Quantcast
Channel: WaarMaarRaar.nl - RSS-feed van alle WMR blogs
Viewing all 18691 articles
Browse latest View live

Strijd tegen lichtvervuiling


Dag 149, 31 oktober 2012

$
0
0
Einde van de maand alweer. M'n maandrapportje is alweer bijna af, en de werklijsten van de mensen zijn alweer gedaan. Een goede voorbereiding doet wonderen. Alleen onze dubbelzijdige printer wilde weer eens niet dubbelzijdig printen. Iemand had met z'n botte klauwen aan instellingen gezeten. Waarom moet elke keer dat iets goed staat steeds maar weer versteld worden?
Afijn, we hebben er goed weer bij. De stapelwolkjes stapelen zich, maar nog niet zoveel dat er donderbuien uit komen donderen. Zeker een poëtische bui, vandaag.
We zijn ongezien de Agalega eilanden voorbij gekomen. Nee, daar had ik ook nog nooit van gehoord. Het zijn twee eilandjes ten zuiden van de Seychellen, met een grootste hoogte boven de waterspiegel van 8 meter. Denk niet dat er veel volk woont.
Morgen is het Allerheiligen. De Filipijnse bemanningsleden hebben dan een officiële vrije dag. Het hele jaar door hebben ze er elf, net als dat in Nederland ook je vrije dagen hebt. Maar er zijn ook puur plaatselijke dagen bij zoals Araw ng Kagitingan. Als je weet wat dat betekent weet je meer dan ik. Mijn Tagalog is niet zo vloeibaar. Overigens weet je dan ook meer dan de meeste Filipijnen aan boord. Die komen niet verder dan dat het één of andere bevrijdingsdag is. Waarvan, dat weten ze ook niet. Zal wel van de Spanjaarden zijn, zeggen ze. Die Spanjolen hebben schijnbaar overal lopen rotzooien, lijkt het wel.
We hebben ook wat meer informatie over m'n aflosser in Singapore. Een Roemeen nota bene, uit Constanta. Waar of ze die nou weer uit de struiken gejaagd hebben weet ik niet, maar zo langzamerhand lijkt het bij de rederij wel de Verenigde Naties wordt. Zeker is wel dat het een goeie vent is. Iedereen die jou komt aflossen is een goeie vent. Tenzij het een goeie meid is natuurlijk. Maar daar varen er niet zoveel van. Hier bij de rederij een stuk of vier of vijf als ik wel heb.
De leerling proberen we nu wijs te maken dat hij familie is van Graaf Dracula, en dat hij tegen volle maan moet uitkijken dat de nieuwe stuurman geen opvallend grote tanden krijgt. Gelukkig is het net volle maan geweest, dus dat duurt weer 28 dagen.
Maar we maken weer een slagje om de noord, richting Seychellen. Voordat we wieltjes nodig hebben, morgenochtend, gaan we weer om de oost. Proberen of we wat noordelijker kunnen sturen. Hoe dichter naar de evenaar, hoe minder deining en hoe meer we de stroom in de rug krijgen. Dat is de Equatoriale Tegenstroom, de Equatorial Counter current op z'n Engels. We blijven aan de gang. Normaal is het niet, in ieder geval.

Welterusten/goedemorgen

Dag 150, 1 november 2012

$
0
0
Het begint weer wat langer donker te worden. Zo langzamerhand verzeilen we om de noord. We gaan dus naar de winter toe. Hoewel, we zitten nog steeds op zuid. Vanavond weer een uurtje klok vooruit, Daarna nog eentje en dan zitten we op Singapore tijd. Elke vijftien lengtegraden zitten we in een andere tijdzone. Ik zorg er voor dat de jongens ruim licht hebben voor ze om acht uur aan dek komen. Dan is er nog even tijd voor de dekken om te drogen. Elke ochtend zijn ze vochtig door condens, dauw.
Dat lukt natuurlijk niet altijd. Vooral de Europese zomertijd gooit nog weleens roet in het eten. En op hoge breedte in de winter wordt het ook nog eens laat licht. Maar vaak is het dan toch al te koud om te schilderen. Tenzij met speciale verven hoef je beneden de +8 À 10°C niet meer te beginnen.
Maar we zijn op route. Afgelopen nacht een slag om de noord gemaakt tot 8 graden zuid. We liggen nu recht aan op Pulau Rondo, Het ronde eiland. Pulau is Bahasa Indonesia (De Indonesische versie van het Maleis) voor eiland. Voor degenen die de Indonesische tijd (Tempo Doeloe) nog kennen, hetzij uit ervaring, hetzij, zoals ik, van horen zeggen, de namen daar volledig herkenbaar. Min of meer ongemerkt zijn er toch een heleboel woorden uit Indonesië in het Nederlands verzeild geraakt. Andersom trouwens ook. Officieel wordt daar in Indonesië weinig mee gedaan, overigens. De tijd dat Indonesië een Nederlandse kolonie was wordt liever doodgezwegen.
Zo las ik eens in een Amerikaanse reisgids (Lonely Planet) over de geschiedenis van Indonesië, uiteraard overgenomen van officiële Indonesische instanties. Tot ruwweg 1600 was het een komen en gaan van allerlei sultans, maharadja's en andere vorsten op de verschillende eilanden. Tot 1948 is er daarna absoluut niets meer gebeurd, toen de Republik Indonesia het levenslicht zag.
Overigens las ik in dezelfde reisgids over het klimaat: Indonesië heeft twee seizoenen. Een heet seizoen en een nat seizoen. Het hete seizoen is een beetje heter dan het natte, en het natte seizoen is een beetje natter dan het heten (The hot season being slightly hotter than the wet season and the wet season being slightly wetter than the hot season). Met andere woorden, het is altijd heet en vochtig.
In onze, Engelse, zeekaarten staat trouwens dat ze gebaseerd zijn op kaarten van de Indonesische hydrografische dienst. En die kaarten zijn op hun beurt gebaseerd op opnames vanaf 1923. De eerste Snellius expeditie dus. Toen is heel Indonesië zo goed als het toen ging gekarteerd en opgenomen. Daarna is er waarschijnlijk niets meer gebeurd.
Met de donder en bliksem valt het tot nog toe mee. De wolkenluchten zijn, eigenlijk net als in Nederland, chaotisch. Je ziet van alles door elkaar, en het verandert met het uur.
De grove indeling van wolken is naar hoogte. Hoog is Cirrus, middelhoog is Alto en voor laag is er geen speciaal woord. Dan naar type heb je Cumulus, de bekende stapelwolken, en Stratus, de vlakke wolkenlaag. Daarbinnen heb je weer een waslijst van allerlei onderafdelingen, waaronder Nimbus (regen). Maar met termen als Cirrostratus en Altocumulus kom je al een heel eind. Verder geeft bijvoorbeeld cumulonimbus stortbuien en nimbostratus geeft normaal een druilregen. Voor meer moet je maar in een wolkenatlas kijken. Doe ik ook.

Google generatie

Dag 151, 2 november 2012

$
0
0
We liggen weer een streek zuidelijker. Het weer is prachtig en er staat een lange luie deining, maar zo af en toe komt ze er verkeert in te liggen en dan maakt ze weer een zwieper. Het grote probleem is dat we eigenlijk naar het noorden moeten, maar als we daar een koersje voor gaan sturen komen we er echt verkeerd voor te liggen. Eergisteren, op 31 oktober, zijn we in de luwte van Saya de Malha Bank (zuid-oost van de Seychellen) om de noord gestoken. Datzelfde proberen we nu met de Chagos Archipel (ten zuiden van de Maldiven). Als we zo doorgaan zijn we daar morgenavond.
Laat in de middag hebben we het zonnetje achter ons en een dikke regenbui voor ons. Resultaat: een pracht van een regenboog, een complete halve cirkel waar we onder door dreigen te varen. Uiteraard zal dat nooit gebeuren. De regenboog staat altijd van de zon af onder een hoek van 42° vanuit het midden. Het midden staat vanuit de waarnemer altijd precies tegenover de zon, vanwege het feit dat een regenboog niets anders is dat een reflectie van de zonnestralen in de druppeltjes van een regenbui.
Dat is in tegenstelling tot een halo, die gevormd wordt door breking in waterdruppels of ijskristallen in de atmosfeer. Een halo staat dus altijd in de richting van de zon of de maan. De bekende "kring om de zon" is er één van.
Het gezegde "Kring om de zon, daar huilen vrouw en kinderen om" heeft z'n oorsprong in het feit dat een halo vaak optreedt in cirrostratus, een hoge sluierbewolking. Die wil nog weleens voorafgaan aan een frontensysteem, waar buien in kunnen optreden.
Een "kring om de maan, dat zal wel gaan" is wat dat betreft een stuk onduidelijker, want de meteorologische oorzaak is precies dezelfde.
Een meteorologisch front is de scheiding tussen twee luchtsoorten. Koude en warme. Als de warme lucht wordt gevolgd door koude is het een koufront, andersom is het een warmtefront. De scheidingszone tussen die twee luchtsoorten staat niet verticaal, maar helt met een heel vlakke hoek in de richting van de koude lucht. Koude lucht is zwaarder dan warmte en schuift daarom onder de warme lucht in het geval van een koufront. Bij een warmtefront wil de warme lucht over de koude lucht heen schuiven. In dat laatste geval zie je dat het eerst aan die hoge sluierbewolking, waar vaak halo's in voorkomen.
Die cirrostratus komt steeds lager als het front nadert en gaat over in altostratus, en nog later in stratus. In de buurt van het front kan door de koude lucht nimbostratus ontstaan met de bekende miezerige, constante regen tot gevolg. Na de frontpassage lost de bewolking vlot op en heb je weer mooi weer.
Een typisch koufront zie je aankomen in de vorm van hoge stapelwolken. Die zijn, omdat het front "achterover" helt, plotseling bij je. Als die stapelwolken afgevlakt worden aan de bovenkant, in de vorm van een aambeeld, dan heb je gauw cumulonimbus, waar in één keer een hoop water vanuit kan neerplenzen. Buien dus. Als het front voorbij is zal de bewolking langzaam hoger worden en oplossen.
De bewolking bij een frontpassage ligt gewoonlijk op het grensvlak, vandaar.
Het leukste is trouwens een occlusiefront. Dat is een combinatie van die twee. Je krijgt eerst de verschijnselen van een warmtefront, dus de motregen, die vrijwel naadloos overgaat in de gewone, korte buien van het koufront.
Bij een frontpassage wil ook nog wel eens een vrij plotselinge verandering van windrichting optreden, de windsprong. Op zee zijn dit soort verschijnselen vaak beter waar te nemen dan aan land. De vrije horizon doet wonderen.

Man gepakt voor tientallen Marktplaatsoplichtingen

$
0
0
ASSEN - Tientallen mensen in het hele land zijn het slachtoffer geworden van een man van 21 jaar uit Assen die spullen op Marktplaats aanbood, maar die na betaling nooit leverde.
.
KLIK HIER VOOR NU.NL

Dag 152, 3 november 2012

$
0
0
Het is weer zaterdag, schoonmaakdag. Bovendien gaan we binnenkort weer de evenaar over. Het weer en de omstandigheden zijn een stuk beter dan de vorige gelegenheden. Dus het moet nu maar eens gebeuren. We hebben zes slachtoffers dit keer. De kok maakt een schurfje om in het haar te smeren, de bootsman heeft al een net klaargelegd, een plank en een schavot. Dat laatste was waarschijnlijk overgebleven van een vorige keer. Een drietand was er ook nog. Je moet tenslotte de slachtoffers ergens mee kunnen prikken als Neptunus zijnde.
Een baard, kroon en een robe staan nog op het verlanglijstje, maar dat gaat vlot. Voor de baard neem je een uitgeplozen stuk touw, geen hond die het verschil ziet overigens. De kroon knip je van een oude zeekaart, rond vouwen met een paar nietjes erin. Tenslotte is het voor eenmalig gebruik. De robe is het simpelst. Een oud laken met een gat erin voor je hoofd. Kind kan de was doen.
Morgen is het feest. Het is, zoals min of meer gebruikelijk, weer een beetje kort dag, want iedereen wil een feest maar niemand steekt een poot uit totdat het opgedragen wordt. Het komt dus neer op de kapitein en ik, zei de gek. Op Russische schepen is het schijnbaar geen traditie en de Filipijnen staan helemaal met de oren te klapperen als ze voor het eerst aan boord zijn. In dit geval valt het mee, want ze hebben al het één en ander van andere mensen gehoord.
Vandaag en morgen zitten we in de buurt van de Chagos Archipel. Dat ligt ten zuiden van de Maldiven. Bekendste eiland ervan is Diego Garcia, waar een Amerikaanse basis is.
De Maldiven is eigenlijk alleen maar een serie atollen die in noord-zuid richting opgelijnd zijn. Hoe zoiets geologisch te verklaren is weet ik niet. Zal wel met vulkanen of zo te maken hebben. Dat is in ieder geval met een klassiek atol zo.
Een vulkaan steekt op een gegeven moment z'n neus boven water, en dooft vervolgens uit. Zo'n berg verweerd en zakt terug in de aardkorst. Ik zou er niet op blijven wachten want dat duurt een paar miljoen jaar. Tijdens dat proces gaan rondom die berg koralen groeien. Koraal groeit alleen maar onder water, maar ook weer niet te diep, anders is er niet voldoende licht. Tijdens dat de berg langzaam in de aardkorst terug zakt, sterft het laagste koraal af. Het skelet, van kalk, blijft staan. Daarbovenop groeit nieuw koraal. Zo ontstaan die typisch ringvormige structuren.
In de Pacific is dat proces nog steeds aan de gang. Bijvoorbeeld Tahiti is een vulkanisch eiland, waar al een begin van een rif omheen ligt. Over een paar miljoen jaar is dat ook een atol geworden. Maar tegen die tijd dan zij er wel weer nieuwe vulkanen bijgekomen. Ook dat gaat gewoon door.

Goedemorgen weekend

$
0
0



Goedemorgen, gij allen zo vrolijk verzameld op WMR
na een goedenacht en een ronde in het caspersprookjesdierenspookbos, gaan we er een gezellige dag van maken
Eerst naar de markt om de dag gezond te starten
en verders een tocht door de Vordense bossen
En voor de rest zien we wel
Eerst de dames kip vertroetelen
vierpootjes zijn al vertroeteld
en ik??
KOFFIE



FIJNE DAG
BLIJF BLIJ
DENK AAN ONS



De petitie tegen lichtvervuiling is online!

Top 5 van: 09-11-2012

Nog even dit

$
0
0

Als je hier en nu niet gelukkig bent,
zul je het nooit worden.

Eerlijkheid op het internet

Stroomuitval in de bios:

$
0
0
Stroomuitval in de bios:

Een vriendin vertelt aan een vriendin
dat ze de vorige avond met haar vriend
naar de bioscoop is geweest.

"En weet je, plotseling vielen door een storing
ook de zijlampen in de bios wel 10 minuten uit!"

"Ontstond er dan geen paniek?"

"Oh ja zeker...
... toen het licht weer aanging!"

Sorry een belangrijk nieuwsbericht


Ook zo blij met je kleinkinderen??

Laat nooit je hoofd zakken

Antilliaanse spreekwoorden

$
0
0
Hij ging plankgas op z'n rem staan
Dat bepaal ik zelf wel uit.
Ik ga niet met jou onder discussie.
Ik weet het zeker, denk ik.
Dit steekt er met kop en schotel bovenuit.
Dat is er met de paplepel ingeslagen.
Dat is niet tegen Dobermannsoren gezegd.
Ik ben er helemaal infuus van.
Hij kreeg een staande ovulatie.
Dan sta je mooi voor Jan met de korte lul.
Laten we geen oude vissen uit de sloot halen.
Kut maar krachtig.
Ik erger me kostelijk.
Ik sta helemaal triplex.
De aandeelhouder wint.
Laten we met een schone luier beginnen.
Dat is vechten tegen de bierkraan.
Het escaleert helemaal uit de hand.
Je brengt mij helemaal van mijn abrikoos.
Nou, dat doe je niet verdienstelijk.
Het is het één of het twee.
Pak je borst maar vast.
Dat legt geen doden aan de zeik.
Iemand dood maken met een blije mus.
Je moet een gegeven paard niet in de bek zeiken.
Je kon een speld in een hooiberg horen vallen.
Je bent nog niet zo'n kleine stommerik.
Waar heeft dat nou voor nodig?
Het maakt mij niet erg.
Dat slaat nergens over.
Och, dat geeft toch niets uit.
Dat helpt geen nut.
Moet je zeggen wie het hoort.
Ik moet niet teveel rijden; ik moet nog drinken.
Tegen een Hell's Angel:"Ga eens opzij met je brommer."
Er waren 3 doden, waarvan twee ernstig.
We gaan er met de volle 50% tegenaan.
Misschien ben ik wel heel intelligent, ik weet alleen niet wat dat betekent.
Ik maak wel eens taalfouten, maar ik ben dan ook geen Neerlandici.
Ik heb wel Nederlands gehebt, het heb alleen niet zo gehielpt.
Ik spreek vloeibaar Nederlands.
Wie niet sterk zijn, moet slim is.
Ik zal je eens een poepie van eigen deeg laten ruiken.
Ik heb met jou nog een varkentje te schillen.
Hij was opslag halfdood.
De beste stuurlui staan aan de wallen.
Wat is er aan de hand? Vijf vingers.
We moeten nu de koe bij de uiers vatten.
't Is al weer vroeg laat.
Beter laat dan vroeg.
Wie laat begint, mag vroeg weer naar huis.
Dat is dood een goed mens.
't Is een goed jaar voor de tijd van het weer.
Qua geld kost dat financieel niet duur.
Het is binnen buiten dan warmer.
Zo oud als de weg naar Metusalem.
Met de stok op de kippen gaan.
Met de kippen naar bed gaan.
Vanavond gaan we de bloempotjes buiten zetten.
We hoeven niet opnieuw het ei uit te vinden.
Ik ben er erg door gevaccineerd.
Dat introduceert me niks.
Och, daar kraait geen hond naar.
Hij heeft een aardje naar zijn gaatje.
Iemand blij maken met een dooie mug.
Ik word met scheve schaatsen aangekeken.
Ik ben niet bijgelovig, want dat brengt ongeluk.
Aha, daar komt de kat uit de zak.
Eerst de kat uit de boom zeiken.
De bakken komen met regen naar beneden.
Het regent dat het pijpt.
Ik ben mooi met de aap uit de mouw gelogeerd.
Dat is geen vraag op mijn antwoord.
Geef mijn portie maar aan Flipper.
We gaan er met verkrachte eenden tegenaan.
Daar krijg je stierballen van.
Ze heeft een postanale depressie.
We moeten maar eens een polsstokhoogte nemen.
Hij heeft z'n arm in een nutella.
't Is zuipen of verpompen.
Op het scherpst van de schede.
Je moet geen wakkere honden slapend maken.
Je ziet hier veel gapen en scheiten.
Ik heb een leuke jas op de kip getokt.
Dat mag de prut niet drekken.
Sorry, neemt u mij niet dadelijk.
Dat vind ik steen geil.
Iedereen moest worden geëjaculeerd.
Executeert u mij.
Ons bedrijf gaat fusiëren.
Zal ik dit blad even voor je copuleren?
Ik zal dit voorval eens anaalyseren.
Ik heb een gespierde scheur.
De ovulutietheorie van Darwin.
Wat insemineer je daarmee?
Ik ben erg quensecont.
Je moet niet dronken dat ik denken ben.
De overvallers begonnen zomaar in het wilde westen te schieten.
Het is niet alles koek en ei wat er blinkt.
Er moet kaas op de plank komen.
Ik zou niet naast zijn schoenen willen lopen.
Ik voelde me een beetje disney worden.
Zij hebben een huis van een kast.
Je imiteert me mateloos.
Je denkt toch zeker niet dat je bang voor me bent?
Ik kan dit niet door de beugel tolereren.
Je hebt er geen hout van gegeten.
Je nekt uit je lul.
Hartelijk geteleviseerd.
Ik zie de lul al hangen.
Du pain, du vin, du rex.
Nu gaat er een lampje bij me rinkelen.
Vroeger, toen je koe nog met een korte oe schreef.
Och, het is ook al net zo lang als het kort is.
Het kost een placenta, maar dan heb je ook iets.
Het was zo stil, je kon een muis horen vallen.
Hij kijkt alsof hij vuur ziet branden.
Van de regen in de sloot raken.
Je moet je niet de kaas voor je voeten weg laten maaien.
Hij heeft er geen boter, kaas en eieren van gegeten.
Ik word hier zo moederloos van.
Oost west, lest best.
Wie een kuil graaft voor een ander is stom want hij wordt heel moe.
Als de kalf verdrinkt huilt de moeder.
Met de hoed in de hand, krijg je verkoud.
Die reuk heeft in mijn neus gekomen.

Sprookje

$
0
0

Een ridder rijdt op zijn paard door het bos. Plotseling hoort hij roepen: ´Verlos mij ! Verlos mij !!´
Hij gaat op het geroep af en komt uit bij een hoge toren. Helemaal bovenin de toren zit een meisje te wenen.
´Stoere ridder, haal mij hieruit !´roept ze.
De ridder springt van zijn paard en loopt naar het deurtje, maar krijgt het niet open.
Het lijkt wel alsof er iets zwaar achter de deur ligt.
Dan roept het meisje: ´Wacht, ik laat mijn haar zakken, dan kan je eraan naar boven klimmen´
Ze gooit haar meterslange haar naar beneden en de ridder klimt naar boven.
Als hij boven is, klautert hij door het venstertje en het meisje valt in zijn armen.
´Ooh stoere ridder ! Dank je wel ! Ik ben prinses Rapunzel´
De ridder zegt zijn naam en vraagt hoe ze zo'n lang haar heeft gekregen.
Rapunzel antwoordt dat ze jarenlang heeft opgesloten gezeten in de toren.
De ridder kijkt eens verbaasd rond en vraagt : ´Waar heb je dan al die jaren gescheten ? ´
Rapunzel gaat naar het midden van het kamertje, tilt een plank op en wijst naar een gat in de vloer.
´Hierzo,´zegt ze,´waarom denk je dat beneden de deur niet opengaat ?´

Het begin is er!

$
0
0
Hallo,

Het begin is er eindelijk! We hebben 19 handtekeningen in één dag! Daar ben ik iedereen al erg dankbaar voor. Maar het is nog lang niet genoeg om het in werking te laten stellen.
Ik wil dan ook vragen of jullie via Facebook, Twitter en andere social media deze link rond te sturen: http://stopdelichtvervuiling.petities.nl/

Hier is nog een afbeelding om het verschil te laten zien tussen vervuild en hoe het kan zijn:


Hopelijk willen jullie me verder helpen zodat iedereen van meer sterren kan genieten.
Alvast bedankt!

Met dank aan Kammie is er nu ook een QR-code om direct naar de petitie te gaan:
Viewing all 18691 articles
Browse latest View live