Quantcast
Channel: WaarMaarRaar.nl - RSS-feed van alle WMR blogs
Viewing all 18691 articles
Browse latest View live

Wereldberoemd

0
0
Ik word wereldberoemd..in het ziekenhuis waar ik nu zit

Als onderwijs voor andere co's ben ik (samen met nog 2 co's) gefilmd samen met mijn supervisor. We moesten lichamelijk onderzoek doen op een patiënt en m'n supervisor gaf dan tips hoe het anders/beter kon.
Die film komt dan binnenkort op het intranet te staan, dus ben benieuwd

Taal

0
0
Ik hoorde vandaag op de radio een presentator zeggen "de retail van de verkopen" ik kan mij hier soms flink aan ergeren, niet omdat er Engels wordt gebruikt maar dat het verkeerd wordt gebruikt.
Het woord retail staat voor kleinhandel of te wel verkoop dus je krijgt dan "de verkoop van de verkopen" dat is slecht Nederlands vind ik.

Wat denken jullie hiervan en hebben jullie nog meer van dit soort voorbeelden?

kaneelstok

0
0
vanochten kreeg ik de keuze tussen een aarbeienstok of kaneelstok ik dacht oh lekker kaneelstok proberen. maar wat zijn die dingen vies zeg. gadverdamme

Top 5 van: 17-07-2012

miniatuurkermis

0
0
vandeweek had ik gezegd dat ik foto's zou maken van de miniatuurkermis. nou hier zijn ze dan.

----------------------------------
aan deze atractie is 4 jaar gewerkt

-----------------------------------
hi of the sky

-----------------------------------
dit is echt friemelwerk


-----------------------------------
dit is echt heel klein

------------------------------
en deze vond ik gewoon het mooist.
je moet er nog betalen met franken

Cyanideamp;Happiness

ov kaart

0
0
drie en een halve maand geleden, brak mijn ov kaart doormidden.
Dus ik naar het ns loket, want ik wou een nieuwe.
Die gaven me een verkeerd formulier mee en die kaart is vernietigd.
Dat had ik zelf ook wel kunnen doen.
Ben meer dan 3 maanden bezig geweest om een nieuwe kaart te krijgen.
Die kreeg ik dus vorige week eindelijk binnen.
Maar zonder de producten erop.
Ik gebeld dat die producten erop gezet moeten worden. Werd geregeld.

Ik krijg vandaag een bevestiging dat die oude kapotte kaart, die al meer dan 3 maanden geleden vernietigd is, dat die kaart is geblokkeerd wegens gestolen/vermissing.
Ik vraag me echt af wat daar voor mensen te werk zijn gesteld.

Top 5 van: 18-07-2012


Cyanideamp;Happiness

Vakantie: Deel 2

0
0
Na een lange radiostilte...
Komt DD weer even langs

.

Een paar dagen terug ben ik naar het theater in Orange geweest. Het is een halfrond Romeins theater, en het is ook het best bewaard gebleven. Het staat op de werelderfgoedlijst van Unesco.

Ook ben ik naar de Pont du Gard geweest, de grootste en best bewaarde brug van het aquaduct Uzès - Nîmes. Ook dit staat op de werelderfgoedlijst.

Gisteren was 't lekker warm 35ºC in de schaduw

Toodels

YES varen

0
0
YES morgen is het zover dan naar de boot. tassen neerzetten boodschappen inlaaden. en dan touwtje los en de vakantie is begonnen.
maar nu eerst pakken en in de auto zetten. en morgen in auto stappen en varen!!
we gaan naar leukermeer(10 dagen ofzo) dus bekend terein.

Stamgast

0
0
Wat!?!
Ben ik Stamgast

Dag 41, 15 juli 2012

0
0

Zondag, alles rustig. Het begint wat kouder te worden. Vanochtend was het maar 22°C: bibber. De zeewatertemperatuur is gezakt van 24 naar 16 graden. De invloed van de Labradorstroom laat zich duidelijk voelen. De snelheid is ook in elkaar gestort. Van 18 knopen, met uitschieters naar 19, terug naar krap 15. Minder dan zou moeten, maar ook dat is een gevolg van de stroom. We zitten nu op het randje van de Grand Banks, waar de Titanic afgeborreld is. Als we eroverheen zijn, met een halve dag of ietsje langer, dan zullen we weer wat mee krijgen, ofschoon niet zo veel als vanaf Straat Florida. Morgen rond midderdag zitten we boven Flemish Cap, een "ondiepte" van tussen de 100 en 200 meter, bekend van de "Perfect Storm". Het weer is echter een ietsje beter dan in de film, en ook de beruchte mist, waardoor het gebied berucht is, laat zich niet zien.
Die mist is een gevolg van de ontmoeting van de Labradorstroom en de Golfstroom. De eerste is steenkoud en komt ten westen van Groenland weg, gaat onder Newfoundland door en gaat verder naar het zuiden langs de Amerikaanse Oostkust. Daar mengt hij gaandeweg met de Golfstroom en houdt op te bestaan. De Golfstroom komt van Straat Florida en loopt met een boogje naar een plek ten zuiden van Newfoundland (waar we nu zijn), en splitst zich in een deel dat ten zuiden van Ierland richting Biskaje gaat, en een deel dat ten noorden van Schotland richting IJsland gaat. Dat staartje proberen wij te vinden.
Mist in het algemeen ontstaat als warme natte lucht over een koud oppervlak stroomt (advectieve mist), als koude lucht over een warm oppervlak stroomt (zeerook), of als koude en warme lucht mengen (frontale mist). Er zijn nog meer soorten, maar die zijn hier niet van toepassing. In alle gevallen komt er mist als de luchttemperatuur zakt beneden het dauwpunt. De manier waarop de temperatuur zakt varieert.
Hier op de Grand Banks botsen beide zeestromen, één warm en één koud, op elkaar, zodat er menging van de bovenliggende lucht kan optreden, met mist als gevolg. Gewoonlijk zijn dat gebieden die vrij stationair zijn. Echter, de zeestromen vormen wervels die zich verplaatsen, en als de wind draait, kunnen die gebieden zich verplaatsen , vormen of oplossen.
De schepen die hier varen hebben allemaal radar, en vormen zelf ook een prima echo. Bovendien heeft iedereen tegenwoordig AIS. Dat is een transponder, net als in vliegtuigen, die constant een seintje uitstuurt met gegevens over positie, koers, vaart en identiteit plus nog wat zaken. Samen met de radar heb je daarmee een prima idee wat er om je heen gebeurt, ook als je niet naar buiten kunt kijken. Het werkt zelfs zo goed dat jonge mensen de neiging hebben op alleen maar de machientjes te vertrouwen. Ook kijken moet je leren, en dat is lastig. Toch zijn oogjes vaak beter. Niet alles wat drijft toont op de radar (hout, polyester = jachtjes, kleine vissermannen) en jachten, vissers en marine hoeven weer geen AIS te hebben. De logica daarvan ontgaat me. Juist die dingen die slecht te herkennen zijn, hoeven zo'n systeem niet te hebben. Overigens, de slimmere vissers en jachteigenaren hebben wel zo'n systeem. Het is gewoon een stuk veiliger. En ondanks de "Perfect Storm" varen hier maar weinig visserlui.

Dag 42, 16 juli 2012

0
0

We zijn de Grand Banks alweer voorbij. Een dag lang stroom tegen en bibberkoud, tenminste relatief. Alles beneden de twintig is koud als je van de +30 komt. Dat geldt voor iedereen, maar vooral voor de Filipijnse medewerkers, die het al koud vinden bij 22°C. Ze lopen dan ook in volle winterbepakking over dek. In de tropen pakken ze zich in wegens de zon, en als het aangenaam fris begint te worden (ik loop nog in de korte broek, oké, dat is ook een beetje showoff), dan rennen ze in de rondte in een winteroverall die gemaakt is voor -20. D'r is er zelfs eentje geweest die ondersteboven ging door de warmte bevanging. Die liep bij +24 in een Finse winteroverall. En die zijn echt goed voor het koude weer.
De verscheper en de scheepsagent van komende haven, Hull, beginnen zich ook te roeren. We komen achter de sluis te liggen in het King George dock. We kunnen daar alleen met hoogwater naar binnen, dus moeten we 4 uur voor hoogwater bij de loods zijn. Het is 2,5 uur van de loods naar de sluis, en dan zijn we aan het begin van het openingsvenster bij de sluis. De vraag is dus, wanneer is het hoogwater.
Om dat te berekenen zijn er stapels tabellen, atlassen en andere dingen aan boord. Het (astronomische) getij is namelijk heel mooi te berekenen, tenminste voor een wiskundige. Als je geen wiskundige bent heeft het meer weg van de Inquisitie.
Getij is afhankelijk van de stand van de zon en de maan. De planeten doen in theorie ook mee, maar die invloed is zo klein dat die te verwaarlozen is. Volgens de moderne getij-theorie worden door de hemellichamen golven opgewekt. Die golven kunnen worden uit de waarnemingen herleid worden met Fourieranalyse (= hoofdpijn). Als de golven, periode, hoogte en fase ervan, bekend zijn, dan is het mogelijk om op willekeurige tijdstippen het getij te herberekenen. Op die manier kun je het getij in de toekomst berekenen. Die methode heet Harmonische Analyse (= meer hoofdpijn). In de tabellen van de Britse Admiraliteit, de Admiralty Tide Tables (ATT) worden van zes van die golven (harmonischen) de hoogte en fase vermeldt. De periode is voor elke golf steeds hetzelfde. Hoogte en fase zijn opgedeeld in een "haven"gedeelte in een "datum"gedeelte. Hiermee kun je elk van die zes reconstrueren, en daarna vectorieel bij elkaar optellen (= nog meer hoofdpijn). Resultaat is een keurige getijgrafiek voor één dag. Het geheel heet met Engels gevoel voor understatement "The simplified method of harmonic analysis". Uiteraard is er ook een volledige analyse, waarbij een getijgrafiek voor meerdere jaren gemaakt kan worden. Daarvoor heb je goed vijfhonderd van die golven nodig. Die berekening gebeurt in het computerprogramma "Total Tide", waarin voor de hele wereld alle tabellen opgenomen zijn (= Aspirine).
De meest nauwkeurige, en meest gebruikte, methode echter is: vraag het de dokmeester of de loods. Die hebben hun grafiekje boven hun bureau hangen, en ze houden als het goed is ook rekening met het weer: aanlandige wind en lage luchtdruk is waterstandsverhoging, aflandige wind en hoge druk is verlaging. En dat kan makkelijk een half metertje schelen. Getijberekeningen volgens de ATT worden in de praktijk voornamelijk gebruikt om leerlingen en beginnende derde stuurlui te treiteren. Met ervaren derde stuurlui lukt dat niet meer.

Dag 43, 17 juli 2012

0
0
M'n eerste drie patiënten gehad. Je bent tenslotte de plaatselijke medicus (ahem) of niet. De eerste was een matroos met een dikke knie. Een dik litteken op de knieschijf gaf de plaats aan waar hij eens met een motor onderuit gegaan was. Maar na een beetje doorvragen kwam eruit dat hij een reis daarvoor op een ander schip van een ladinglift gedonderd was, wat hem ook een dikke knie opgeleverd had. Daarvoor was hij bij de dokter geweest, die hem tabletjes gegeven had en gezegd, als het met drie weken niet over was maar weer eens moest langskomen. Na drie weken was het over, maar hebben ze hem uit voorzorg toch nog een keer naar een arts gestuurd, die hem genezen verklaarde. Voor zover ik gewaar werd waren er wel foto's gemaakt, maar of dat röntgen, MRI of wat anders geweest is wist de matroos ook niet. Ik vermoed röntgen, waarop je van een knie vrijwel niets gewaar wordt, of het hele ding moet in de kreukels liggen, en dan zijn de klachten wel een ietsje erger. Een knie is een wonderbaarlijk mechaniekje, waar heel makkelijk iets scheef in kan gaan. Voorzichtigheid is dus geboden. Heb dus tegen de bootsman gezegd dat de man zelf mocht aangeven of hij kon werken, en geen ladders klimmen of knielend werk. Dat werd dus het ankerspil. Daar kun je staande bij, en op de meeste plaatsen zelfs zittend. Lekker in de open lucht. De andere dag was de knie inderdaad minder dik, en hij kon hem ook beter buigen. Per sé geen pijnstiller gegeven, ofschoon de patiënt er om vroeg. Uitgelegd dat pijn een waarschuwing is. Als je door pijnstiller verdoofd bent kun je zo'n knie makkelijker overbelasten en dat kan meer verkeerd dan goed doen. Of dat verhaal doorgekomen is blijft natuurlijk een vraag. Filipijnen zeggen desgevraagd altijd "yes". Je moet er zelf achter komen wat of ze er mee bedoelen. Soms is dat lastig. En als hij per sé pijnstiller wil, dan vreet 'ie het toch wel. Die jongens slepen meestal een vracht medicijnen mee waar onze scheepsapotheek een klein kind bij is.
De tweede patiënt was de tweede stuurman. Die had een zwerende vinger. Vlak bij de nagelriem, dus een soda badje drie keer daags. Hij vroeg om trekzalf, maar dat hebben we niet aan boord. De vinger begint al mooi te zwellen en de puskamer is duidelijk zichtbaar. Die breekt dus binnenkort door en dan is het leed geleden. Ik heb hem gezegd dat als het zeer gaat doen ik het ga doorprikken, met behulp van de kok, want die heeft ervaring met uitbenen. Het was opeens een stuk minder pijnlijk, vooral nadat ik een plastische beschrijving van de procedure gegeven had, uitgaande van scalpels, uitbeenmessen, vleesbijlen en wat er meer aan Torquemada materialen te vinden zijn. De verstandhouding is overigens wel zodanig dat hij weet wat een geintje is en wat niet. Iedereen weet wel dat als een duidelijk zichtbare ontsteking echt pijn gaat doen, hij doorgeprikt moet worden. Dat gaat met een steriele naald, of, als het een grote is met een chirurgisch scalpel. Lapje met Betadine erover en het groeit vanzelf dicht. Maar vanzelf doorbreken is gewoonlijk beter.
De laatste patiënt was ikzelf. Had een haartje onder het ooglid. Niks gevaarlijks maar wel vreselijk irritant. Over de nacht is 'ie er vanzelf uit komen zwemmen. Probleem opgelost. Kostte me wel m'n nachtrust.
Wat betreft de komende lading beginnen ze te komen met voorlopige stuwplannen en laadlijsten en dergelijke. Of we eventjes de bijbehorende stabiliteit wilden berekenen. Geen probleem, dat is ons vak. Moeten alleen die stuwplannen en laadlijsten wel kloppen. Dus met kerende post op een paar details gewezen, die verbetering behoeven. Morgen is er weer een dag.

Dag 44, 18 juli 2012

0
0
Zowat de hele dag aan het cijferen op beladingstoestanden, laadschema's, stabiliteit. Het mooie is dat we de stabiliteit en diepgangen voor Schiedam (de derde laadhaven) moeten vaststellen terwijl we de volledige laadlijst voor Rauma nog niet hebben. Verder hebben we een voorstel voor een stuwplan binnen gekregen, van een walslurp die blijkbaar wel de volledig laadlijst heeft. Dat stuwplan is helaas door de schaal en de gebruikte compressie nagenoeg onleesbaar. Die stuwplannen worden gemaakt in Autocad, en daarna gecomprimeerd naar een PDF'je. Gevolg is dat je zelfs met een vergrootglas schele hoofdpijn krijg van het turen. Frankieboy bedoeld het allemaal wel goed, maar het komt allemaal zo rottig z'n toetsenbord uit. Hij is trouwens niet de enige op kantoor die daar last van heeft. Uitzoomen helpt, maar door de compressie wordt de kwaliteit snel minder.
De derde machinist is druk doende met de bilge-alarmen. Wat nooit gebeurt is nu toch het geval. Voor belading worden steeds de alarmeringen van de bilges gecontroleerd. De bilges zijn zeg maar de putjes van het ruim. Komt er water in het ruim, door regen, condensatie, lekkerij of nog wat anders, dan lopen eerst die putjes vol. Als ze bijna vol zijn gaat een niveau-metertje gillen dat 'ie natte voeten krijgt. Op de brug en in de machinekamer gaat er dan een piepertje en een lampje branden. Die dingen zijn verschrikkelijke degelijk, en gaan vrijwel nooit kapot. In dit geval met de nadruk op vrijwel. Dit keer waren er maar liefst 3 die kuren hadden. Ze zullen tijdens de nieuwbouw waarschijnlijk door Chinezen zijn geïnstalleerd. Als je naar de scheepsbouwkundige constructie van dit, in China gebouwde, schip kijkt, krijg je inderdaad de indruk dat die jongens het door die scheve ogen allemaal wat minder scherp zien. Ben niet racistisch, maar zou het bijna worden.
Met m'n patiënten gaat het goed. Ze zijn niet komen klagen, en geen nieuws is goed nieuws zullen we maar zeggen. Verder heeft de matroos met de knie te horen gekregen dat hij in Rauma afgelost wordt, samen met nog twee anderen. Hij heeft dus wat anders om over na te denken.
De Filipijntjes zitten volgens contract 10 maanden aan boord. Dus gewoonlijk springen ze een gat in het onderdeks als ze te horen krijgen als ze naar huis mogen. Soms willen ze om persoonlijke redenen langer blijven, maar dat wordt zelden toegestaan. Alleen als de kapitein aangeeft dat het kan wil kantoor nog wel eens met de hand over de geldbuidel (= hart) strijken. Er is een heel nuchtere, zakelijke reden voor. De meeste mensen hebben het na tien maanden wel gezien, en dat is te merken in de werklust. De rederij zou graag zien dat ze drie jaar zouden blijven, dat scheelt weer in de vliegkosten. Alleen heb je na drie jaar alleen nog maar zombies aan boord en die werken niet zo hard. Hoe je het wendt of keert, we zijn aan boord om te werken en niet om feest te vieren.

Dag 45, 19 juli 2012

0
0
Het begint eindelijk weer een beetje zomer te worden. Vanaf de Grand Banks was het relatief koud en bewolkt, met af en toe een buitje en wat motregen. We hebben nu een zonnetje en daar wordt de boel een stuk vrolijker van.
Overmorgen gaan we door de Pentland Firth. Dat is het gat tussen de Orkneys en de Schotse vaste wal. Het is bekend en berucht bij zeelui vanwege de forse getijstromen die er voorkomen, zowat de sterkste ter wereld, tegen de tien knopen (18 km/h) op z'n sterkst.
De oude kustvaart, en dan praat ik over zo'n 30 à 40 jaar terug, moest daar terdege rekening mee houden, want de kleinere bakjes liepen 6 tot 8 knopen, en kwamen er dus niet tegenin. Je probeerde het dus zo uit te pielen dat je aan het begin van het tij voor het gaatje lag, en dan vloog je er vanzelf als een vliegende vetspeer doorheen. Wel even uitkijken dat je niet omgekeerd in het vaarwater kwam te liggen, want er kunnen leuke draaikolken staan. Als het niet lukte bijtijds voor het gat te zijn, dan ging je ten anker tot de kentering.
Tegenwoordig zijn de schepen groter, hebben daardoor minder last van de draaikolken (of eddies), ofschoon je nog steeds uit je roer kunt lopen, en vooral sterker. Tegenwoordig is een vaart van 12 à 13 knopen normaal, en hoger geen uitzondering. Betekent dat je dus met elk tij er doorheen kunt, ofschoon het nog steeds verstandig is om tij mee te pakken. Al was het alleen maar vanwege de brandstof besparing.
De bekende Maëlström van de boeken van Jules Verne komt overigens voor bij de Lofoten, en de grootte ervan wordt door de schrijver schromelijk overdreven. Dichterlijke vrijheid zullen we maar zeggen.
De tweede stuurman is langs geweest met z'n dikke vinger. Toch maar even doorgeprikt. Vingertje was zo dik dat hij niet meer kon buigen. Eerst afdeppen met chloorhexidine, aanprikken met een steriele naald, leegdrukken (dat ik heb ik hem zelf laten doen: hij is anderhalf keer zo groot en twee keer zo breed als ik), lapje met betadine erop en klaar. Na het prikken ging het een stuk beter, ofschoon ik verwacht dat ik nog één of twee keer zal moeten prikken voordat hij leeg is.
Voor de lading hebben we de laatste, definitieve (??) lijsten binnen. Dus kunnen we echt gaan cijferen. Het voorbereidende werk is gedaan, dus de uiteindelijke calculatie valt mee.

Laatste

0
0
Vandaag m'n laatste dag op de neurologie
Heb het veel te veel naar m'n zin om er weg te gaan dus vandaag wordt een depressieve dag
Nou ja, hopelijk zie ik nog interessante patiënten vandaag en dan is het wachten tot januari voor ik weer neurologie mag doen

Top 5 van: 19-07-2012

help help

0
0
als ik probeer in te loggen op msn op mun mobiel dan zegt ie telkens.

Messenge'r
verbinding mislukt:
verificatiefout


help wat is dit??
Viewing all 18691 articles
Browse latest View live