaal niets doen. Nou ja, behalve de voorbereidingen voor de volgende belading dan. Dat wordt een bulklading, of ook wel, gestorte lading. In dit geval is het in meerdere opzichten een smerig goedje.
Het is koperconcentraat, oftewel geconcentreerde kopererts. De erts komt van een mijn, wordt tot een poeder vermalen, en de meest ongewenste bestanddelen worden eruit gewassen. Dat gebeurt met een boel water. Het resultaat, geconcentreerde erts, wordt gedroogd totdat het weer een poeder is, en vervolgens verscheept. De waarde is uiteraard afhankelijk van het kopergehalte. Bij sommige ertsen zitten er ook sporen in van bijvoorbeeld goud, zilver of andere metalen.
Het speciale gevaar van de concentraten ligt hem in het watergehalte. Als het meer is dan ongeveer 7% dan bestaat het gevaar dat er proces begint dat "liquefaction" heet, op z'n Nederlands "verpappen" of "vloeibaar worden". Dat doet wel wat denken aan drijfzand, en het proces is in wezen hetzelfde. Door het trillen en bewegen van het schip migreren de ertsdeeltjes, die zwaarden zijn dan water, naar beneden, en het water gaat naar boven. Er ontstaat een natte massa bovenop de lading, die plotseling, in een tijdsbestek van seconden, kan gaan schuiven. Dat gaat natuurlijk naar het laagste punt, waardoor een asymmetrische belading ontstaat, en het schip een helling krijgt. In het ernstigste geval gaat de hele lading aan de haal en kapseist het schip. Dit gebeurt als de helling van het schip de storthoek (angle of repose) van de lading overschrijdt.
De storthoek zie je als je lading laat vallen. Er ontstaat een piramide. De storthoek is de hoek die de zijde van de piramide maakt met de horizontaal. Hoe kleiner de hoek, hoe meer het uitvloeit.
Als het schip een grotere helling krijgt dan dit gaat de lading automatisch aan de haal. Eigenlijk gebeurt dat al eerder, omdat gestorte lading altijd bestaat uit in elkaar overvloeiende piramides.
Je moet dus twee dingen doen: de lading zo vlak mogelijk houden: het trimmen van de lading, en ervoor zorgen dat je donders goed weet of de lading voor beladen niet een te hoog vochtgehalte heeft.
En daar gaat het nog wel eens mis. Soms is de surveyor, die vaak in dezelfde plaats woont als de verscheper, en vaak van hem afhankelijk is voor opdrachten, niet zo onafhankelijk als hij zou moeten zijn. Een truc is ook om speciaal geselecteerde gedeeltes van de lading voor controle aan te bieden. Een surveyor hoort dat te merken, of, nog beter, z'n eigen monsters te trekken. Maar dat gebeurt niet altijd. Voor de verscheper is het: jammer dan, lading verloren, verzekering dekt de schade. Dat de bemanning natte voeten krijgt is minder belangrijk.
Uiteraard bestaan er strikte regels op dit punt, maar zaak is niet al te veel op "vreemde" expertise te vertrouwen. En als je twijfel hebt, belading stoppen en een contra-expert vragen. Dat kost natuurlijk duiten, en als de lading op grond daarvan wordt afgekeurd, helemaal. Dus een verscheper zal in alle gevallen koste wat kost proberen die lading het schip in te krijgen. Dat betekent dat het schip de lading geaccepteerd heeft, en er verder voor verantwoordelijk is. Op dat punt worden er nog weleens vieze spelletjes gespeeld. De laatste paar jaar heeft dat al verscheidene schepen gekost.
Verder doen we vandaag de ballasttanks. Verschillende landen, waaronder Canada, eisen dat het ballastwater dat in hun territoriale wateren geloosd wordt, zuiver zeewater is. Een kwestie van twee tanks (bakboord en stuurboord) tegelijk leeghalen en weer opvullen. Dat is om besmetting met vreemde organismen tegen te gaan. De meeste van die besmettingen ontstaan door moedwillig beesten en planten te introduceren, maar het is vagelijk mogelijk om ongewild organismen in je ballasttanks mee te nemen. In de praktijk is het wel eens voorgekomen, overigens.
Ballast wisselen is niet zo moeilijk, ware het niet dat er een administratie aan vast zit. Omdat elk land z'n eigen formuliertje heeft moet je drie keer zoveel gegevens bijhouden dan eigenlijk nodig is, gewoon omdat je nooit weet waar je nu weer naar toe gaat. Harmonisatie is een mooi principe, maar politici en ambtenaren zijn er mordicus tegen, stel je voor dat mensen erachter komen dat de helft overbodig is.

Top 5 van: 08-09-2012

Victory

0
0


Ik ben nu knetterhard een cd aan het draaien

Demonstratie

0
0
Gisteren ben ik naar een demonstratie van het FNV in Groningen geweest. Dit om duidelijk te maken dat ik het niet eens ben met al de plannen van de Vijf die nu de dienst uitmaken in onze regering. Wanneer al die plannen doorgaan holt onze economie en onze welvaart achteruit. Wat vooral de armere bevolking zal merken. Na wat toespraken en muziek was het tijd voor een mars door Groningen. Veel kijkers natuurlijk naar die groep fanatiekelingen in hun gele shirtjes en zwaaiende met allerlei vlaggen. Maar mee lopen, ho maar. Schijnbaar is het kwartje nog steeds niet gevallen. Op de markt aangekomen staat daar een grote bus met een VVD campagne team. De hele optocht boe roepend voorbij lopen natuurlijk. We laten het wel even weten dat wij er ook zijn. Het VVD campagneteam staat lachend te zwaaien naar dat stelletje socialisten. Kijk dat is dan wel weer leuk van die lui. Waarschijnlijk dachten ze wacht woensdag maar even af.

afgelopen

0
0
de laatste dag van de vakantie morgen moet ook ik weer beginnen met school. weer een heel jaar in de schoolbanken zitten zal wel ff wennen zijn om er weer vroeg uit te moeten

Edit: Victory and Locomotion - Synchronized in Con

0
0
Owja, de CD die in vorig blog is genoemd is de "Victory & Locomotion synchronised in Concert - popular music"
link naar site


Edit 12:30 - My baby just cares for me.....

Dag 97, 9 september 2012

0
0
Zondag op zee. Beetje rustig aan gedaan, rennen en vliegen kunnen we altijd nog. Tenslotte hebben we morgen de hele dag nog plus een deel van de dinsdag om de ruimen in orde te krijgen. Pas als we voor de kant liggen kunnen we het laatste deel doen: het schot zetten en afdichten. Verder moeten we het hele tussendek openleggen. Al met al een uurtje of drie à vier.
Één en ander hangt heel erg van het weer af. Turf Point is een volledig open pier, zonder enige beschutting. Vriend Leslie, een tyfoontje, zit ons achter de vodden, en die kan op dat plekje voor aardig vies weer zorgen. Als het te erg is wachten we een halve of een hele dag. Het staat zo leuk in de Charterparty (huurovereenkomst voor het schip): To and from a safe port, always afloat.
Dat "always afloat" slaat op de oudere Engelse en Franse haventjes, die met laagwater droogvallen. Je ligt dan "op zaat", met de kiel van het schip op het zand. De term "zaat" slaat op het zaathout, dat op oudere schepen de kiel vormt. Waar de term verder vandaan komt, geen idee.
Als je in zo'n geval een klei-bodem hebt, wil het schip nog wel eens vastplakken. Iedereen die wel eens door de klei gebaggerd heeft kent het principe. Als het schip niet vrij wil komen en het water komt al in de gangboorden, dan kun je nog de motor aanzetten. Door het trillen lost het vacuum onder de kiel op en komt het schip vrij. Als het schip eigen laadgerei heeft, dan kun je daar mee heen en weer zwaaien. Heeft hetzelfde effect. Klinkt allemaal een beetje houtje touwtje, en dat is het ook. Maar alles is beter dan toekijken terwijl het water over het luikhoofd het ruim in stroomt.
Voor dit schip is dat geen optie. De koeling van de hulpmotoren is er niet op ingericht, die moeten altijd water van buitenboord hebben voor de koeling, en de kiel is niet speciaal daarvoor versterkt. We kunnen dus niet "op zaat komen".
Wat ik wel vind is dat die term "Safe port" een beetje geweld aangedaan wordt. Je ligt op open water in een notoir slecht weer gebied (Gulf of Saint Lawrence), en dat noemen ze een veilige haven!
We hebben wel de hele dag fikse regenbuien gehad, maar we varen nog steeds met het windje mee, en de deining, ach, het schommelt lekker. Af en toe even naar het bierblikje grijpen als hij gaat glijden, maar het is nog steeds uit te houden. Vorige reis, op een zusterschip, maakten we halen van meer dan 30° (dat is dus 60° van bakboord naar stuurboord). Dat was minder gezellig. Zo lang het niet meer dan 10° wordt is het nog wel te doen.

twee lampen, hetzelfde licht .................

0
0
Unity in Diversity.. there may be two lamps but light is one.

Top 5 van: 09-09-2012

Jarig

0
0
Zoals velen van jullie al gemerkt hadden, ben ik vandaag jarig
Dus:

Aan degenen die me hebben gefeliciteerd (spelling? ) /dat nog gaan doen: Dankjewel

EDIT 18:22:

Dit zag ik vandaag op youtube

0
0
Dit zijn van die dagen dat ik helemaal krom lich van het lachen oordeelt u zelf maar.

Lachen dit.[/url]

Juist

0
0
Geen wonder dat aandeelhouders er geen vertrouwen in hebben dat Facebook geld kan blijven verdienen aan advertenties (de vaaktst genoemde reden voor het kelderen van Facebookaandelen): de afgelopen paar weken werd ik doodgegooid met advertenties voor koopwoningen van 280 ton en meer (alsof ik dat kan betalen terwijl er duidelijk in mijn profiel staat dat ik nog studeer), vandaag dook er een advertentie op van Nestlé babyvoeding: "Zwanger en benieuwd?" Nee en, euhm, nee. Gericht adverteren ja.

Bidsprinkhaan L3 en L4

0
0
Hier is hij 2 dagen L3:En dit is 5 dagen na de vorige foto's: Hij heeft een groene, rode tint gekregen

De rugtekening:


Hier zijn foto's van een L4 mannetje. De eerste zijn van een week geleden en de laatste zijn van vandaag. Er is een redelijk groot kleurverschil te zien.

Een week geleden
Even voor de verhouding om te laten zien hoe 'groot' ze zijn.


Vandaag de dag

Let vooral op het mooie ''oog'' op zijn rug.

Water

Waarom?

0
0
Krijg je als je bij sommige gelovigen in de buurt bent een preek van heb ik jouw daar? Dingen die ze dan je aan willen praten
Ja je moet een geloof hebben blablabla, en onze god is goed bladiebladiebla
En dan nog al die verhalen van ja toen ik enmaal bij god was toen heeft ie me gered, en hij neemt al je zondes van je over

Mensen dat je gelooft is prima, maar val mij er niet mee lastig
Stelletje opdringerige mensen zijn het
Jij leeft jouw leven op jouw manier en met jou geloof, en iok leef mijn leven zonder geloof, en wat ik ook graag zo zou willen houden

Maar toen dacht ik toch echt heel even aan DevH of zijn broertje, want die kunnen dat die mensen heerlijk fijn uitleggen

Er is vanavond geloof ik geen reet op tv, ja bvehalve POTC3, maar ja die was vorige maand ook al een paar keer op tv geweest.

Iemand nog leuke suggesties?

SMSblog: kan wel online komen, maar de...

0
0
kan wel online komen, maar de linkjes doen het niet. Mmore is weer es bezig Dan maar toch pirates kijken

Brand new

Browsing All 18691 Browse Latest View Live